Kapitaal Beheren

8 juni 2018

Nieuws op de financiële markten


Thierry Masset

Chief Investment Officer ING Belgium

Elke maand geeft Thierry Masset, Chief Investment Officer ING Belgium & Luxembourg zijn visie over de economische en financiële actualiteit in onze publicatie Monthly Market Review.

Wat moet u deze maand onthouden?
  • De weinig enthousiaste reactie van beleggers op de gepubliceerde bedrijfsresultaten is wellicht het gevolg van de perceptie dat de winstgroei op jaarbasis zijn piek bereikt heeft in het eerste kwartaal.
  • Ook de speculatie dat de economie niet ver verwijderd is van een recessie speelt uiteraard een rol. Maar hoewel we ons inderdaad in een vergevorderde fase van de economische cyclus bevinden, is het einde wellicht nog niet voor meteen, vermits de technologie en de globalisering er de voorbije 30 jaar toe bijgedragen hebben dat economische en bedrijfscycli langer duren, net zoals ze bijgedragen hebben tot de beteugeling van de inflatie.
  • De optimistische vooruitzichten voor de vraag, geholpen door de krimpende voorraad en het jarenlange gebrek aan investeringen in nieuwe productiecapaciteit verklaart waarom de grondstoffen tot dusver de best presterende activaklasse van 2018 zijn.
  • De dollar, de Amerikaanse rente en de olieprijzen zijn alle drie gelijktijdig gestegen. Dat is een toxische combinatie voor aandelen uit de groeilanden!

Het verschil tussen de groei en de rente is zelden zo groot geweest als in de afgelopen jaren, wat een fundamentele verklaring is waarom de huidige economische cyclus de op één na langste is in de moderne geschiedenis. De nominale groei van het bbp in de VS is sinds februari 2016 gestegen van 2,30% tot 4,8%, terwijl de beleidsrente van de Federal Reserve slechts met 1,25% gestegen is tot 1,75% in dezelfde periode.

Ontdek hier de Monthly Market Review  .

Meer info?

Bent u geïnteresseerd in onze selectie fondsen in lijn met deze beleggingsstrategie?

Of lees een van de vorige edities:
Datum Titel Link

Mei 2018

Markten lijden onder geopolitieke situatie

April 2018

Negenjarige bullmarkt nog niet ten einde

Maart 2018

De uitstekende bedrijfswinsten wijzen erop dat het optimisme op de beurs terecht is

Februari 2018

‘Geleidelijke aanpak’ bij het verhogen van de rentevoeten

Januari 2018

Geen reden om beleggingen te verkopen