Kapitaal Beheren

7 juli 2017

Nieuws op de financiële markten


Elke maand geeft Thierry Masset, Chief Investment Officer ING Belgium & Luxembourg zijn visie over de economische en financiële actualiteit in onze publicatie Monthly Market Review .

Wat moet u deze maand onthouden?
  • Obligaties en aandelen worden beide ondersteund door een overschot aan liquiditeit en een lage inflatie.
  • Maar de omstandigheden zijn het meest gunstig voor aandelen, omdat er geen gevaar is voor deflatie.
  • Vooral aandelen uit de eurozone bieden kansen nu de politieke onzekerheid is afgenomen, op voorwaarde dat de bedrijfswinsten de goede kant blijven opgaan.

Voor elke koper, is er een verkoper; voor elke winnaar, een verliezer. Zo gaat het meestal toch. Daarvan is echter niets te merken op de aandelen- en obligatiemarkten. De Bloomberg-index voor de wereldwijde beurskapitalisatie is sinds eind december met 13% gestegen en bevindt zich in de buurt van zijn recordniveau. Ook obligaties zijn wereldwijd voor de vijfde maand op rij gestegen, de langste stijging vanaf de start van het jaar sinds 2003. Hun marktwaarde is er 15% op vooruitgegaan.

Het is een combinatie die voorlopig rendeert. Dankzij de instroom van kapitaal, en omdat obligaties en aandelen dezelfde factoren afwegen: een gebrek aan inflatie in combinatie met een overvloed aan liquiditeit die aan het werk moet worden gezet. In deze context is het logisch dat beleggers zowel aandelen als obligaties kopen – alles wat maar rendement oplevert.

Gebrek aan inflatie, geen gevaar voor deflatie

In een dergelijk klimaat heeft beleggen in obligaties weinig te maken met een vlucht naar veilige havens. Het heeft vooral te maken met een gebrek aan inflatie vanwege structurele desinflatie. Die is het gevolg van technologische vooruitgang en wereldwijde demografische tendensen. De obligatiemarkt, die ten prooi viel aan de reflatiegedreven markt na de verkiezing van Donald Trump, wordt steeds sceptischer over de duurzaamheid van de hogere inflatie.

Maar de omstandigheden zijn het meest gunstig voor aandelen, omdat er geen gevaar is voor deflatie. Aandelen zijn in absolute termen zeker niet langer goedkoop te noemen. Maar het dividendrendement blijft indrukwekkend. Voor de beursindex MSCI World All Countries-index wordt het dividendrendement, ook na de forse koersstijgingen sinds begin dit jaar, nog steeds op circa 2,5% geraamd. Dat is een indrukwekkende 1,6% meer dan het gemiddelde rendement (0,9%) van de obligatie- index Bloomberg Developed Sovereign Bond.

Aandelen en obligaties: beleggers wedden op beide paarden

Aandelen en obligaties stijgen ook simultaan omdat hun onderlinge hedgingmogelijkheden het grootst zijn in bijna een jaar. Beleggers wedden op beide paarden als een manier om hun risico op verliezen te in te dekken. Dit toont nog maar eens dat zelfs in een context waarin de rentevoeten laag zijn, obligaties nog altijd hun nut bewijzen als een goede manier om het risico te spreiden.

Maar naarmate meer beleggers van deze diversificatiestrategie gebruik maken, stijgt ook het gevaar dat één van deze beleggersgroepen uiteindelijk het onderspit moeten delven. In dat opzicht blijven wij ervan overtuigd dat de obligatierente in de komende jaren zal stijgen, en dat om verschillende redenen:

  • Prijsongevoelige obligatiekopers zoals de Federal Reserve beginnen zich geleidelijk terug te trekken.
  • Buitenlandse obligatiebeleggers kunnen hun aankopen verminderen wanneer hun eigen centrale bank het beleid begint te verstrakken.
  • Pensioenfondsen kunnen de aankoop van de veiligste overheidsobligaties niet verantwoorden wanneer het rendement ervan te laag ligt.
Trump niet allesbepalend, wel langzame verschuiving van aandelen

Intussen lijkt het politieke theater in Washington geen effect te hebben op het herstel van de bedrijfswinsten: 78% van de bedrijven in de S&P 500 en 64% van de bedrijven in de Stoxx 600 hebben hun winstverwachtingen overtroffen in het eerste kwartaal van het jaar, terwijl 63% en 76% de omzetprognoses klopten. Een ander teken dat Trump niet allesbepalend is, kan men aflezen uit de prestaties van Amerikaanse exportbedrijven. De Goldman Sachs beursindex die deze bedrijven groepeert, is met 17% (in USD) gestegen in vergelijking met 5% voor een vergelijkbare korf met aandelen die gericht zijn op de Amerikaanse binnenlandse markt.

Het blijft oorverdovend stil rond het groeibevorderend beleid van de Amerikaanse regering. De president wordt alom bekritiseerd. En de Federal Reserve (Fed) slaat een strakkere toon aan. In die context bieden aandelen van buiten de VS een groter winstpotentieel. Het gaat om aandelen uit de eurozone en de opkomende landen, die de 7 voorgaande jaren achterop bleven hinken. We staan nog maar aan het begin van een grote verschuiving van Amerikaanse aandelen naar aandelen uit de rest van de wereld. De verhouding tussen de MSCI World-index exclusief de VS en de S&P 500-index kromp met 51% tussen de piek van oktober 2009 en het dieptepunt van december 2016. Sindsdien steeg deze ratio met 4% (in euro). Er is dus nog verder potentieel. Tegelijkertijd presteren Europese aandelen die het grootste deel van hun omzet realiseren in de eurozone voor de eerste keer in bijna een jaar beter dan de bedrijven die vooral van de VS afhangen!


Ontdek hier de Monthly Market Review.

Meer info?