Budget beheren

Elektronische of papieren documenten?

Elke dag ontvangt u heel wat documenten, via post en e-mail. U kunt het papier beperken door uw documenten digitaal te ontvangen en bij te houden.

Digitale documenten: ook juridisch geldig

Belastingpapieren, loonfiches, facturen, garantiebewijzen, huurcontracten … Jaar na jaar zorgt dat papier voor almaar meer gevulde mappen. Hoe kunt u dat beperken?

Simpel: door zo veel mogelijk digitaal te gaan en nieuwe papieren documenten te vermijden. Vroeger moest u alles op papier bewaren. Maar vandaag kan dat net zo goed digitaal. Juridisch is er geen enkel verschil meer tussen een elektronisch document of een document op papier.

"Juridisch is er geen enkel verschil meer tussen een elektronisch document of een document op papier."

Hoe werkt de digitalisering?

De vorm waarin u een document bewaart, heeft dus geen belang meer. U kunt uw documenten net zo goed elektronisch opslaan: op uw computer, op een externe harde schijf of in de cloud. En als u daar vanaf vandaag mee start, bespaart u straks echt ruimte. En minder papier is ook goed voor het milieu.

Bij het bewaren van documenten geldt als regel dat u best het originele document bewaart. U bewaart dus het elektronische document zoals u het ontving of downloadde. Dat elektronische document is immers het originele. Zit het document in een e-mail, bewaar dan ook de e-mail als bewijs. U kunt het digitale document zelf ook makkelijker meesturen in een e-mail. En u kunt nog altijd de papieren versie uitprinten, maar die print wordt als een kopie beschouwd.

Veel bedrijven versturen hun loonbriefjes al digitaal. Uw elektriciteits-, gas- en waterfactuur kunt u via e-mail ontvangen of online downloaden. Uw belastingaangifte invullen en verzenden kan via Tax-on-web. En sommige winkels zijn al overgeschakeld op elektronische kastickets. Een aantal retailers biedt zelfs aan om uw garantiebewijs te bewaren op uw eID. Ook u gaat wellicht steeds vaker digitaal.

De voordelen van elektronische afschriften

Elektronische rekeninguittreksels bieden niks dan voordelen.


Minder plaats nodig

U bent verplicht om rekeninguittreksels vijf jaar te bewaren. De fiscus kan zelfs tot zeven jaar teruggaan. En gaan de uittreksels over schuldaflossingen, dan moet u ze tien jaar bijhouden. Maar in digitale vorm nemen die rekeninguittreksels helemaal geen plaats in. En via uw computer kunt u ze ook heel gemakkelijk terugvinden en beheren.


Minder kosten

Elektronische afschriften zijn bovendien goed voor uw portemonnee, want u vermijdt verzendkosten.


Minder tijdrovend

U spaart er ook tijd mee uit, omdat u zich niet meer naar de bankterminal hoeft te verplaatsen en zelf kiest waar en wanneer u ze beheert.

Gemakkelijk aan te vragen

Elektronisch betekent dat we u geen papieren afschriften meer toezenden en dat u geen afschriften meer uitprint aan de bankterminal. Via Home’Bank kiest u voor welke rekeningen u de afschriften elektronisch wilt. Voor al die rekeningen kunt u de rekeninguittreksels de klok rond zelf beheren, opvragen, downloaden en elektronisch archiveren.

Home’Bank is ultrabeveiligd. Uw afschriften van de laatste 24 maanden zijn altijd online beschikbaar. Als u toch een afschrift wilt afdrukken, dan kan dat nog altijd. Mocht uw computer er de brui aan geven: wij bewaren uw afschriften ook, op onze systemen. En de oudere afschriften kunt u altijd via het kantoor opvragen.

Waar wacht u nog op?

Maak uzelf het leven makkelijker en stap over op elektronische rekeninguittreksels.