Kapitaal beheren

5 februari 2018

De ING beleggingsperspectieven voor 2018

Moeten we beleggen in aandelen of obligaties? Het is een vraag die kleine en grote investeerders bezighoudt, maar het antwoord hangt af van diverse economische factoren. Peter Vanden Houte, Chief Economist bij ING Belgium, deed zijn perspectieven voor 2018 uit de doeken tijdens een beleggingsconferentie in Brussel.

Tijdens de beleggingsconferentie voorspelden Peter Vanden Houte en Ruben Smets de economische vooruitzichten voor 2018. Ze deelden er ook hun expertise om u te begeleiden bij het beheer van uw financiële activa.

2017 was een nagenoeg perfect jaar voor beleggers dankzij de wereldwijde economische bloei. De vraag is dan: zal die voorspoed ook in 2018 aanhouden? Ruim de helft van de zowat 400 aanwezigen tijdens de jongste ING-beleggingsconferentie in Brussel verwacht dat de economische groei dit jaar verder zal toenemen, slechts 10 procent voorspelt een vertraging. “Ook wij gaan ervan uit dat het dit jaar eerder beter dan slechter zal gaan”, licht Chief Economist Peter Vanden Houte van ING Belgium toe.

Hogere versnelling

De redenen voor dat optimisme? Vanden Houte: “De Amerikaanse economie heeft afgelopen jaar een groei van 2,5 procent gekend. De nieuwe bestellingen nemen een hoge vlucht, wat erop wijst dat de groei in de komende maanden alleen maar zal versterken. De belastingverlaging van president Trump heeft de economie een bijkomende duw in de rug gegeven. Na de scepsis van de voorbije jaren, mede door toedoen van de crisis in Griekenland, zien we dat ook de Eurozone naar een hogere versnelling schakelt. En niet te vergeten: groeilanden over de hele wereld doen het goed. Ook het IMF heeft zijn halfjaarlijkse groeivoorspellingen voor de tweede keer op rij opwaarts bijgesteld. De voorbije 10 jaar moest het IMF zijn groeivoorspelling elke 6 maanden neerwaarts bijstellen.”

De belastingverlaging van president Trump heeft de economie een bijkomende duw in de rug gegeven

De rijzende zon

De enige stoorzender is China, dat zich in een neerwaartse minicyclus bevindt. Om te voorkomen dat de prijzen van vastgoed er de pan uit swingen, heeft de Chinese overheid onlangs een rentestijging doorgevoerd. Die ingreep heeft ervoor gezorgd dat de vastgoedsector in het land van de rijzende zon afkoelt, wat de markt van grondstoffen wereldwijd raakt. Voor bezorgdheid is er echter geen reden, aldus Peter Vanden Houte. De Chinese zon rijst hoger en hoger: “In het lange koopjesweekend voor Thanksgiving hebben Amerikaanse consumenten vorig jaar een recordbedrag van 14,5 miljard dollar gespendeerd in webshops, het Chinese AliBaba heeft toen in één koopjesdag maar liefst 24,5 miljard dollar binnengehaald.”

De inflatie stijgt

De inflatie, een van de graadmeters van de economie, zit in de lift. De Amerikaanse kerninflatie is gestegen van 1,7 tot 2,5 procent. In Europa blijft de stijging voorlopig beperkt tot iets minder dan 1 procent. Bij een rondvraag op de beleggingsconferentie van ING geeft 56 procent van de aanwezigen aan dit jaar een stijging van minstens 0,3 procent te verwachten. 42 procent voorspelt een stabiele inflatie, amper 4 procent mikt op een daling. ING deelt die prognose, aldus Vanden Houte: “We verwachten dat de inflatie in ons land eind dit jaar zal uitkomen op 1,5 à 1,6 procent. Om de inflatie te doen stijgen, wil de Europese Centrale Bank de intrestvoeten op hetzelfde peil houden. Dat is geen goed nieuws voor spaarders. De eerste renteverhoging van de ECB wordt pas verwacht tegen de zomer van 2019.”

We verwachten dat de inflatie in ons land eind dit jaar zal uitkomen op 1,5 à 1,6 procent

Aandelen boven obligaties

Alle cijfers en pijlen wijzen in dezelfde richting: aandelen zijn een betere belegging dan obligaties. Ruben Smets, investeringsexpert bij ING: “De economie bevindt zich op een rechte en vlakke weg, er is nog geen bocht naar het onbekende in zicht. Vandaar dat we een groot deel van onze portefeuille in aandelen investeren en onze klanten adviseren om dat ook te doen.” Welke aandelen prijst ING in het bijzonder aan? Smets: “Aandelen uit groeilanden, waar een krachtige inhaalbeweging is ingezet. Aandelen uit Japan, waar het investeringsbeleid van de regering en de banken een forse boost heeft gegeven aan de economie. Aandelen in Europese small caps, kleine en middelgrote bedrijven. De mooiste winstvooruitzichten zien we in cyclische sectoren zoals energie, de technologiesector en de financiële sector.”

Vastgoed overgewaardeerd

Blijft investeren in vastgoed een garantie op succes? Ruben Smets: “Vastgoed kent een bijzonder hoge waardering. Volgens de Nationale Bank is het residentieel vastgoed in ons land op dit moment 8 procent overgewaardeerd. Met een rentestijging in het vooruitzicht verwachten we dan ook dat er enige druk zal ontstaan in die markt. Wij stellen ons terughoudend op als het gaat over investeringen in bakstenen. Dat neemt echter niet weg dat vastgoed wel nog steeds een waardevolle diversificator kan zijn.”

Ogen open

Het devies van ING: durf te dromen in 2018! De bank houdt intussen wel de ogen wijd open, benadrukken Vanden Houte en Smets. “We mogen niet blind zijn voor eventuele risico’s en ervan uitgaan dat de huidige hausse zal blijven duren. De investeringsexperts bij ING steken om de twee weken de koppen bij elkaar om alle toekomstscenario’s te analyseren en indien nodig bij te sturen. Vandaag kunnen we vol vertrouwen zeggen: de nabije toekomst ziet er rooskleurig uit. Zelfs nu de koersen ongekend hoog staan, blijft het interessant om aandelen te kopen. Wie toch hoogtevrees heeft, raden we aan: investeer gespreid.”

En nu?Deze gegevens worden alleen ter informatie verstrekt en mogen niet worden beschouwd als een aanbeveling.