Budget beheren

26 maart 2020

Vermijd overdadige uitgaven tijdens de quarantaine

Jessica Exton

Jessica Exton

Behaviourial Scientist

Het coronavirus heeft een impact op ontelbare aspecten van ons dagelijkse leven en vaak betekent dat ook op ons gezinsbudget. Jessica Exton staat even stil bij de vraag hoe we beter op onze dagelijkse uitgaven kunnen letten.

De onzekerheid rond de coronavirus-pandemie en de nu al aanzienlijke weerslag op de wereldeconomie is in de meeste gezinnen voelbaar. De overheid spoort iedereen aan om zich af te zonderen, kantoren sturen hun personeel naar huis, reizen wordt beperkt en de scholen zijn dicht. Dit alles en nog veel meer heeft een rechtstreeks effect op ons gezinsbudget. Thuisblijven kan zowel goed als slecht zijn voor onze portemonnee. Het hangt ervan af hoe we ons gedragen!

Thuisblijven kan zowel goed als slecht zijn voor onze portemonnee. Het hangt ervan af hoe we ons gedragen.
Veranderingen in onze uitgaven

In de context van de coronavirus-pandemie is de hoofdzorg voor veel mensen het vooruitzicht dat ze het voor onbepaalde tijd met een lager inkomen moeten stellen. Veel bedrijven gaan tijdelijk dicht, wat zich voor velen in onzekerheid over het loon vertaalt. Veel functies zijn uiteraard niet mogelijk van thuis uit.

Maar als er iets positiefs is aan deze crisis, is het dat deze financiële stress enigszins kan worden verlicht door de andere veranderingen waartoe het coronavirus ons dwingt. Zowel gezinnen als alleenstaanden moeten zich aanpassen aan veranderingen in hun dagelijkse routine. En dit kan wel eens een positief effect hebben op onze uitgaven.

We spenderen minder aan sociale activiteiten, want op restaurant gaan is bijvoorbeeld geen optie meer. Ook veel andere vrijetijdsactiviteiten (zoals sportwedstrijden of reizen) vallen weg. Doordat we dus minder uitgeven, krijgen we een (hogere) buffer. En dit neemt uiteraard een deel van onze financiële zorgen weg.

Doorgaans vinden veel van dit soort uitgaven plaats op het moment zelf en in sociale situaties waar de invloed van vrienden en de vrees om iets te missen, impulsief gedrag of overdadige uitgaven kan aanmoedigen. Hierdoor kan het moeilijker zijn om je aan een budget te houden. 

Doordat je meer tijd thuis doorbrengt, vallen enkele regelmatige uitgaven sowieso al weg, zoals je vervoerkosten naar het werk, lunch in de buurt van het kantoor of extra koffietjes met collega’s. Dergelijke uitgaven kunnen op het moment zelf onbelangrijk lijken, maar vele kleintjes maken één groot geheel. Het kan dus zijn dat je meer bespaart dan je had verwacht!


Let op voor overdadige uitgaven

Maar dergelijke besparingen helpen je budget alleen als je de bedragen die je anders buitenshuis uitgaf, nu niet voor andere dingen gebruikt. Het klinkt logisch, maar profiteer van alle vrijgekomen tijd om je vaste uitgaven te berekenen en te bekijken hoeveel je bespaart door de veranderingen in je routine. Probeer te vermijden dat je onbewust te veel begint uit te geven in deze nieuwe routine.

Of beter nog, stort het bedrag dat je vandaag bespaart doordat je activiteiten buitenshuis nu beperkt zijn, rechtstreeks op een spaarrekening. Als je dit geld opzijzet, is er minder kans dat je het aan andere dingen uitgeeft. Zo kan je een mooi bedrag sparen tegen de tijd dat je weer op je normale routine overschakelt.

Uiteraard wil je ook dingen kopen die je anders niet koopt. Maar ga niet uit pure verveling lukraak wat online shoppen. Besteed je geld liever aan dingen die je echt belangrijk vindt, zoals een abonnement op thuisentertainment of lekkere extraatjes voor je gezin. Bovendien worden sommige mensen ook geconfronteerd met onvoorziene uitgaven, die een effect hebben op het vaste budget.

Verstandig omgaan met je geld

Het is verleidelijk om het geld dat je bespaart door thuis te blijven als een extraatje te beschouwen, maar het is heel belangrijk dat je dit in evenwicht brengt met je nieuwe uitgavenpatroon.

Het coronavirus heeft een grote impact op onze dagelijkse routine en niemand weet hoe lang het nog zal duren. Een evenwichtig gezinsbudget is dan ook voor velen prioritair. Onze welvaart wordt sterk beïnvloed door huishoudelijke financiële beslissingen. Dit soort keuzes zal essentieel zijn om de sociale en economische effecten van de huidige context en ons eigen welzijn succesvol te beheren.

De onzekerheid rond het coronavirus heeft nieuwe uitdagingen in ons leven gebracht. En terwijl we tijdelijk ons gedrag aanpassen, zullen we ook ons financiële beheer op de situatie moeten afstemmen.

Meer weten?