Budget beheren

21 maart 2019

Nieuwe betaalmethoden: het einde van cash geld?

Volgens een studie van de ECB betaalt de Belg kleine aankopen (onder de 12 euro) in 63% van de gevallen nog altijd cash. Verder gebruikt hij almaar meer nieuwe betaalmethodes zoals contactloos betalen of via een app op zijn smartphone.

Contactloos betalen

Dankzij de NFC-technologie (Near Field Communication) betaalt u vandaag contactloos met uw bankkaart. Vraagt u zich af of dat ook met uw kaart gaat? Kijk dan eens of het icoontje met de 4 radiogolven erop staat. Want dan moet u uw kaart niet meer in de terminal steken om te betalen. Houd ze er gewoon eventjes dicht tegenaan.

Onder de 25 euro moet u zelfs uw pincode niet ingeven. En toch verloopt alles veilig! Want deze technologie kan niet gebruikt worden op een afstand van meer dan 10 centimeter. Bovendien moet u de volgende betaling wel met uw pincode bevestigen, als u voor meer dan 50 euro betaald hebt zonder.

Een man betaalt contactloos.

Dankzij de NFC-technologie (Near Field Communication) betaalt u vandaag contactloos met uw bankkaart. Kijk eens of het icoontje met de 4 radiogolven erop staat.

Hebt u een Android smartphone? Activeer dan NFC. Dan kunt u contactloos betalen via de Payconiq by Bancontact app.

Betaal met uw smartphone!

In januari 2019 zijn de 2 meest gekende apps samengevoegd tot Payconiq by Bancontact. Wat kunt u er allemaal mee doen?

  • Betalen in maar liefst 290.000 winkels en webshops in België:
  • In een winkel scant u gewoon de QR-code aan de kassa, controleert u het bedrag en bevestigt u het met uw pincode. Is uw Android smartphone uitgerust met NFC-technologie? U kan die gebruiken om contactloos en met één gebaar je betalingen te verrichten. U kunt ook uw klantenkaarten in de app zetten. Zo hebt u alles in één app.
  • Shopt u online, kies dan voor Bancontact of Payconiq. Controleer het bedrag, klik op ‘betalen’ en voer uw pincode in.
  • Uw vrienden of collega’s terugbetalen zonder dat u hun rekeningnummer nodig hebt: selecteer uw contact in uw smartphone, voer het bedrag in en bevestig het met uw pincode. Het kan ook via een QR-code. Superhandig!
  • Uw facturen betalen: sommige aanbieders zetten ook al een QR-code op hun factuur, zodat u ze snel en eenvoudig via Payconiq kunt betalen.

Standaard mag u maximaal 150 euro per week via deze app betalen. Maar als Payconiq geïntegreerd is in de app van uw bank, kan dat bedrag hoger liggen. 

ING Smart Banking: waar en wanneer u wilt!

Raadpleeg de ING Smart Banking app voor een handig overzicht van al uw verrichtingen. Zo beheert u uw financiën in een veilige omgeving waar en wanneer u maar wilt. Een overschrijving doet u in enkele klikken, u hebt alleen het rekeningnummer van de ontvanger nodig. 

Meer info?