Budget beheren

2 juli 2019

Beheer uw financiën in een digitale portemonnee

Digitalisering wordt steeds belangrijker in ons dagelijks leven. Ook onze financiën ontsnappen er niet aan. Naast online bankieren ontdekken we mobiel bankieren via smartphone of tablet. Digital wallets zorgen voor nieuwe betaalmogelijkheden. Maar wat is een digital wallet? En hoe veilig zijn uw betalingen ermee? Wij helderen graag een paar dingen voor u op.

Kent u de digital wallet?

Een digitale portemonnee is een app waarmee u uw betalingen via uw smartphone of tablet kunt verrichten. Zo kunt u altijd uw inkomsten en uitgaven opvolgen. Het enige wat u nodig hebt, is een internetverbinding.

Voor een eenvoudig budgetbeheer

De digital wallet biedt een aantal voordelen. Zo verliest u bij een online bestelling geen tijd met het invoeren van uw bankgegevens, u betaalt met een klik. En voor uw dagelijkse uitgaven is het geen probleem meer als u uw portefeuille thuis hebt laten liggen. Alles wat u nodig hebt staat op uw smartphone.

Deze apps helpen u bovendien uw budget te beheren: uw uitgaven worden ingedeeld per type activiteit en in statistieken weergegeven, zodat u precies weet waar uw geld naartoe gaat en in welke domeinen er eventueel ruimte is voor besparingen. Afhankelijk van de app zijn er heel wat opties beschikbaar, zoals een alarmsysteem wanneer u te dicht bij de limiet van uw debetstand komt.

Met deze apps kan dus iedereen zijn uitgaven opvolgen en zijn budget beter beheren, beginneling of niet.

Tip:

Er zijn nog heel wat andere apps die u kunnen helpen om uw budget te beheren. Money Lover, Spendee en Handwallet zijn enkele voorbeelden.

Voor gemeenschappelijke uitgaven

Geld bijeenleggen om een cadeau te kopen, de uitgaven voor boodschappen delen met uw medehuurders, de rekening delen op restaurant... Het zijn situaties uit het dagelijks leven. En zoals het spreekwoord zegt: effen rekeningen maken goede vrienden! Er zijn apps die u hierbij helpen. Hiermee betaalt iedereen gemakkelijk en veilig zijn deel, zonder extra kosten of commissielonen op de overschrijvingen.

Er bestaan verschillende apps van dit type. We stellen er twee voor:

  • Tricount: om uitgaven te delen

Met de app Tricount kunt u de uitgaven regelen na een groepsactiviteit. Daarvoor hoeft u alleen uw vrienden uit te nodigen en het bedrag van de activiteit op te geven. Daarna berekent de software hoeveel wie aan wie verschuldigd is. U betaalt uw deel aan uw vrienden en omgekeerd. Alle transacties kunnen geraadpleegd worden op de app, zodat u de terugbetalingen van iedereen kunt opvolgen.

  • Le Pot Commun: om geld bijeen te leggen

Deze app (FR) dient om online geld bijeen te leggen. Heel geschikt voor de aankoop van een gezamenlijk cadeau, de organisatie van een evenement of een huwelijkslijst. Het principe is heel eenvoudig: u maakt het evenement aan en vraagt uw vrienden vervolgens om hun bijdrage te betalen.

En hoe veilig is dat allemaal?

De digitale portemonnee doet uiteraard vragen rijzen over de beveiliging van de gedeelde gegevens en de online transacties. Uw bankgegevens worden beschermd: ze worden geregistreerd en versleuteld in de cloud van de app, waardoor ze ontoegankelijk worden. Bovendien is de toegang beveiligd met een wachtwoord. Bepaalde apps beschikken zelfs over een authenticatiesysteem op basis van een digitale vingerafdruk. Weinig kans dus dat een cybercrimineel zich toegang kan verschaffen tot uw gegevens. In geval van diefstal van uw telefoon kunt u al uw gegevens wissen vanaf een computer.

Ook alle geldoverdrachten die via deze apps verlopen worden versleuteld. Mochten uw gegevens onderschept worden, dan kan een derde persoon ze dus niet gebruiken.

Kortom, deze apps zijn snel, veilig en eenvoudig in het gebruik. Bovendien stellen ze u in staat om uw budget op een heel andere manier te beheren.

Doet u uw betalingen al online?


Ontdek het op Google Play

Downloaden op de App Store


Dit artikel is geschreven in samenwerking met TopCompare.be