Budget beheren

15 december 2016

Nieuwe betaalmethoden: het einde van cash geld?

De wereld van financiële transacties maakt sinds enkele jaren een opmerkelijke revolutie door. Cash geld en betaalkaarten worden steeds meer onder druk gezet door steeds innovatievere betaalmethoden. Wij werpen voor u een gedetailleerde blik op al deze nieuwe betaalmethoden.

Bankkaarten: nieuwe generatie

Het is onwaarschijnlijk dat de traditionele betaalmethoden in de nabije toekomst zullen verdwijnen. In winkels kunt u nog steeds betalingen uitvoeren met een bankkaart of cash geld. De bankkaarten die we gebruiken, worden echter steeds innovatiever.

In de categorie van debetkaarten (waarbij de bedragen onmiddellijk gedebiteerd worden op het moment van de transactie), zien we steeds meer contactless kaarten opduiken: deze laten toe betalingen uit te voeren door ze simpelweg op een bepaalde afstand van de betaalterminal te houden, zonder dat u ze moet invoeren of een pincode moet ingeven. Om veiligheidsredenen zijn uw uitgaven met deze kaart gelimiteerd.

Kredietkaarten (die een uitgestelde betaling van uw aankopen toelaten) worden steeds meer beveiligd om fraude bij online aankopen te vermijden. Hierbij kunnen we de systemen 'Verified by Visa' en 'MasterCard SecureCode' als voorbeeld geven, waarbij een bijkomend verificatieproces wordt gehanteerd bij online betalingen, bijvoorbeeld met een wachtwoord of een bevestigingscode verstuurd via sms. Ga goed na of de sites waarop u aankopen wilt doen zich houden aan dit protocol.

Betaalapps: betaal met uw smartphone!

Vandaag de dag bieden de applicaties op uw smartphone de meest innovatieve toepassingen. U hebt geen portefeuille meer nodig om uw aankopen te doen! We bespreken hieronder twee bekende voorbeelden.

Payconiq: betaal zonder bankgegevens

De Payconiq app laat u toe om betalingen uit te voeren zonder dat u de bankgegevens van uw tegenpartij nodig hebt.

  • De winkels waar u gebruik kunt maken van Payconiq worden aangegeven in de applicatie. U kunt er dus al uw aankopen regelen door de winkel te selecteren en uw pincode in te voeren.
  • U kunt via uw telefoonnummer of e-mailadres een betaling uitvoeren aan eender wie van uw contacten die ook gebruik maakt van deze applicatie. U dient enkel een contact aan te duiden en de betaling te bevestigen met uw pincode.
Pluspunt:

U spaart Joyn getrouwheidspunten telkens u Payconiq gebruikt!

Bancontact: betaal dankzij een QR-code

De Bancontact app laat u toe om online of in de winkel te betalen via een simpele scan.

  • Om gebruik te maken van de applicatie moet u uw bankkaarten op voorhand registreren. Bij elke transactie kunt u kiezen met welke kaart u wenst te betalen.
  • U kunt vervolgens betalingen uitvoeren bij alle winkels of webshops die gebruik maken van deze technologie: u moet enkel de QR-code aangeboden door de handelaar scannen. Kijk na of het weergegeven bedrag overeenkomt met het bedrag van uw aankopen en bevestig de betaling met uw pincode.
  • Goed om te weten: u kunt ook betalingen ontvangen. De applicatie zal een QR-code genereren die een andere gebruiker kan scannen om u geld over te maken.
undefined

Hebt u geen cash bij en u moet een diner, een bezoek aan een pretpark of de aankoop van een gemeenschappelijk cadeau voor uw vriend terugbetalen? Geen probleem, deze applicaties laten u dat toe in één klik!

ING Smart Banking: waar en wanneer u wilt!

Om een handig overzicht te zien van al uw betalingen, kunt u de ING Smart Banking app raadplegen. Met deze app beheert u uw financiën in een veilige omgeving en waar en wanneer u maar wilt. Een overschrijving gebeurt met enkele klikken op de knop, u hebt enkel het rekeningnummer van de ontvanger nodig.

Meer info?


Dit artikel is geschreven in samenwerking met TopCompare.be