Budget beheren

Je studentenbudget beheren? Dat doe je zo!

Je studententijd is de tofste tijd van je leven. Je diploma halen is het einddoel, maar ondertussen wil je ook plezier maken. Dankzij het goed beheren van je studentenbudget hoef je hiervan niets te missen. Hieronder lees je hoe je dit aanpakt.

Naar de cinema, uitgaan en je andere hobby’s: het kost allemaal centen. Daarnaast moet je ook geld uitgeven aan je cursussen, kot en eten. Je studentenbudget beheren zorgt ervoor dat je niet ongemerkt in het rood gaat én jezelf tegelijk volop amuseert.

Breng om te beginnen je kosten in kaart …

Meten is weten! Net zoals een echte boekhouding moet je te weten komen wat je per maand zoal uitgeeft en wat er daartegenover aan euro’s binnenkomt. Als je die oefening een paar maanden na elkaar doet, krijg je een goed beeld van wat je kosten gemiddeld zijn.

Concreet deel je alles in onder de volgende drie zaken. Hou enkel rekening met wat je zelf van je studentenbudget moet betalen:

  • Je inkomsten. Denk maar aan je salaris als jobstudent of het zakgeld dat je misschien van je ouders krijgt. Ook je studiebeurs kan je eventueel meerekenen.
  • Je basisuitgaven. Zo zijn er de vaste lasten van de huur van je kot en je gsm-abonnement, maar ook eten en drinken. En voor je studies komen daar je inschrijvingsgeld en cursussen bij. Bedenk ook hoeveel je wil sparen en hou dat geld aan het begin van elke maand opzij.
  • Je uitjes. Zaken zoals op stap of naar de film gaan, een etentje of skiën met je studentenclub. Hierop kan je eventueel besparen, wanneer je op het eind van de maand krap bij kas zit.

Tip:

Je inkomsten en uitgaven van de voorbije maanden bekijk je makkelijk via de ING Banking-app. Bovendien check je het saldo op je ING Lion Account-zichtrekening waar en wanneer je maar wil.

… en stel vervolgens je studentenbudget op

Dat kan simpel op een blad papier of met een Excel file. Maar er zijn ook veel handige, gratis apps om je studentenbudget op je smartphone te beheren. Ook de online budgettool van Wikifin is zeker het proberen waard, als je met je geld wil leren omgaan. Dit is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (‘Financial Services and Markets Authority’ of FSMA). Een tip: start meteen met het opmaken van je studentenbudget voor het hele academiejaar. 

Enkele extra tips om te besparen op je studentenbudget

1. Dubbelcheck of je recht hebt op een studiebeurs. Dat kan via de website van de Vlaamse overheid. Daarnaast is er het statuut van bijna-beursstudent, waarbij je minder inschrijvingsgeld moet neertellen.

2. Neem je abonnementen onder de loep. Ga je niet meer naar het fitnesscentrum? En lees je de krant maar af en toe? Zeg deze zaken op en bespaar geld. Met de gratis functie ING OneView in je ING Banking-app doe je dit in enkele kliks, zonder papierwerk.

3. Vergelijk online prijzen. Zeker als je een impulsieve of duurdere aankoop wil doen. Bij de concurrentie is het misschien goedkoper.

4. Hou het saldo van je zichtrekening in het oog. Met de ING Banking-app hoef je daar trouwens niet zelf aan te denken. Eénmaal ingesteld krijg je een pushbericht, van zodra het saldo onder het door jou bepaalde bedrag zakt. Of wanneer je zakgeld binnenkomt.

5. Koop tweedehands. Van je cursussen en boeken tot kleding: de mogelijkheden zijn eindeloos. En verkoop spullen die je zelf niet meer gebruikt.

6. Ga voor kortingen. Je studentenkaart is daarbij erg handig. Bovendien bestaan er speciale tarieven voor bus, trein en metro. En met ING+ deals scoor je cashback-kortingen in heel wat winkels.

7. Zoek een leuke studentenjob. Zorg er wel voor dat je deze goed kan combineren met je studies. In een ander artikel helpen we je bij de meestgestelde vragen.

Dit is hét moment om te doen wat je het liefste doet