Kapitaal beheren

4 goede redenen om zelf online te beleggen

Lagere kosten, toegankelijkheid, autonomie, leren door zelf te doen… Ontdek waarom beleggers besluiten om zelf te beleggen.

Je eigen gastronomische maaltijden koken. Je cosmetica zelf maken. Je eigen meubels maken. In deze digitale wereld waar informatie binnen handbereik is, laten steeds meer mensen zich verleiden door de “Do it yourself” charme. En beleggen op de beurs vormt geen uitzondering op deze trend.  

Of ze nu beginners zijn of al meer ervaring hebben, grote of kleine bedragen willen beleggen, meer of minder risico willen nemen, veel beleggers wagen de sprong om zelf te beleggen. Naast de "Do it yourself" charme, worden ze meestal gedreven door vier goede redenen.

#1 Beleggen tegen lage kosten

Wanneer je als belegger klaar bent om je te verdiepen en verantwoordelijkheid te nemen voor het beheer van je portefeuille, zal je merken dat er soms aanzienlijke besparingen mogelijk zijn. 

Je moet je er wel van bewust zijn dat je niet kan rekenen op de expertise van een professional en je daardoor aan meer risico's zou kunnen blootstellen. Zoals altijd is de grootste uitdaging in de beleggingswereld om de risico-batenverhouding in te schatten om de beste beslissing te nemen.

#2 Altijd en overal toegankelijk

Je hoeft vooraf geen afspraak te maken met een adviseur om zelf te beleggen. Je volgt de evolutie van je portefeuille zelf op en doet de aan- en verkopen op het moment dat voor jou het beste uitkomt. Hiervoor heb je enkel een computer of smartphone nodig.  

#3 Controle hebben

Je hebt zelf de touwtjes in handen. Om de ins en outs van elk van de beleggingen te begrijpen en te beheersen, verkiezen veel beleggers om zelf actief aan de slag te gaan. 

Ze beleggen zoals ze willen, om bijvoorbeeld: 

  • te streven naar meer rendement op riskante beleggingen;
  • bij te dragen aan de ecologische transitie;
  • bepaalde industrieën te vermijden die in strijd zijn met de eigen waarden.

#4 Op de hoogte blijven van beursnieuws en continu leren

Zelf beleggen is ook investeren in jezelf.  

Of het nu is om beginnersfouten te vermijden of om je vaardigheden aan te scherpen, zelf beleggen betekent dat je de nodige tijd neemt om het economische en beursnieuws te volgen en jezelf op te leiden.

Het is geen geheim, oefening baart kunst! Hoe meer je in contact bent met de financiële markten, hoe meer je financiële cultuur en je vaardigheden als belegger zich zullen ontwikkelen.  

Zelf beleggen met ING Self Invest

Klaar om zelf aan de slag te gaan? Dat komt goed uit! ING heeft juist ING Self Invest gelanceerd. De oplossing waarmee je eenvoudig en veilig online kan beleggen.

Krijg toegang tot een breed gamma financiële producten over de hele wereld (aandelen, fondsen, obligaties, trackers, enz.), concurrerende prijzen (vanaf slechts één euro), monitoring en analyse van de financiële markten door onze experts ... Met ING Self Invest, beschik je over de ideale omgeving om vol vertrouwen tot actie over te gaan, via je computer of via ING Investing-app.