Budget beheren

9 makkelijke tips om elke maand geld te besparen

Hebt u ook al eens moeite om het einde van de maand te halen met uw maandloon? Troost u: u bent echt niet alleen. Er bestaan gelukkig heel wat simpele bespaartips die u helpen om de kosten wat te drukken. o houdt u wat extra centjes over, zonder uzelf pijn te doen. Ideaal ook om wat te sparen voor later. Of om uzelf op iets leuks te trakteren, dat kan ook.

1. Check online alle aanbiedingen

Tegenwoordig kunt u supersimpel controleren waar u uw favoriete producten het goedkoopste op de kop kunt tikken. Een handige app daarvoor, is MyShopi. Daarop ziet u op elk moment de recentste folder van zowat elke bekende winkelketen. Bovendien kunt u er unieke extra kortingen scoren.

Daarnaast reizen de eendagspromoties de laatste jaren de pan uit. Bij aanbieders als Groupon, iBood en 1dayfly kunt u gouden zaakjes doen. Een toptip daarbij is de site van Dagpromo. Die verzamelt namelijk al deze aanbiedingen, zodat u supermakkelijk uw favorieten eruit kunt pikken.

2. En wees al eens creatief met de overschotjes

Met het zelfgebakken brood dat al een paar dagen oud is, kunt u bijvoorbeeld het gezin verwennen met heerlijke wentelteefjes. Mmmm! Overgebleven avondeten kunt u bijvoorbeeld vaak prima meenemen als lunch op het werk, de dag nadien. Groenten zijn dan weer ideaal om de dagen erna te verwerken in een winterse hutsepot, of om soep mee te maken.

En die andere overschotjes, zoals de spaghettisaus? Die kunt u gewoon invriezen, voor later. Lege ijsdozen zijn daarbij trouwens een prima alternatief voor te dure Tupperwaredozen.

3. Leen spullen van anderen

Onverwachte uitgaves? Ze kunnen serieus op uw maandbudget wegen. Maar is alles wat u in huis haalt ook écht nodig? Heel wat spullen gebruikt u namelijk minder dan een keertje per maand. Tegenwoordig kunt u die spullen gewoon online lenen van mensen in uw buurt.

Een topfavoriet daarvoor is Peerby. Download de app en u vindt meteen zaken als een boormachine, heggenschaar of kampeertent.

4. En ruil kleding met vrienden

Iedereen heeft wel een paar miskopen in de kleerkast liggen. Of een skinny jeans of hemd waar hij of zij niet meer in past. Zonde om ze te laten wegvreten door de motten, toch? Organiseer daarom eens een ruilavondje met uw besties. Ideaal om wat nieuwe kledingstukken te scoren, zonder iets te moeten neertellen!

En daarnaast organiseren organisaties als Swishing allerlei evenementen, waarop u kleding kunt ruilen. Zeker de moeite om eens te checken.

5. Of verkoop wat spullen online

Want zeg nu zelf: heel wat van die boeken en dvd’s in uw kast zal u toch nooit meer bekijken. Net als dat laatste kerstcadeau van Nonkel Fons waar u toch niks mee aanvangt. Haal deze spullen van onder het stof, verkoop ze op het internet en verdien wat extra cash!

6. Ga eens naar de markt, in plaats van de supermarkt

Het is een wekelijkse afspraak waar supergoede deals vallen te doen. Zo is het the place to be om groenten en fruit een stuk goedkoper te kopen. Bovendien zijn ze steeds kraakvers én lekkerder dan die voorgesneden groenten uit de supermarkt.

7. En houd enkele kippen in uw tuin

Elke dag verse eieren van uw eigen kippen: wie wil het niet? Het is goedkoper dan de exemplaren uit de supermarkt én u weet dat de kippen in kwestie niet afzien in kleine kooitjes.

Bovendien kunt u uw kippen voederen met tafelrestjes. Een double win, want die restjes belanden niet bij het restafval.

8. Installeer een slimme thermostaat

Hebt u al een programmeerbare thermostaat? Top! Maar tegenwoordig kan het zelfs nog beter, met een zogenaamde slimme thermostaat. Die kunt u dan vanop afstand met de smartphone bedienen, bijvoorbeeld wanneer u later zal thuiszijn dan verwacht. Bovendien zijn deze toestellen zelflerend, waardoor u er op den duur amper nog op dient te letten.

Dankzij die slimme thermostaat bespaart u elke maand wat op de verwarmingskosten.

9. En last but not least: houd uw uitgaven in het oog via onze app

Met de ING Smart Banking app houdt u de hele maand door perfect de controle over al u uitgaven. Installeer de app op uw smartphone en raadpleeg hem waar en wanneer u maar wilt. Superhandig!

Tegelijk vermijdt u gênante situaties aan de kassa, wanneer u zonder het zelf te beseffen te weinig geld op uw rekening hebt staan.