Budget beheren

Geld verdienen met je tweedehands spullen

De sandalen, zomerjurken en shorts kunnen we weer inwisselen voor laarzen, handschoenen en mutsen. Dit is het geknipte moment om even schoon schip te houden in je kleerkast. Zo kun je misschien wat extra's verdienen met je tweedehands spullen.

Werken de fietslampjes nog? Krijgen we onze centrale verwarming aan de praat? En waar liggen die fluohesjes ook alweer? Nu de dagen weer een stukje korter worden, schakelen we stilaan over op herfstmodus. De tuinstoelen kunnen weer in de berging en de winterbanden kunnen straks weer uit de berging.

Voor veel mensen is de herfst dan ook een geknipt moment om door hun spullen te gaan. Die oude kinderfiets in de garage? Dat ‘foute’ kerstcadeau dat je ondertussen al bijna een jaar bewaart en niet durft weg te doen? Die kast op zolder die niet bij je interieur past? Spullen wegdoen werkt niet alleen reinigend voor je huis, maar vaak ook ‘mentaal reinigend’. Ontspullen geeft achteraf rust, ruimte en overzicht.

3 snelle tips om goed te starten

  • Verzamel eerst genoeg lege dozen en zakken.
  • Leg een tijdstip vast in je agenda. Zo voorkom je uitstel. Blokkeer een paar uur; een hele dag opruimen kan doorwegen.
  • Werk kamer per kamer af. Zo voorkom je chaos.

Wegschenken

Overbodige spullen kan je weggeven aan vrienden, familie of een goed doel. Dat is sowieso beter dan ze naar het containerpark te brengen. Een slim alternatief is om je materiaal naar De Kringwinkel te brengen. Deze organisatie verzet jaarlijks 73.000 ton aan goederen en geeft daarmee werkgelegenheid aan meer dan 5.000 mensen. Voor de spullen die je er afzet (of die bij je thuis opgehaald worden), krijg je geen vergoeding.

Tweedehands populair

Je kunt je spullen natuurlijk ook verkopen. Een afzetmarkt is er sowieso: steeds meer Belgen kopen spullen tweedehands. Volgens onderzoek van De Kringwinkel, 2dehands.be en enkele andere spelers in het segment kochten 4 op de 10 gezinnen minstens één iets tweedehands aan in 2019. Gemiddeld gaven tweedehandskopers vorig jaar 118,4 euro uit aan tweedehandsproducten. Voor 1 op de 5 liep dit bedrag op tot meer dan 200 euro.

De populariteit van tweedehands is logisch, want het is hip én duurzaam. Het meest duurzame product is immers een product dat al bestaat. Daarnaast zijn heel wat gezinnen extra op hun budget gaan letten tijdens de coronacrisis en speelt het economische aspect momenteel een grote rol.

Tijdens de lockdown ruimden al veel Belgen op. Heel wat Kringwinkels kregen na hun heropening in mei een ongeziene instroom aan spullen te verwerken.

Wie weet heb je zelf op zolder of in je opbergruimte een heus kapitaal aan spullen, zonder het te beseffen? Wil je je spullen meteen de deur uit, dan kan je ze binnenbrengen bij een tweedehandswinkel. Behalve lokale tweedehandswinkels zijn er ook ketens zoals Cash Converters of Troc: zij onderhandelen een prijs. Die krijg je ofwel meteen uitbetaald ofwel na de eigenlijke verkoop.

4 op de 10 gezinnen kochten minstens één iets tweedehands aan in 2019

"Tweedehands? Van kinderkledij tot griezelattributen!"

Te klein geworden broeken, speelgoed dat uit de gratie is gevallen, een driewieler waar hun lange benen niet meer op passen ... Met 2 kids in huis herontdekte Xiana Bossaert enkele jaren geleden de charmes van tweedehands. "In het begin stond ik nog wel eens met spullen op een rommelmarkt. Maar dan heb je wel een publiek nodig dat toevallig geïnteresseerd is in je spullen én dat net toevallig passeert", lacht de event organiser uit Zonnebeke. "Ik hou nog wel van de sfeer van een rommelmarkt. Maar online heb je toch een veel breder publiek, zonder dat je er op een stoel hoeft te zitten wachten op gegadigden."

