Budget beheren

21 maart 2019

Nieuwe betaalmethoden: het einde van cash geld?

Volgens een studie van de ECB betaalt de Belg kleine aankopen (onder de 12 euro) in 63% van de gevallen nog altijd cash. Verder gebruikt hij almaar meer nieuwe betaalmethodes zoals contactloos betalen of via een app op zijn smartphone.

Dankzij de NFC-technologie (Near Field Communication) betaalt u vandaag contactloos met uw bankkaart. Vraagt u zich af of dat ook met uw kaart gaat? Kijk dan eens of het icoontje met de 4 radiogolven erop staat. Want dan moet u uw kaart niet meer in de terminal steken om te betalen. Houd ze er gewoon eventjes dicht tegenaan.

Onder de 25 euro moet u zelfs uw pincode niet ingeven. En toch verloopt alles veilig! Want deze technologie kan niet gebruikt worden op een afstand van meer dan 10 centimeter. Bovendien moet u de volgende betaling wel met uw pincode bevestigen, als u voor meer dan 50 euro betaald hebt zonder.

Een man betaalt contactloos.

Dankzij de NFC-technologie (Near Field Communication) betaalt u vandaag contactloos met uw bankkaart. Kijk eens of het icoontje met de 4 radiogolven erop staat.

Hebt u een Android smartphone? Activeer dan NFC. Dan kunt u contactloos betalen via de Payconiq by Bancontact app.

In januari 2019 zijn de 2 meest gekende apps samengevoegd tot Payconiq by Bancontact. Wat kunt u er allemaal mee doen?

  • Betalen in maar liefst 290.000 winkels en webshops in België:
  • In een winkel scant u gewoon de QR-code aan de kassa, controleert u het bedrag en bevestigt u het met uw pincode. Is uw Android smartphone uitgerust met NFC-technologie? U kan die gebruiken om contactloos en met één gebaar je betalingen te verrichten. U kunt ook uw klantenkaarten in de app zetten. Zo hebt u alles in één app.
  • Shopt u online, kies dan voor Bancontact of Payconiq. Controleer het bedrag, klik op ‘betalen’ en voer uw pincode in.
  • Uw vrienden of collega’s terugbetalen zonder dat u hun rekeningnummer nodig hebt: selecteer uw contact in uw smartphone, voer het bedrag in en bevestig het met uw pincode. Het kan ook via een QR-code. Superhandig!
  • Uw facturen betalen: sommige aanbieders zetten ook al een QR-code op hun factuur, zodat u ze snel en eenvoudig via Payconiq kunt betalen.

Standaard mag u maximaal 150 euro per week via deze app betalen. Maar als Payconiq geïntegreerd is in de app van uw bank, kan dat bedrag hoger liggen. 

Raadpleeg de ING Smart Banking app voor een handig overzicht van al uw verrichtingen. Zo beheert u uw financiën in een veilige omgeving waar en wanneer u maar wilt. Een overschrijving doet u in enkele klikken, u hebt alleen het rekeningnummer van de ontvanger nodig.