Budget beheren

Dit zijn de 7 beste tweedehandssites in België

Tweedehandssites gebruiken om spullen te verkopen die je niet meer gebruikt: het gebeurt steeds vaker. Maar wat zijn eigenlijk de beste tweedehandssites in België?

Allereerst even dit. De beslissing om tweedehands spullen te kopen en verkopen via het internet is niet alleen goed voor je portemonnee. Je doet er ook het milieu een plezier mee. Je draagt zo actief je steentje bij aan het verkleinen van de afvalberg. Afgedankte voorwerpen recycleren of hergebruiken via tweedehandssites is een stuk duurzamer. Kam daarom je kasten eens goed uit en geef je kleding, boeken, decoratie of zelfs je auto een tweede leven.

Een nieuwe eigenaar voor je spullen zal je eenvoudig vinden. 40% van de Belgen koopt namelijk minstens één keer per jaar tweedehands. Dat blijkt althans uit onderzoek van 2dehands.be, De Kringwinkel en een reeks andere spelers op deze markt. Gemiddeld besteden kopers hieraan 118,4 euro per jaar. Bij 20% van de shoppers was dit zelfs meer dan 200 euro. 

"40% van de Belgen koopt namelijk minstens één keer per jaar tweedehands."

Verkopen via tweedehandssites

Rommelmarkten zijn een andere manier om je spullen tweedehands te verkopen. Online bereik je echter een veel ruimer publiek. Als beste tweedehandssites in België hebben we gekeken naar het grootste aantal gebruikers. Zo is de kans namelijk groter dat iemand net op zoek is naar wat jij aanbiedt. Of dat je vindt wat je zelf zoekt. Dit zijn onze zeven aanraders:

1. 2dehands.be

Sinds het verdwijnen van Kapaza is zoekertjessite 2dehands.be de absolute marktleider in ons land. Tussen de miljoenen zoekertjes op de site of in de app vind je sowieso wat je zoekt. Je kan bovendien handig zoeken op regio of in een straal van een bepaald aantal kilometers van je woonplaats.

2. Facebook Marketplace

Een paar jaar geleden lanceerde het grootste social-mediaplatform een nieuwe functie, waarmee je vanuit je profiel items te koop kan zetten. Facebook Marketplace werkt als een zoekertjespagina, inclusief foto’s. Je vrienden krijgen jouw zoekertjes daarbij sneller te zien. Dankzij alle koop- en verkoopgroepen kan je je zoekertje bovendien makkelijk delen met het juiste doelpubliek.

3. Vinted

Eigenlijk is Vinted geen tweedehandssite maar een app. Toch mag het niet ontbreken in dit lijstje. Er wordt voornamelijk kleding en interieurdecoratie op verkocht. De app is immens populair in België en zorgt voor verschillende verzendopties, ook naar bijvoorbeeld Frankrijk en Nederland. Je kan er ook heel specifiek op zoeken en filteren naar regio.

4. eBay

De tweedehandssite eBay is nog steeds een internationaal begrip. Zowat elk land heeft haar eigen versie en ook voor België is dat niet anders. Het grote voordeel van eBay is dat je er werkelijk alles kan kopen of verkopen. Je moet echter vaak wel iets meer moeite doen om precies datgene te vinden waarnaar je op zoek bent. De kans is groot dat je al snel een winkelmandje vol leuke spulletjes hebt.

Tip

Wil je de kans op het vinden van een koper vergroten? Van de titel en foto’s tot de prijs: in een ander blogartikel leggen we je uit hoe je een goed zoekertje maakt.

5. Marktplaats

In Nederland is Marktplaats de onbetwiste nummer één onder de tweedehandssites. Veel Belgen zetten hun spulletjes ook daar online, om aan Nederlanders te verkopen. Geen slecht idee, maar hou wel even rekening met de verzendkosten. De meeste verzendingen gebeuren met PostNL. Vanuit België is dat geen enkel probleem, maar het kan wel duur uitvallen als je naar pakweg het noorden van Nederland moet verzenden.

6. AutoScout24

Naast kleding en boeken worden ook auto’s zeer vaak tweedehands gekocht en verkocht. Het is dus niet vreemd dat er ook hiervoor specifieke tweedehandssites in België zijn. Via AutoScout24 zoek je in ruim twee miljoen zoekertjes over heel Europa, zowel bij particulieren als bij autobedrijven. Je kan criteria ingeven zoals merk, model, eerste registratie en regio of zelfs nog uitgebreider zoeken.

7. Vroom

Ook bij Vroom vind je een uitgebreid aanbod aan tweedehandswagens, maar ook advies en reviews van de meeste merken en modellen. Je kan zoeken op basis van types koetswerk, merk en model. Heb je echter nog geen idee? Dan kan je een aanbevelingen vragen op basis van waarvoor je de wagen gaat gebruiken. Denk maar aan een starterswagen, stadswagen of SUV.

Zijn tweedehandssites in België veilig?

Bij het kopen en verkopen van tweedehandsitems via het internet ben je best altijd wat op je hoede. Her en der zijn er ook oplichters actief, die uit zijn op je geld of tweedehands spullen. Je herkent ze gelukkig meestal snel, op één van deze drie manieren:

  1. De tegenpartij wil contact met je opnemen buiten de chatfunctie van de tweedehandssite in kwestie. Hij of zij vraagt bijvoorbeeld meteen je gsm-nummer, om via WhatsApp te praten.
  2. De tegenpartij wil de betaling uitvoeren buiten de tweedehandssite in kwestie. De link leidt dan naar een valse website, waarop criminelen je persoonlijke gegevens proberen te stelen.
  3. De tegenpartij biedt onmiddellijk een hoger bedrag dan je vraagprijs.

Houd altijd het volgende in je achterhoofd: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook. Betaal enkel via de officiële website of app van je bank. En contacteer meteen je bank als je het slachtoffer bent van fraude. Bekijk ook altijd de gebruiksvoorwaarden en veiligheidsmaatregelen van de site in kwestie.

Klaar om een centje bij te verdienen met je tweedehands spullen?

Dankzij de ING Banking-app voor Android en iPhone regel je snel en 100% veilig je aan- en verkopen. Verder beheer je makkelijk je budget én krijg je tal van voordelen met de ING+ Deals.