Kapitaal beheren

De geleide open architectuur van ING blaast 10 kaarsjes uit

ING is vandaag nog steeds de enige van de vier Belgische grootbanken waar je kunt intekenen op een selectie van de beste beleggingsfondsen van zeer gerenommeerde fondsenhuizen. Ontdek de troeven van dit unieke aanbod.

Tien jaar geleden was ING de eerste Belgische grootbank die startte met een geleide open architectuur. Dankzij deze aanpak kunnen klanten intekenen op een door ING uitgekozen selectie beleggingsfondsen van vijf solide en wereldwijd gerenommeerde fondsenhuizen. We blikken terug op het succes van dit aanbod.

Waar de andere Belgische grootbanken vooral hun eigen fondsen blijven aanbieden, kunnen klanten bij ING intekenen op een selectie uit het aanbod van vijf bevoorrechte partners en mondiale spelers: Amundi, AXA Investment Managers, Blackrock, Franklin Templeton Investments en NN Investment Partners.

“Tien jaar later is deze unieke beleggingsaanpak nog steeds een succes”, aldus Erik Hagreis, Hoofd Beleggingen bij ING. “Naast de puike prestaties zijn onze klanten zeer tevreden dat ze toegang hebben tot externe beleggingsoplossingen die een perfecte aanvulling vormen op onze eigen fondsen.”

“Drie belangrijke fases gaan vooraf aan ons advies”

Erik Hagreis licht de unieke werkwijze van ING toe. “De beleggingsmogelijkheden bepalen is het resultaat van een meerfasig proces. Eerst maken onze experts een analyse van de belangrijkste macro-economische trends wereldwijd. Nadien worden deze prognoses vertaald in beleggingsstrategieën. Daarna komt mijn team in beeld. Op basis van strenge criteria zoals bijvoorbeeld de Morningstar-rating, de volatiliteit van het product, het verwacht rendement en hun ethisch en duurzaam karakter, selecteren wij de fondsen die inspelen op de ontwikkelde strategieën.”

“Zodra dit werk erop zit, nemen onze beleggingsbankiers het over en geven ze onze klanten gepersonaliseerd advies op basis van hun kennis en verwachtingen”, voegt Erik Hagreis toe.

Erik wil ook een ander pluspunt van het ING-model in de verf zetten: de geprivilegieerde banden die de bank in de loop der jaren met de vijf partners opbouwde.

“De ontwikkeling van een proactieve en sterke samenwerking die bovendien gestoeld is op nabijheid, is trouwens een van de redenen waarom we maar met een beperkt aantal kwalitatief hoogstaande partners werken."

Anne Sophie Tandel en Erik Hagreis

Anne Sophie Tandel en Erik Hagreis

“Een open én begeleid aanbod van fondsen”

De aanpak van ING is dus open en tegelijkertijd begeleid, omdat ING een zestigtal fondsen selecteert binnen een zeer groot aanbod.

Waarom een selectie ? “Wij willen onze klanten kunnen adviseren over producten waarvan de specifieke kenmerken geen geheimen hebben voor onze bankiers”, aldus Anne-Sophie Tandel, Hoofd van ING Personal Banking, een gepersonaliseerde dienst die vermogens beheert vanaf 100.000 euro.

Deze selectie kan uiteraard veranderen en evolueren, bijvoorbeeld wanneer een fonds niet meer voldoet aan bepaalde criteria, of als andere beleggingsfondsen een beter alternatief vormen.

“Dit is een belangrijk element in onze interne aanpak. Onze 400 Personal Bankers staan rechtstreeks in contact met onze macro-economische experts, strategen en vermogensbeheerders. Dankzij dit direct contact begrijpen zij meteen waarom een bepaald fonds naar voren wordt geschoven en kunnen ze een gepersonaliseerd aanbod voorleggen aan de klanten op basis van hun risicoprofiel, beleggingsdoelstellingen, persoonlijke overtuigingen, enz.”

“Persoonlijke begeleiding was nog nooit zo belangrijk”

De proactieve rol en de expertise van een Personal Banker zijn nog nooit zo waardevol geweest, gaat Anne-Sophie verder.

“Het is nu belangrijker dan ooit om te kunnen vertrouwen op een adviseur met wie je in de loop van de jaren een vertrouwensrelatie hebt uitgebouwd. Je Personal Banker kan je geruststellen bij grote marktvolatiliteit, zoals in maart en april 2020, en helpt voorkomen dat je overhaaste beslissingen zou nemen over je beleggingen.”

Wil je meer weten over onze verschillende oplossingen?