Kapitaal beheren

29 juli 2019

Hoe kies ik het juiste fonds?

Uit de duizenden fondsen die er bestaan, selecteerde ING 60 fondsen van onze partners. Ruim genoeg om een gediversifieerde portefeuille samen te stellen. En overzichtelijk genoeg om u advies op maat te geven.

ING is de enige van de 4 grote banken in België die een open begeleide architectuur aanbiedt. Dat betekent dat u kunt intekenen op fondsen die ontwikkeld zijn door onafhankelijke fondsenhuizen:

 • AXA Investment managers
 • Blackrock
 • Amundi
 • Franklin Templeton Investments
 • NN investments partners

Deze fondsenpartners zijn niet toevallig gekozen. Het zijn financiële instellingen met een gedegen track record op vlak van kwaliteit, prestaties, deskundigheid en internationale verankering.

Welke fondsen komen in aanmerking?

Uit het grote aanbod van deze partners, maakt het Belgisch fondsenteam van ING een strenge selectie van een 60-tal fondsen. Voldoet een beleggingsfonds niet meer aan de vereisten, of is er een beter alternatief, dan past het fondsenteam de selectie aan.

Enkele belangrijke criteria bij onze selectie van fondsen zijn:

 • De Morningstar-rating: Morningstar is een onafhankelijke leverancier van beleggingsanalyses. De Morningstar-rating is een kwantitatieve evaluatie voor de prestaties in het verleden, rekening houdend met het risico en de verrekende kosten. De beleggingsfondsen worden gerangschikt per categorie en vergeleken met gelijkaardige beleggingsfondsen en krijgen één tot vijf sterren. ING biedt enkel fondsen aan met een rating van minimum 3 sterren.
 • Volatiliteit: ING opteert voor fondsen die naar een lage volatiliteit (mate waarin koersen op en neer gaan) streven en die de neerwaartse risico’s proberen te beperken.
 • Fondsen met een gedegen reputatie: we selecteren geen fondsen die nog maar net gelanceerd zijn. ING opteert liever voor fondsen die al hun sporen verdienden.
 • Duurzaamheid: ING biedt geen duurzame fondsen aan die bijvoorbeeld beleggen in de tabaks- of defensiesector.
 • De lokale context voor de Belgische belegger: denk aan de invloed van fiscale beperkingen en wetgeving.
 • Verwacht rendement: want dit is één van uw prioriteiten.

De reden waarom u bij ING een selectie van 60 fondsen vindt, is dubbel: het vereenvoudigt uw keuze en uw Personal Banker kan u gerichter adviseren. We vergelijken ons fondsenaanbod dan ook liever met een delicatessenzaak waar u advies op maat krijgt, in plaats van een supermarkt waar u zelf uw weg moet zoeken.

Oog voor de balans in uw portefeuille

Welk beleggersprofiel u ook heeft, of welke financiële doelstellingen u voor ogen heeft: in het universum van 60 fondsen vindt u voldoende keuze om een gediversifieerde portefeuille samen te stellen. ING biedt naast aandelenfondsen en obligatiefondsen namelijk ook gemengde fondsen, thematische fondsen, duurzame fondsen ... aan. Wil u graag een regelmatig inkomen genereren uit uw fondsen? Voor het merendeel van de fondsen is er ook een distributievariant die beoogt om regelmatig een dividend uit te keren. 

Tot slot: wil u specifiek beleggen volgens de strategie en economische visie van ING? Dat kan ook. Uit het universum van 60 fondsen filtert ING ook elke maand een selectie van een 15-tal beleggingsfondsen. Deze shortlist bestaat uit fondsen waarvan ING verwacht dat ze het meeste potentieel hebben en die aansluiten op de beleggingsstrategie van de ING-groep. 

Grafiek

Fondsenselectie: zo pakt ING het aan

In welke fondsen beleggen?