Je studententijd is de tofste tijd van je leven. Je diploma halen is het einddoel, maar ondertussen wil je ook plezier maken. Dankzij het goed beheren van je studentenbudget hoef je hiervan niets te missen. Hieronder lees je hoe je dit aanpakt.
Naar de cinema, uitgaan en je andere hobby’s: het kost allemaal centen. Daarnaast moet je ook geld uitgeven aan je cursussen, kot en eten. Je studentenbudget beheren zorgt ervoor dat je niet ongemerkt in het rood gaat én jezelf tegelijk volop amuseert.
Breng om te beginnen je kosten in kaart …
Meten is weten! Net zoals een echte boekhouding moet je te weten komen wat je per maand zoal uitgeeft en wat er daartegenover aan euro’s binnenkomt. Als je die oefening een paar maanden na elkaar doet, krijg je een goed beeld van wat je kosten gemiddeld zijn.
Concreet deel je alles in onder de volgende drie zaken. Hou enkel rekening met wat je zelf van je studentenbudget moet betalen:
- Je inkomsten. Denk maar aan je salaris als jobstudent of het zakgeld dat je misschien van je ouders krijgt. Ook je studiebeurs kan je eventueel meerekenen.
- Je basisuitgaven. Zo zijn er de vaste lasten van de huur van je kot en je gsm-abonnement, maar ook eten en drinken. En voor je studies komen daar je inschrijvingsgeld en cursussen bij. Bedenk ook hoeveel je wil sparen en hou dat geld aan het begin van elke maand opzij.
- Je uitjes. Zaken zoals op stap of naar de film gaan, een etentje of skiën met je studentenclub. Hierop kan je eventueel besparen, wanneer je op het eind van de maand krap bij kas zit.
Tip:
Je inkomsten en uitgaven van de voorbije maanden bekijk je makkelijk via de ING Banking-app. Bovendien check je het saldo op je ING Lion Account-zichtrekening waar en wanneer je maar wil.
… en stel vervolgens je studentenbudget op
Dat kan simpel op een blad papier of met een Excel file. Maar er zijn ook veel handige, gratis apps om je studentenbudget op je smartphone te beheren. Ook de online budgettool van Wikifin is zeker het proberen waard, als je met je geld wil leren omgaan. Dit is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (‘Financial Services and Markets Authority’ of FSMA). Een tip: start meteen met het opmaken van je studentenbudget voor het hele academiejaar.
Enkele extra tips om te besparen op je studentenbudget
1. Dubbelcheck of je recht hebt op een studiebeurs. Dat kan via de website van de Vlaamse overheid. Daarnaast is er het statuut van bijna-beursstudent, waarbij je minder inschrijvingsgeld moet neertellen.
2. Neem je abonnementen onder de loep. Ga je niet meer naar het fitnesscentrum? En lees je de krant maar af en toe? Zeg deze zaken op en bespaar geld. Met de gratis functie ING OneView in je ING Banking-app doe je dit in enkele kliks, zonder papierwerk.
3. Vergelijk online prijzen. Zeker als je een impulsieve of duurdere aankoop wil doen. Bij de concurrentie is het misschien goedkoper.
4. Hou het saldo van je zichtrekening in het oog. Met de ING Banking-app hoef je daar trouwens niet zelf aan te denken. Eénmaal ingesteld krijg je een pushbericht, van zodra het saldo onder het door jou bepaalde bedrag zakt. Of wanneer je zakgeld binnenkomt.
5. Koop tweedehands. Van je cursussen en boeken tot kleding: de mogelijkheden zijn eindeloos. En verkoop spullen die je zelf niet meer gebruikt.
6. Ga voor kortingen. Je studentenkaart is daarbij erg handig. Bovendien bestaan er speciale tarieven voor bus, trein en metro. En met ING+ deals scoor je cashback-kortingen in heel wat winkels.
7. Zoek een leuke studentenjob. Zorg er wel voor dat je deze goed kan combineren met je studies. In een ander artikel helpen we je bij de meestgestelde vragen.
Dit is hét moment om te doen wat je het liefste doet
Dankzij de ING Banking-app kan je gemakkelijk je uitgaven in de gaten houden en je abonnementen beheren. En met de ING+ deals profiteer je van cashbacks en bespaar je geld.
ING Lion Account is een zichtrekening, uitsluitend in euro en bestemd voor rechtsbekwame en meerderjarige personen in het bezit van een e-mailadres. Alleen personen die in België verblijven op het moment van de aanvraag kunnen de rekeningopening online aanvragen op ing.be. Maximaal twee ING Lion Accounts per persoon. Maximaal twee titularissen per ING Lion account en geen volmachthebbers toegestaan.
De ING Lion Account is een zichtrekening die via internet beheerd wordt. Deze kan men online aanvragen via ing.be, via smartphone of in Home’Bank. Het maandelijks forfait voor de ING Lion Account bedraagt 1,90 euro. De kosten voor een tweede titularis bedragen 10 euro op jaarbasis. Er is geen maandelijks forfait voor een rekening indien alle titularissen tussen 18 en 25 jaar oud zijn. In het forfait van de ING Lion Account zitten 3 geldopnemingen in euro per debetkaart per maand aan geldautomaten in de SEPA-zone. Vanaf de 4de geldopneming wordt 0,50 euro per geldopneming aangerekend.
De Groene ING-Rekening is een zichtrekening die bestemd is voor meerderjarige natuurlijke personen. . Deze kan men online aanvragen via ing.be, via smartphone, in Home’Bank of in een ING-kantoor.
Zichtrekening met een maandelijks forfait van 4,50 euro en 8,33 euro voor niet-residenten gedomicilieerd buiten de Europese Unie.
Home’Bank- , Business’Bank, de ING Smart Banking-app en de ING Banking-app zijn gratis beschikbaar (buiten de kosten van uw telecomoperator of van bepaalde verrichtingen, zoals internationale overschrijvingen (SEPA) voor alle houders van een Home’Bank-, Business’Bank- ING Smart Banking- of ING banking-abonnement.
Elke opening van een ING Lion Account of een Groene ING rekening of het registreren tot ING Banking / Home’Bank diensten is onder voorbehoud van voorafgaande aanvaarding door ING België nv en wederzijds akkoord. Indien er twee titularissen zijn, of meer, dan beschikt elke titularis over dezelfde beheersbevoegdheid en tekent hij of zij alleen zijn of haar verrichtingen (ook het sluiten van de rekening). Er wordt een negatieve rente van -0,50% op jaarbasis toegepast op het saldo boven 250.000 euro. Tarieven wijzigbaar mits voorafgaande kennisgeving. De voorwaarden en bepalingen van de ING Lion Account en de Groene Rekening en de ING Banking/ Home’Bank diensten (reglementen, tarieven, informatiedocument betreffende de vergoedingen en aanvullende informatie) zijn verkrijgbaar in alle ING-kantoren, op www.ing.be of telefonisch op het nummer 02 464 60 01.
ING België NV – Bank/Kredietgever – Marnixlaan 24, B-1000 Brussel – RPR Brussel – BTW: BE 0403.200.393 – BIC: BBRUBEBB – IBAN: BE45 3109 1560 2789 – www.ing.be – Neem contact op met ons via ing.be/contact –Verzekeringsmakelaar ingeschreven bij de FSMA onder het nummer 0403.200.393. Verantwoordelijke uitgever: Sali Salieski – Sint-Michielswarande 60, B-1000 Brussel.