Kapitaal beheren

Waarom draait een beleggingsstrategie niet alleen om rendement?

Thierry Masset

Thierry Masset

Chief Investment Officer Belgium & Luxembourg

Dieter Neirinck

Dieter Neirinck

Head of Personal Banking

Een goede beleggingsstrategie is niet alleen gericht op rendement maar ook op het beperken van volatiliteit en risico. Thierry Masset, Chief Investment Officer Belgium & Luxemburg bij ING, en Dieter Neirinck, Head of Personal Banking bij ING, leggen ons uit hoe de bank deze verschillende elementen combineert bij het ontwikkelen van haar beleggingsstrategie.

“Als klanten willen gaan beleggen, denken ze eerst aan het behalen van maximaal rendement,” legt Dieter Neirinck uit, “maar als we gaan doorvragen, wordt duidelijk dat ze niet alleen een goed rendement willen maar ook van een goede nachtrust willen genieten. Om het rendement te optimaliseren en tegelijkertijd de volatiliteit en risico’s te beperken, moet je ervoor zorgen dat je portefeuille goed gediversifieerd is en dus over een grote expertise beschikken bij de selectie van de effecten. ”

Expertise

“Het team van het Investment Office, bestaande uit ongeveer 50 experts, werkt nauw samen met de economen van de bank”, legt Thierry Masset uit. “Samen houden we de vinger aan de pols van de economie en de financiële markten door zelf onderzoek te doen of door informatie van dataleveranciers te verzamelen. Op basis van deze bevindingen presenteren wij onze visie op de economie en de belangrijkste financiële markten.”

Elke belangrijke activaklasse (aandelen, obligaties, onroerend goed, grondstoffen en cash) krijgt vervolgens een score op vlak van aantrekkelijkheid. Binnen de activaklassen kijken wij ook naar de subsegmenten1, zoals sectoren, regio’s, thema’s… Hoe aantrekkelijker een activaklasse of een subsegment, hoe meer gewicht het zal krijgen in de beleggingsstrategie.

Open architectuur

“We hebben natuurlijk onze eigen fondsen,” legt Thierry Masset uit, “maar we laten onze klanten ook intekenen op het aanbod van onze bevoorrechte partners, vijf wereldwijde grote vermogensbeheerders: Amundi, AXA Investment Managers, Blackrock, Schroders en NN Investment Partners. Met deze onafhankelijke aanpak onderscheiden we ons van andere grote Belgische banken die vooral hun eigen fondsen blijven aanbieden.”

Aanbod op maat

“Hoewel de expertise dezelfde is, stemmen wij onze aanpak af op het profiel van de klant: elke klant heeft recht op een unieke benadering die rekening houdt met zijn of haar risicotolerantie en het belang dat hij of zij aan de duurzaamheid van zijn of haar portefeuille hecht”, benadrukt Dieter Neirinck.

Klanten die van het aanbod van ING willen profiteren, kunnen dat doen via drie oplossingen:

  • Zelf beleggen: met deze oplossing bouw je je eigen portefeuille op. Je kunt online - via je computer of een app - snel, goedkoop en veilig beleggen
  • Eenvoudig beleggen: je kunt ook periodiek en in je eigen tempo een vast bedrag beleggen (vanaf 10 euro per maand). Je hoeft geen individuele aandelen en/of obligaties te kopen. Je fondsbeheerder regelt alles. Je start, wijzigt en onderbreekt je beleggingsplan waar en wanneer je maar wilt.
  • Beleggen met advies: een adviseur helpt je een route uit te stippelen volgens je doelstellingen. Je krijgt een beleggingsvoorstel dat aansluit bij je persoonlijke verwachtingen en risicobereidheid. 

Klaar om te beginnen?