Budget beheren

12 oktober 2018

Elektronische documenten vs papieren documenten: hebben ze dezelfde juridische waarde?

Het leven zorgt voor flink wat papierwerk. Dag na dag komen er documenten bij, via post en e-mail. Maar u kunt het papier beperken door uw documenten digitaal te bewaren.

Want elektronische en papieren documenten zijn juridisch volkomen evenwaardig. Dat is wettelijk zo geregeld.

Digitaal is evenwaardig

Belastingpapieren, loonfiches, facturen, garantiebewijzen, een huurcontract … Jaar na jaar zorgt dat papier voor steeds meer gevulde mappen. Hoe kunt u dat beperken?

Simpel: door zoveel mogelijk digitaal te gaan en nieuwe papieren documenten te vermijden. Vroeger moest u alles op papier bewaren. Maar vandaag kan dat net zo goed digitaal. Juridisch is er geen enkel verschil meer tussen een elektronisch document of een document op papier.

Digitaal is gemakkelijker, eenvoudig en veilig

De vorm waarin u een document bewaart, heeft dus geen belang meer. U kunt uw documenten net zo goed elektronisch opslaan, op uw computer, op een losse harde schijf of in de cloud. En als u daar vanaf vandaag mee start, bespaart u straks echt ruimte. En minder papier is ook goed voor het milieu.

Bij het bewaren van documenten geldt als regel dat u best het originele document bewaart. U bewaart dus het elektronisch document zoals het werd ontvangen of gedownload. Dat elektronisch document is immers het origineel. Zit het document in een e-mail, bewaar dan ook de e-mail als bewijs. U kunt het digitale document zelf ook makkelijker meesturen in een e-mail. En u kunt nog steeds de papieren versie uitprinten, maar die print is eigenlijk een kopie.

Er zijn al heel wat documenten die u al digitaal kunt ontvangen of downloaden. Veel bedrijven versturen hun loonbriefjes al digitaal. Uw elektriciteits-, gas- en waterfactuur kunt u via e-mail ontvangen of online downloaden. Uw belastingaangifte invullen en verzenden kan via Tax-on-web. En sommige winkels zijn al overgeschakeld op elektronische kastickets. Een aantal retailers biedt zelfs aan om uw garantiebewijs te bewaren op uw eID. Net zo goed gaat uzelf steeds vaker digitaal. Waarom dan niet voor elektronische rekeningafschriften kiezen? Want ook de banken denken ecologisch en bieden uw rekeningafschriften elektronisch aan. Gemakkelijk, eenvoudig en veilig.

Het voordeel van elektronische afschriften

Elektronische rekeningafschriften bieden niks dan voordelen. Om te beginnen heeft u minder plaats nodig in uw kast. Want u bent verplicht om rekeningafschriften vijf jaar te bewaren. De fiscus kan zelfs tot zeven jaar terug gaan. En gaan de uittreksels over schuldaflossingen, dan moet u ze tien jaar bijhouden. Maar in digitale vorm nemen die rekeningafschriften helemaal geen plaats in. En via uw computer kunt u ze ook heel gemakkelijk terugvinden en beheren.

Elektronische afschriften zijn bovendien goed voor uw portemonnee, want u vermijdt verzendkosten.

U spaart er ook tijd mee uit, omdat u zich niet meer naar de bankterminal hoeft te verplaatsen en zelf kiest waar en wanneer u ze beheert. Zoeken naar een ontbrekende envelop? Dat is verleden tijd! Al die voordelen … waarom zou u dan niet voor elektronische afschriften kiezen?

Gemakkelijk aan te vragen

Elektronisch betekent dat we u geen papieren afschriften meer toezenden en dat u geen afschriften meer uitprint aan de bankterminal. Via Home’Bank kiest u voor welke rekeningen u de afschriften elektronisch wenst. Voor al die rekeningen kunt u de rekeningafschriften 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 zelf beheren, opvragen, downloaden en elektronisch archiveren.

De communicatie via Home’Bank is ultrabeveiligd. Eerst vraagt u uw afschriften op. Diewaar van de laatste 12 maanden zijn altijd online beschikbaar. Als u toch een afschrift wil afdrukken, dan kan dat nog altijd. Mocht uw computer er de brui aan geven: wij bewaren uw afschriften ook, op onze systemen. Oudere afschriften kunt u altijd via het kantoor opvragen. Er gaat dus nooit een afschrift verloren.

Waar wacht u nog op?

Maak uzelf het leven eenvoudiger en stap over op elektronische rekeningafschriften.