Kapitaal beheren

18 maart 2019

Beleggen zonder risico’s: kan dat?

Op zoek naar een hoger rendement dan de rente op uw spaarrekening? Dan kan beleggen een interessante optie zijn. Maar is het mogelijk om te beleggen zonder risico?

Belgen staan bekend als kampioenen in sparen en in vastgoed. Hoewel beide ook niet volledig risicoloos zijn, geven veel Belgen traditioneel de voorkeur aan deze 2 opties. Op de lange termijn leveren ze echter een relatief laag rendement op. Een alternatief is beleggen: dat levert een potentieel hoger rendement op dan een spaarboekje.

Maak een beleggersprofiel aan

Voordat u begint te beleggen, is het nodig om uw beleggersprofiel te bepalen. Dit gebeurt met een vragenlijst die peilt naar uw financiële kennis, uw ervaring, uw beleggingshorizon (hoe lang kunt u het geld missen?), uw bereidheid om risico’s te nemen, uw aversie tegen mogelijke verliezen en uw bereidheid om met schommelingen op de beurs om te gaan. Op die manier kunt u samen met uw adviseur de beleggingsproducten kiezen die het best bij uw profiel passen.

Spreiden, spreiden en nog eens spreiden

Al uw geld in 1 product, markt of sector beleggen, is bijzonder riskant. Of u nu een beginnende belegger of de Amerikaans zakenman investeerder  Warren Buffet bent: spreiden is de heilige graal van élke belegger. Is de enige oplossing dan om duizenden verschillende aandelen en/of obligaties te kopen? Nee, helemaal niet. Fondsen bieden hiervoor een geknipte oplossing. Een fonds is een mandje met tientallen of zelfs honderden verschillende aandelen of obligaties. 

Hoeveel spreiden?

Sommige fondsen beleggen in specifieke regio’s of thema’s (Europa, Azië, duurzame energie, farma, …), terwijl andere een meer globale strategie hanteren. Belegt u in een tien- tot twintigtal uiteenlopende fondsen, dan zijn uw beleggingen al vrij aardig gespreid. Als u belegt, kiest u ook best een bank die een ‘begeleide open architectuur’ heeft. ING biedt een selectie aan van de beste fondsen van 5 partners: AXA IM, BlackRock, Amundi, Franklin Templeton en NN Investment Partners.

Tip

Behalve aandelenfondsen en obligatiefondsen, bestaan er ook gemengde fondsen. Die beleggen een deel in aandelen en een deel in obligaties. Nog een interessante manier om uw beleggingen te spreiden! 

Beleggen is een marathon, geen sprint

Wil u volgend jaar een huis kopen met uw spaargeld? Dan laat u dat spaargeld best op uw rekening staan. Beleggen doet u steeds op de lange termijn. Afhankelijk van uw beleggersprofiel rekent u best op een horizon van 5 tot 7 jaar. Hierdoor geeft u uw beleggingen de tijd om zich te herpakken mocht het even minder goed gaan op de beurs.

Voortdurend instappen en uitstappen op de beurs heeft weinig zin: u loopt het risico om rendement te missen en de vele transacties kosten geld. Bovendien kan niemand de markten op korte termijn voorspellen.

Het risico van een verkeerde timing beperken

Het parcours bij beleggen loopt niet egaal: stijgingen en dalingen wisselen elkaar af. Veel mensen die overwegen om te beleggen, hebben schrik om op ‘het verkeerde moment’ te beginnen. Bijvoorbeeld als de aandelenmarkten op recordhoogte staan of als de aandelenmarkten fors gezakt zijn. Als u het risico op een slechte timing wil verminderen, kunt u gespreid in de tijd beleggen. Dat kan bijvoorbeeld door elke maand of om de 3 maanden een deeltje van uw beschikbaar geld te beleggen in een fonds. Periodiek beleggen hoeft niet eens met grote bedragen: bij ING kan het al vanaf 25 euro per maand.  

De risico’s beperken dankzij periodiek beleggen?

Bent u op zoek naar een potentieel hoger rendement voor uw spaargeld en wil u tegelijk de risico’s beperken?


> Ontdek onze formule voor periodiek beleggen.

> Of neem contact op met uw ING-gesprekspartner.