Kapitaal beheren

6 november 2020

Is beleggen een alternatief voor sparen?

Is beleggen gemakkelijk? Is het voor iedereen geschikt? Loop je niet te veel risico?

Wil je van het leven blijven genieten? Wat je projecten, behoeften of wensen ook zijn: beleggen biedt je op lange termijn een potentieel hoger rendement dan een spaarboekje.

Sparen? Ja, maar …

Om onverwachte kosten op te vangen voorzie je best een spaarbuffer van 3 tot 6 maanden netto inkomen. Nu de rente zo laag blijft, verlies je echter aan koopkracht wanneer je geld op een spaarrekening staat. Dat komt omdat de prijzen in de winkels sneller en forser stijgen dan wat het rendement op een spaarboekje oplevert. Als het mogelijk is voor jou, is het daarom beter om enkel te sparen voor uitgaven op korte termijn (en voor onvoorziene tegenslagen) en te beleggen voor later.

Beleggen: een goed alternatief?

Is het rendabel?

Beleggen kan een hoger rendement opleveren dan sparen, zeker op lange termijn.

Is het risicovol?

Er bestaat een risico dat je winst minimaal of nul is, of dat je je kapitaal gedeeltelijk (of zelfs volledig) verliest.

Hoe beperk je dat risico?

Eerst en vooral door je portefeuille te diversifiëren. Bijvoorbeeld door niet in een handvol losse aandelen te beleggen, maar in beleggingsfondsen (1). Die bestaan uit tientallen of zelfs honderden aandelen en/of obligaties. Je kan de risico's verder spreiden door te beleggen in verschillende regio's en thema's. Risico's kun je ook beperken door te beleggen op lange termijn: minstens 3 jaar en bij voorkeur langer. Kies de oplossingen die bij je passen op basis van je beleggingsprofiel en je bereidheid om risico's te nemen.

Beleg in stapjes…

Moet je rijk zijn om te beleggen?

Nee. Je kan al vanaf 25 euro beleggen.

4 goede redenen om periodiek te beleggen

  • Optimale diversificatie: je belegt in een of meerdere beleggingsfondsen, waarvan het beheer is toevertrouwd aan experten. Zij selecteren de beste beleggingsmogelijkheden, analyseren de risico's, volgen de prestaties en houden de economische indicatoren nauwlettend in het oog.
  • Afgemeten risico: je kiest de beleggingsfondsen die bij je passen afhankelijk van je beleggingsprofiel en je bereidheid om risico's te nemen. Je contactpersoon bij ING kan je helpen om je beleggingsprofiel te bepalen en keuzes te maken die het best bij je behoeften passen.
  • Regelmaat: door regelmatig te beleggen vang je marktschommelingen gemakkelijker op. Je spreidt je beleggingen in de tijd en zo beleg je zowel in periodes van dalende of stijgende markten.
  • Flexibiliteit: looptijd, frequentie, bedrag (vanaf 25 euro per maand) … Pas de voorwaarden aan volgens je beleggingsprofiel. Je kan bovendien op elk moment je beleggingsplan tijdelijk opschorten of stopzetten.

Wil je starten met beleggen?