Budget beheren

28 juni 2018

5 tips om slim te shoppen tijdens de solden

Het is weer juli, en dat betekent zoals ieder jaar de start van de solden. Vindt u het soms moeilijk om die promoties te weerstaan? Dan bent u de enige: de meeste mensen laten zich graag verleiden door kortingen en kopen zelfs meer dan ze eigenlijk nodig hebben. Met deze tips komt u zonder kleerscheuren de soldenperiode door.

Ruim uw kasten op

Voordat u zich op de zomerverkoop stort, neemt u best de tijd om uw (kleding-)kasten op te ruimen. Op die manier ziet u precies wat er weg kan, wat u wilt houden en wat er nog mist. De kans is groot dat u tijdens het opruimen of sorteren bepaalde kleding, accessoires en elektronische apparaten tegenkomt die u eigenlijk al lang was vergeten.

Bent u precies op de hoogte van wat er in uw kast ligt? Dan weet u ook precies waar u voor gaat deze solden: een tijdloze trenchcoat, een nieuwe TV, of een plantenbak voor uw balkon. Op deze manier vermijdt u de meeste impulsaankopen.

Stel een budget vast

Tijdens de solden koopt u soms meer dan u met zichzelf had afgesproken. Stel daarom een budget, en voorkom onaangename verrassingen.

Het is belangrijk een budget vast te stellen waarmee u zonder schuldgevoel uw gang kan gaan in de solden. Waarom geen ‘aanvalsplan’ opstellen, waarmee u de fikse kortingen in uw voordeel laat werken? In de eerste week kunt u bijvoorbeeld op zoek gaan naar die ene prachtige jas of de televisie waar u al tijden op jaagt. De twee weken daarna zijn voor de basics: door deze in de solden aan te schaffen kleedt u zich het hele jaar voor een lagere prijs. De week daarop is dan weer voor accessoires of originele cadeauaankopen.

Tip:

Bent u graag precies op de hoogte van de grootte uw budget? Dan kunt u een mobiele applicatie downloaden waarmee u uw budget altijd en overal in de gaten houdt. Bankin, Wallet en Linxo zijn hiervoor handige apps.

Kies de betaalmethode die bij u past

Of u nu liever in de winkel of online uw aankopen doet, er is altijd een betaalapplicatie die bij u past. Stel, u staat – mét uw droomjurk tegen 50% korting – in een ellenlange rij voor de kassa te wachten, maar u spot uw vriendin bijna vooraan in de rij. Weet dan dat u via bank-apps zoals Payconiq iemand binnen enkele seconden terug kan betalen. U kunt uw jurk dus snel op de stapel kleding van uw vriendin leggen! 

Betaalt u liever met uw kredietkaart? Sommige kredietkaarten bieden handige extra’s voor de shoppers onder ons, zoals een (online) aankoopverzekering, bescherming in geval van diefstal of schade aan uw pakketje, of een verlengde garantie. Vergelijk de verschillende kredietkaarten dus goed voordat u een keuze maakt.

Meer weten?

Ontdek hier de verschillende creditcards die worden aangeboden door ING.

Bereken de korting met uw smartphone

Over het algemeen lopen de kortingen tijdens de eerste twee weken van de solden op tot 20%, 30% of zelfs 40%. Vanaf de tweede helft van de maand kunt u zelfs kortingen vinden van 50% tot 80%.

Vindt u het niet altijd even gemakkelijk om de exacte prijs van een artikel na de korting te berekenen? Geen probleem, u bent niet de enige. Met applicaties zoals Calcul Solde of Calculette Soldes ziet u in een handomdraai de uiteindelijke prijs en kunt u snel beslissen of u daarmee tevreden bent.

Houd uw financiën in de gaten

Het is niet gek als u tijdens de verkoopgekte wel eens het overzicht van uw uitgaven kwijtraakt. En het zou zonde zijn om uw budget te overschrijden voor de goede deals te rapen vallen, toch? Om te voorkomen dat u al te veel hebt uitgegeven om nog die designertas of nieuwe flatscreentelevisie te kopen, kunt u de ING Smart Banking-app downloaden. Hiermee krijgt u realtime inzicht in al uw transacties en kunt u uw saldo en account op de voet volgen. U hoeft niet eens in te loggen om uw saldo te controleren, u hebt enkel een internetverbinding nodig. Tijdswinst verzekerd!

U heeft het vast al begrepen: tijdens de zomersolden is uw smartphone uw beste vriend. Dankzij de vele financiële tools die beschikbaar zijn op Google Play of in de Apple App Store, kunt u uw financiën tot in de puntjes beherenen zo het meeste uit de solden halen.

 


Artikel geschreven in samenwerking met TopCompare.be