Kapitaal beheren

29 mei 2018

Investeren in het huidige economische klimaat: hoe doet u dat?

Een terugkeer van de volatiliteit op de markten, een tragere groei in Europa, Amerika in opmars... ING-experts maakten tijdens een conferentie op 14 mei 2018 het gezondheidsbilan op van de wereldwijde economie

"Algemeen gesproken blijft de conjunctuur zeer goed", verzekert Philippe Ledent, Senior Economist bij ING. We tekenen wel een vertraging in de eurozone op na een extreem positieve periode tijdens het tweede semester van 2017. Maar volgens de econoom zal deze vertraging niet blijven duren. “De meeste indicatoren hebben een historisch hoog niveau bereikt en dan is het normaal dat de economische cyclus een stabilisatiefase kent."

De Verenigde Staten kennen vandaag een nieuwe versnelling van de groei, versterkt door de fiscale hervorming waarvan het volledige effect dit jaar wordt verwacht.

In de opkomende landen merken we evenwel elementen van kwetsbaarheid. Dit is het geval in Argentinië, dat net zoals de andere landen in de regio te lijden heeft onder de stijging van de Amerikaanse dollar en rente. Maar over het geheel genomen blijven de groeicijfers hier nog steeds hoger dan die van de ontwikkelde landen.

Maar zullen de grote opkomende economieën, met India en China op kop, in staat zijn de wereldwijde groei te ondersteunen in het geval van een grote crisis? "Wij denken van niet", verklaart Philippe Ledent. "Deze landen blijven een motor, maar zijn niet langer de locomotief van de wereldeconomie, zoals dat wel het geval was in het verleden."

"De fundamenten van de eurozone blijven solide"

Potentieel ontwrichtende elementen

De wereldwijde economische vooruitzichten blijven solide, maar bepaalde turbulente elementen moeten worden opgevolgd.

Uiteraard hoort hierbij de vrees voor een handelsoorlog, met potentieel negatieve impact. Ook het resultaat van de Brexit blijft een groot vraagteken. "In beide gevallen gaan we echter niet uit van een rampscenario", zegt Philippe Ledent.

Twee andere evoluties die nauw moeten worden opgevolgd, zijn Italië dat op het punt staat te worden geleid door een populistische en eurosceptische regering en de stijging van de olieprijzen boven de 80 dollar per vat.

"Er zou geen handelsoorlog moeten zijn"

Terugkeer van de volatiliteit

Een andere factor die beleggers kopzorgen kan baren: dit jaar heeft de volatiliteit duidelijk opnieuw haar opwachting op de markten gemaakt.

Philippe Ledent stelt de belegger gerust: "De vernieuwde nervositeit op de markten moet de belegger geen angst aanjagen: het is gewoon de aankondiging van een terugkeer naar de normaliteit."

Wat niet normaal was, was dat de beurzen bleken te werken zonder de geringste consolidatiefase. "De laatste jaren zorgden de omstandigheden (groei, lage rente, goede oliemarkt...) voor een bijna ononderbroken groei van de markten, maar vandaag is er meer onzekerheid en dus ook meer volatiliteit."

"De terugkeer van de volatiliteit moet niet afschrikken"

Welke activa kiezen?

In een context waarin de activiteit wereldwijd op peil zou moeten blijven, met een verwachte groei van zo'n 14% dit jaar, blijft ING aandelen aanbevelen, met een voorkeur voor de eurozone.

"Europese aandelen bieden een rendement op dividend dat niet alleen aantrekkelijk is, maar dat ook hoger ligt dan dat van hun Amerikaanse tegenhangers", rechtvaardigt Serge Ivlef, investeringsexpert bij de bank.

Omgekeerd geeft u best niet te veel gewicht aan aandelen van opkomende landen. "Op korte termijn is de stijging van de dollar geen goed nieuws voor bedrijven die als opkomend staan genoteerd."

Een reserve obligaties behouden

Wie vooral kiest voor aandelen, kiest automatisch voor minder andere activa, in het bijzonder obligaties. De eurorentes blijven wat ze zijn en dat moedigt niet echt aan om aanzienlijk in obligaties te investeren.

"Toch blijft het behouden van obligaties in een gediversifieerde portefeuille essentieel", zegt Philippe Ledent. Dit is vooral interessant met het oog op een mogelijke schok die niet kon worden voorzien.

Goud: een beetje meer dan gewoonlijk!

Goud blijft een aparte categorie en heeft vandaag iets meer dan gewoonlijk zijn plaats in een beleggingsportefeuille.

We weten dat instabiliteit leidt tot een voorkeur voor veilige activa. Goud zou in die zin moeten profiteren van de stijgende geopolitieke spanningen. Bovendien "blijft edelmetaal interessant, al was het maar omdat het oneigenlijke gebruik ervan hierbij meespeelt", licht Philippe Ledent toe.

Is het zinvol om nu te investeren?

In de huidige marktomgeving kan recurrent en automatisch investeren een oplossing zijn. "Een periodiek investeringsplan helpt de belegger om vertrouwd te worden met de investeringswereld en kan al vanaf zeer beperkte bedragen. Het laat toe te blijven investeren en te genieten van dalingen door dan meer te kopen. Het zorgt er ook voor dat u niet te veel gaat kopen wanneer de markten duur zijn", zegt Bernard van Laethem, Personal Banking Manager bij ING.

Tijdens de investeringsconferentie gaf Peter Vanden Houte een overzicht van de economische situatie en deelde hij zijn expertise om u te begeleiden bij het beheer van uw financiële activa.

En nu?

 

Deze gegevens worden alleen ter informatie verstrekt en mogen niet worden beschouwd als een aanbeveling.