Kapitaal beheren

Beleggen zonder risico’s: kan dat?

Op zoek naar een hoger rendement dan de rente op uw spaarrekening? Dan kan beleggen een interessante optie zijn. Maar is het mogelijk om te beleggen zonder risico?

Belgen staan bekend als spaarkampioenen. Hoewel sparen ook niet volledig risicoloos is, geven veel Belgen traditioneel de voorkeur aan deze oplossing. Op lange termijn levert sparen echter nauwelijks rendement op. Door de lage rente verliest spaargeld zelfs aan koopkracht: de prijzen in de winkels stijgen al jaren veel sneller dan de rente op spaarboekjes. Een alternatief is beleggen: dat levert een potentieel hoger rendement op dan een spaarboekje.

Volledig risicoloos beleggen kan niet. Elke investering brengt een zeker risico met zich mee. Dat is bijvoorbeeld ook als je een woning koopt. Hoewel vastgoed vaak gezien wordt als een veilige investering, kunnen ook de prijzen van vastgoed op en neer gaan. Bij beleggen is dat net zo. De grondregel is: hoe meer risico je neemt, hoe hoger het potentieel rendement kan zijn.

Hieronder enkele tips om de risico's te beperken.

Maak een beleggersprofiel aan

Voordat u begint te beleggen, is het nodig om je beleggersprofiel te bepalen. Dit gebeurt met een vragenlijst die peilt naar je financiële kennis, ervaring en beleggingshorizon (hoe lang kun je het geld missen dat je belegt?). Daarnaast polst de vragenlijst ook naar je risico risicobereidheid, je beleggingsdoelstelling en financiële situatie , je aversie tegen mogelijke verliezen en je bereidheid om met schommelingen op de beurs om te gaan. Op die manier kun je samen met je adviseur de beleggingsproducten kiezen die het best bij je profiel passen.

Spreiden, spreiden en nog eens spreiden

Al je geld in 1 product, markt of sector beleggen, is bijzonder riskant. Of je nu een beginnende belegger of de Amerikaanse superbelegger Warren Buffet bent: spreiden is de heilige graal van élke belegger. Is de enige oplossing dan om duizenden verschillende aandelen en/of obligaties te kopen? Nee, helemaal niet. Beleggingsfondsen(*) bieden hiervoor een geknipte oplossing. Zo’n beleggingsfonds is een mandje met tientallen of zelfs honderden verschillende aandelen en/of obligaties.

-------

(*) Met fonds wordt 'instelling voor collectieve belegging' (ICB) bedoeld. ICB is een algemeen begrip gebruikt voor instellingen die hun financiële middelen bij het publiek aantrekken en waarvan de activiteit erin bestaat een portefeuille in financiële instrumenten te beheren. Het begrip fonds groepeert zowel beleggingsvennootschappen (zoals de bevek of de bevak) als beleggingsfondsen (zoals het gemeenschappelijk beleggingsfonds) en hun compartimenten.

Hoeveel spreiden?

Sommige beleggingsfondsen beleggen in specifieke regio’s of thema’s (Europa, Azië, duurzame energie, gezondheidszorg, technologie, …), terwijl andere een meer globale strategie hanteren. Beleg je in een tien- tot twintigtal uiteenlopende beleggingsfondsen, dan zijn je beleggingen al vrij aardig gespreid. Als je belegt, kies je ook best een bank die een ‘begeleide open architectuur’ heeft. Dat betekent dat de bank niet alleen fondsen van de eigen bank aanbiedt, maar ook van andere financiële instellingen. ING is de enige Belgische grootbank die zo’n werkwijze hanteert en biedt een selectie aan van fondsen van 5 partners: AXA IM, BlackRock, Amundi, Franklin Templeton en NN Investment Partners.

Tip

Behalve aandelenfondsen en obligatiefondsen, bestaan er ook gemengde fondsen. Die beleggen een deel in aandelen en een deel in obligaties. Nog een interessante manier om je beleggingen te spreiden!

Beleggen is een marathon, geen sprint

Wil je volgend jaar een huis kopen met je spaargeld? Dan laat je dat spaargeld best op je rekening staan. Beleggen doe je steeds op lange termijn. Afhankelijk van je beleggersprofiel reken je best op een horizon van 3 jaar tot meer dan 7 jaar. Hierdoor geef je je beleggingen de tijd om zich te herpakken mocht het even minder goed gaan op de beurs.

Voortdurend instappen en uitstappen op de beurs heeft weinig zin: je loopt het risico om rendement te missen en de vele transacties kosten geld. Bovendien kan niemand de markten op korte termijn voorspellen. Dat werd ook dit jaar nog eens duidelijk. In maart doken de beurzen fors naar beneden, om nadien snel op te veren.

Het risico van een verkeerde timing beperken

Het parcours bij beleggen loopt niet egaal: stijgingen en dalingen wisselen elkaar af. Veel mensen die overwegen om te beleggen, hebben schrik om op ‘het verkeerde moment’ te beginnen. Bijvoorbeeld als de aandelenmarkten op recordhoogte staan. Als je het risico op een slechte timing wil verminderen, kan je gespreid in de tijd beleggen. Dat kan bijvoorbeeld door elke maand of om de 3 maanden een deeltje van je beschikbaar geld te beleggen in een beleggingsfonds.

Ben je op zoek naar een potentieel hoger rendement voor uw spaargeld en wil je tegelijk de risico’s beperken?