Kapitaal beheren

Zo beperk je de risico’s van beleggen

Beleggen levert een potentieel hoger rendement op dan sparen, maar komt ook met risico's. Hoe kan je die beperken?

1. Sta even stil bij welk type belegger je bent

Volledig risicoloos beleggen kan niet. De basisregel is: hoe meer risico je neemt, hoe hoger het potentieel rendement kan zijn. Voor je vol enthousiasme gaat beleggen, is het daarom goed om eerst even stil te staan bij welk soort belegger je bent. Bedenk niet alleen welk rendement je wil behalen binnen welke periode (en of dat haalbaar is). Maar ook welke risico's je de komende jaren wil en kan nemen als je belegt. 

2. Spreid je beleggingen over verschillende aandelen en obligaties

Al je geld in één product, markt of sector beleggen, is bijzonder riskant. Of je nu een beginnende belegger of de Amerikaanse superbelegger Warren Buffet bent: spreiden is de heilige graal van élke belegger. Is de enige oplossing dan om duizenden verschillende aandelen en/of obligaties te kopen? Nee, helemaal niet. Beleggingsfondsen* bieden hiervoor een geknipte oplossing. Zo’n beleggingsfonds is een mandje met tientallen of zelfs honderden verschillende aandelen en/of obligaties.

-------

(*) Met fonds wordt 'instelling voor collectieve belegging' (ICB) bedoeld. ICB is een algemeen begrip gebruikt voor instellingen die hun financiële middelen bij het publiek aantrekken en waarvan de activiteit erin bestaat een portefeuille in financiële instrumenten te beheren. Het begrip fonds groepeert zowel beleggingsvennootschappen (zoals de bevek of de bevak) als beleggingsfondsen (zoals het gemeenschappelijk beleggingsfonds) en hun compartimenten.

Tip

Behalve aandelenfondsen en obligatiefondsen, bestaan er ook gemengde fondsen. Die beleggen een deel in aandelen en een deel in obligaties. Nog een interessante manier om je beleggingen te spreiden!

3. Beleg minstens drie jaar lang

Wil je volgend jaar een huis kopen met je spaargeld? Dan laat je dat spaargeld best op je rekening staan. Beleggen doe je steeds op lange termijn. Afhankelijk van je beleggersprofiel reken je best op een horizon van 3 jaar tot meer dan 7 jaar. Hierdoor geef je je beleggingen de tijd om zich te herpakken mocht het even minder goed gaan op de beurs.

 

Voortdurend instappen en uitstappen op de beurs heeft weinig zin: je loopt het risico om rendement te missen en de vele transacties kosten geld. Bovendien kan niemand de beurs op korte termijn voorspellen. 

4. Beleg niet alles in één keer

Het parcours bij beleggen loopt niet recht: stijgingen en dalingen wisselen elkaar af. Veel mensen die overwegen om te beleggen, hebben schrik om op ‘het verkeerde moment’ te beginnen. Bijvoorbeeld als de aandelenmarkten op recordhoogte staan. Als je het risico op een slechte timing wil verminderen, kan je gespreid in de tijd beleggen. Dat kan door bijvoorbeeld elke maand een deeltje van je beschikbaar geld te beleggen in een beleggingsfonds.

Ben je op zoek naar een potentieel hoger rendement voor je spaargeld en wil je tegelijk de risico’s beperken?