Kapitaal beheren

Zelf beleggen: hoe te beginnen?

Voel je je aangetrokken tot beleggen op de beurs, voel je je er klaar voor, maar weet je niet zeker hoe je moet beginnen met beleggen? Dat komt goed uit!

Ter gelegenheid van de lancering van ING Self Invest, onze oplossing waarmee je kan beleggen waar en wanneer je wilt, vind je hier de procedure om zelf te beleggen in de beste omstandigheden.

5 stappen die je moet volgen om zelf te beleggen

#1 Begin met het definiëren van je beleggingsdoel

Voordat je de sprong waagt, begin met de balans op te maken van je persoonlijke situatie en je doelen.

Hoeveel kan je beleggen? Wat is het maximale verlies dat je denkt aan te kunnen? Welk rendement wil je bereiken? Hoelang kan je je geld missen? 

Door deze verschillende vragen te beantwoorden, kan je de financiële producten selecteren die het beste bij je beleggingsdoel passen. Zo vermijd je dat je de verkeerde keuzes maakt en houd je altijd een duidelijke richting aan, ook bij turbulentie op de beurs.

#2 Neem de tijd om jezelf op te leiden 

Voordat je financiële producten koopt of verkoopt, moet je hun werking, hun rendementspotentieel en hun risiconiveau volledig begrijpen.

In plaats van complexe beleggingsoplossingen te overwegen, kan je het beste beginnen met de eenvoudigste financiële producten zoals aandelen of fondsen. 

Hoe werkt een aandeel? En een obligatie? Wat moet ik weten over deze producten voordat ik beleg?

#3 Kies een gebruiksvriendelijk en concurrerend beleggingsplatform

Als belegger zal je beleggingsplatform je belangrijkste werkinstrument zijn, dus moet je ervoor zorgen dat je goed kiest! 

Geef hier nogmaals de voorkeur aan eenvoud en zorg ervoor dat je een beleggingsplatform selecteert dat is ontworpen voor particuliere beleggers en dat je aantrekkelijke prijzen kan bieden.

#4 Doe je eerste aankopen 

Je doelstellingen zijn duidelijk omschreven. Je hebt de tijd genomen om jezelf hierin te vormen. Je hebt gekozen voor een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform. Gefeliciteerd, je hoeft nu alleen nog maar je eerste financiële product online te kopen!

Niets is eenvoudiger.

Selecteer het financiële product dat je wilt kopen. Bepaal het bedrag van de belegging. Bevestig je aanvraag. En voilà, dat is alles! Je maakt nu deel uit van de gemeenschap van onafhankelijke investeerders. 

Voor je aan- en verkooptransacties stelt je beleggingsplatform je verschillende soorten beursorders voor, zoals marktorders, limietorders en stop loss-orders.  

Wees gerust. Op het eerste gezicht lijkt het een beetje ingewikkeld, maar dankzij de verschillende opties bepaal je eenvoudig de voorwaarden om je orders te kopen of te verkopen

Met de marktorder geef je bijvoorbeeld aan dat je van plan bent te kopen of verkopen tegen de huidige prijs (en daarmee loop je het risico niet te weten tegen welke prijs je gaat kopen of verkopen). Bij de limietorder geef je aan vanaf welke prijs je je transactie wil verwezenlijken. En met de stop loss-order geeft je de prijs aan waarboven je de transactie wilt doen. 

#5 Volg de evolutie van je portefeuille live 

Laatste stap en niet de minste, zodra je eerste beleggingen zijn afgerond, moet je hun rendement nauwlettend volgen. De eerste stap in het gedefinieerde plan krijgt dan zijn volle betekenis.

Zorg er regelmatig voor dat:

  • de behaalde prestaties in lijn zijn met je verwachtingen (bepaal, zodra je je producten koopt, wanneer je ze wil verkopen als hun waarde daalt, en vanaf welk bedrag je ze wil verkopen wanneer deze stijgt);
  • je beursportefeuille niet in de richting gaat van het door jou bepaalde maximale verlies;
  • de verdeling van je beleggingen consistent blijft (breng je portefeuille eventueel weer in evenwicht om te voorkomen dat een belegging een te belangrijke plaats inneemt);
  • je beleggingsroutine goede gewoonten omvat, zoals het regelmatig controleren van de prognoses van economen en het regelmatig raadplegen van realtime koersen om te beslissen of je bepaalde financiële producten wil behouden, verkopen of kopen.

Deze handelingen kan je uitvoeren door simpelweg via Home'Bank of via de ING Investing-app naar je portefeuille te gaan.

Zelf beleggen met ING Self Invest

Het nieuwe ING Self Invest platform ondersteunt je van A tot Z op de beurs. 

Realtime applicatie voor het verhandelen van een breed gamma financiële producten over de hele wereld (aandelen, fondsen, obligaties, trackers, enz.), concurrerende beleggingskosten (vanaf slechts één euro), monitoring en decodering van financiële markten door onze experts... Met het ING Self Invest-platform beschik je over de ideale omgeving om vol vertrouwen tot actie over te gaan.