Kapitaal beheren

Wat te doen als de beurs daalt?

De financiële markten bewegen soms flink op en neer. Tussentijdse schommelingen horen bij beleggen. Maar dat neemt niet weg dat ze je koude rillingen kunnen bezorgen. Wat doe je best in dat geval?

De ene dag heldergroene koersen, de volgende dag donkerrode koersen. Na een mooie klim in 2021, zijn de markten dit jaar al erg wispelturig geweest. De onrust over stijgende prijzen, aankomende renteverhogingen in de VS, groeivertraging in China en vooral de oorlog in Oekraïne jaagde al heel wat beleggers de gordijnen in.

Paniek: een slechte raadgever

Zeker als je net startte met beleggen, kunnen die jojo-bewegingen je een gevoel van ongerustheid bezorgen. Je kijkt wellicht vaker dan anders naar de beurskoersen. Moet ik nu verkopen of net bijkopen? Wat als de beurs verder zakt, of omgekeerd: wat als ik opportuniteiten mis als de beurs opveert? In dergelijke situaties is paniek een slechte raadgever. Impulsief kopen of verkopen is af te raden. Want beleggen doe je voor de lange termijn: voor minstens 3, 5, 7 jaar of langer. Daarom is het belangrijk om je niet te laten leiden door het sentiment dat er op dit moment heerst. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, want je gevoel vertelt je misschien precies het omgekeerde.

Beleggen: tussen rede en intuïtie

Lange tijd ging men ervan uit dat beleggers puur rationeel handelen. Ze maakten een duidelijke afweging tussen risico en rendement. Dat was tenminste wat men dacht. Tot recentere inzichten een ander verhaal brachten: ons gedrag op de beurs wordt niet alleen bepaald door rationele overwegingen, maar ook door psychologische factoren. Dat heeft niets te maken met gebrek aan ‘verstand’ of ‘inzicht’. Het gaat louter om invloeden en patronen waaraan beleggers, hoe competent ze ook zijn, zich moeilijk kunnen onttrekken.

Wat doen andere beleggers?

Hoewel beleggen op zich meestal een individuele aangelegenheid is, laten we ons ook leiden door ons buikgevoel en door het gedrag van andere beleggers. Daarom voelen veel beleggers zich verleid om te kopen wanneer andere beleggers kopen. Dat heeft dan soms niet langer te maken met de onderliggende waarde of de vooruitzichten, maar met versterkend kopieergedrag. Het omgekeerde geldt evenzeer: beleggers neigen uit te stappen als andere beleggers dat ook doen. Dat heeft soms ook tot gevolg dat beleggers op de piek kopen en in het dal verkopen.

'Veel beleggers voelen zich verleid om te kopen wanneer andere beleggers kopen.'

Tip

Bekijk regelmatig je beleggingen wanneer je het nodig acht, maar hou altijd in gedachte dat je op lange termijn belegt. Veel beleggers worden onrustig door de koersen voortdurend te checken. Dat prikkelt impulsief koop- en verkoopgedrag.

Herstel is er al altijd gekomen, maar geduld is soms nodig

Misschien heb je soms zelf ook het gevoel dat je op het ‘verkeerde moment’ bent ingestapt. Of denk je er aan een deel van je beleggingen te verkopen als je ziet dat andere beleggers dat ook doen. Bedenk dan dat beleggen een strategie is om je financiële doelen in de toekomst te halen. Tussentijdse dalingen - ook heel scherpe - horen erbij, maar herstellen zich in de regel weer. Of het nu gaat om de beurscrash (1929) die The Great Depression mee veroorzaakte, de kredietcrisis (2008) of de coronacrisis (2020): de markten hebben zich steeds hersteld, hoe ernstig we die crisissen op dat moment ook ervaren. 

Belangrijk is om het ruime plaatje te blijven zien: ondanks alle crisissen, blijft beleggen op lange termijn een hoger potentieel rendement opbrengen.

Geduld wordt meestal beloond

Zelfs tijdens grote beursdalingen blijken beleggers met geduld meestal het beste af. Beleggers die tijdens de kredietcrisis van 2008 hun gedifferentieerde beleggingsportefeuille behielden (en hun beleggingen dus verdeelden over verschillende investeringen, markten en sectoren), zagen die enkele jaren later niet alleen op het oude niveau terugkeren, maar zelfs flink stijgen. Soms wordt geduld zelfs sneller beloond: in 2020 duurde het herstel amper enkele maanden, waarna de beuren verder doorstegen.

'Beleggers die tijdens de kredietcrisis (2008) en coronacrisis (2020) hun gedifferentieerde beleggingsportefeuille behielden, zagen die niet alleen op het oude niveau terugkeren, maar zelfs flink stijgen. Belangrijk is wel dat je gespreid belegde.'

Crisis als koopkans

Professionele beleggers maken van dalingen en crisissen zelfs gebruik om kwalitatieve aandelen aan ‘soldenprijzen’ te kopen. Dit is een tactiek die je zelf ook voor een stuk kan toepassen, door periodiek te beleggen. Je belegt dan elke maand of elk kwartaal een bepaald bedrag in een beleggingsfonds. Dus ook als minder goed gaat op de beurs, zoals nu. Het is wel belangrijk dat je de regelmaat aanhoudt als je periodiek belegt, en niet voortdurend in- en uitstapt.

Hou steeds volgende tips indachtig:

  • Geef niet toe aan euforie of paniek.
  • Hou in je achterhoofd dat je op lange termijn belegt.
  • Volg regelmatig de prestaties van je beleggingen op, maar niet constant (bijvoorbeeld om de drie maanden).
  • Blijf geduldig tijdens crisisperiodes, de markt is er tot nu toe altijd al bovenop gekomen.
  • Diversifieer je beleggingen.
  • Overweeg om periodiek te beleggen om te voorkomen dat je beslissingen emotioneel geladen zijn.
'Het is over het algemeen beter om je gekozen beleggingsstrategie en -horizon vast te houden in plaats voortdurend in en uit te stappen.'

Meer houvast voor je beleggingen?