Kapitaal beheren

8 februari 2019

Wat is een gemengd fonds?

Sommige fondsen beleggen in maar 1 type activa, zoals in aandelen of in obligaties. "Gemengde fondsen" verdelen hun beleggingen over verschillende activa.

Welke gemengde fondsen zijn er?

Er bestaan 2 soorten gemengde fondsen: de "traditionele" en de "flexibele" fondsen.

  • In een "klassiek fonds" kiest de beheerder voor een vaste verhouding tussen aandelen en obligaties. Er zijn 3 soorten klassieke fondsen: de defensieve fondsen, de neutrale fondsen en de dynamische fondsen waarin het percentage aandelen het hoogst is.
  • In een "flexibel fonds" ligt het percentage in aandelen niet vast. Dat laat de beheerder toe de samenstelling van het fonds aan de economische situatie aan te passen. Evolueren de markten gunstig en stabiel? Dan kunnen de gemengde flexibele fondsen door hun beleggingen in aandelen van deze stijging profiteren. Komen de markten in een turbulente periode terecht? Dan beperken deze fondsen de risico’s door het percentage in aandelen te verlagen of helemaal uit de aandelenmarkt te stappen.

Wat zijn de belangrijkste voordelen en risico’s van een gemengd fonds?

De grootste troef van gemengde fondsen is dat ze minder risico inhouden dan "zuivere aandelenfondsen". Ze laten u met een beperkter risico profiteren als de markten goed presteren. Meestal weerstaat dit type fonds makkelijker beurscorrecties dan een aandelenfonds. Waarom? Omdat gemengde fondsen ook beleggen in obligaties en/of liquiditeiten. Maar u haalt daarentegen niet alle voordeel uit koersstijgingen zoals fondsen die volledig in aandelen zijn belegd.

Een beperkt risico wil niet zeggen dat er helemaal geen risico is. Ook met een gemengd fonds hebt u geen kapitaalgarantie. Met een gemengd fonds spreidt u uw beleggingen zowel over activaklassen als over sectoren en geografische regio’s (meestal wereldwijd). Zo loopt u minder risico en heeft uw portefeuille een grotere veerkracht wanneer de markten dalen.

Meer weten?