Sinds 2019 is Xiana he-le-maal verknocht aan Vinted, waarover ze ook al geregeld schreef op haar blog. "In het begin bood ik sporadisch iets te koop aan op Vinted, maar ondertussen is het met 200 spullen - vooral kinderkledij - een kleine hobby geworden", glimlacht ze. "Ik koop ook zelf geregeld tweedehands spullen op Vinted. Het werkt een beetje als communicerende vaten: met de opbrengst uit mijn verkopen, doe ik mijn aankopen. De app gebruik ik dagelijks."

Behalve kinderkledij jaagt Xiana ook op tweedehands interieurspullen. Niet alleen voor haar eigen huis, maar ook nog om een andere, speciale reden. "De voorbije jaren rond Halloween richtte mijn partner samen met zijn broer horrorhuizen in. Vaak zijn dat grote sloopwoningen of verlaten gebouwen die ze helemaal inkleden volgens een thema. Tijdens de openingsuren lopen er ook tientallen acteurs rond om je de stuipen op het lijf te jagen. De juiste 'griezelattributen' kopen we natuurlijk ook tweedehands: onderdelen van paspoppen, kapotte zagen, gasmaskers ... Inspirerend materiaal genoeg!"

Tweedehands online verkopen

Rommelmarkten zijn een andere manier om je spullen tweedehands te verkopen. Maar online bereik je meestal een veel ruimer publiek. 2dehands.be, Facebook Marketplace en eBay zijn je vast wel bekend. De voorbije jaren schoot ook de populariteit van Vinted fors de hoogte in. Aanvankelijk was deze app vooral gefocust op kledij, maar ondertussen kun je er ook decoratie, eetgerei, verzorgingsproducten en zelfs boeken kwijt. Handig is dat je een soort portefeuille hebt en dat Vinted je een verzendlabel stuurt die je op het pakket kan kleven. Naast andere reguliere spelers, zoals koopjeskrant.be en aanbod.be, zijn er ook nog een pak gespecialiseerde sites, die zich louter richten op bijvoorbeeld designmeubelen, of op bepaalde doelgroepen zoals studenten.

Enkele tips voor zoekertjes

  • Zorg dat je spullen er netjes uitzien. Verwijderen vlekken, stof en ander vuil. Ontsmet wat kan en moet ontsmet worden.
  • Wees eerlijk. Is er iets defect, zit er een kras op, ontbreekt er een stukje … ? Vermeld het erbij. Zo kan de koper de juiste beslissing maken en voorkom je achteraf discussies. Als het relevant is: vertel er kort bij waarom je het product verkoopt.
  • Maak duidelijke foto’s. Zo hoeft de koper niet te ‘raden’ wat je precies verkoopt. Maak enkele close-ups en maak beelden vanuit verschillende invalshoeken. Foto’s maak je best bij daglicht. Zorg indien mogelijk voor een egale achtergrond.
  • Geef voldoende informatie. Verkoop je een kast? Geef dan de afmetingen en het materiaal waaruit het gemaakt is.
  • Schrijf een passende titel en verzorg je tekst. Kom meteen ter zake en lees je tekst grondig na voor je hem online plaatst. Gebruik geen hoofdletters of vreemde tekens om de aandacht te trekken. Gebruik verschillende zoekwoorden en synoniemen, zo kunnen kopers je zoekertje makkelijker vinden.
  • Vraag een realistische prijs. Mensen die tweedehands kopen, zijn uit op een goede deal. Meestal zal je voor je spullen geen garantie kunnen geven en zal de koper het niet zomaar kunnen terugzenden. Bedenk vooraf hoeveel je in prijs kan en wil zakken. ● Hou rekening met het seizoen. Kerstversiering en skispullen in hartje zomer verkopen? Dat zal minder succesvol zijn dan in de herfst of de winter. ● Maak duidelijke afspraken voor betaling, verzending en ophalen.

Dit is het moment om een goed zicht te hebben op je budget

Verkoop je geregeld kleren/spullen online?