Budget beheren

15 december 2016

Nieuwe betaalmethoden: het einde van cash geld?

De wereld van financiële transacties maakt sinds enkele jaren een opmerkelijke revolutie door. Cash geld en betaalkaarten worden steeds meer onder druk gezet door steeds innovatievere betaalmethoden. Wij werpen voor u een gedetailleerde blik op al deze nieuwe betaalmethoden.

Bankkaarten: nieuwe generatie

Het is onwaarschijnlijk dat de traditionele betaalmethoden in de nabije toekomst zullen verdwijnen. In winkels kunt u nog steeds betalingen uitvoeren met een bankkaart of cash geld. Nochtans zijn de bankkaarten meer een meer innovatief.

In de categorie van debetkaarten (waarbij de bedragen onmiddellijk gedebiteerd worden op het moment van de transactie), zien we steeds meer contactless kaarten opduiken: deze laten toe betalingen uit te voeren door ze simpelweg op een bepaalde afstand van de betaalterminal te houden, zonder dat u ze moet invoeren of een pincode moet ingeven. Om veiligheidsredenen zijn uw uitgaven met deze kaart gelimiteerd.

Kredietkaarten (die een uitgestelde betaling van uw aankopen toelaten) worden steeds meer beveiligd om fraude bij online aankopen te vermijden. Hierbij kunnen we de systemen “Verified by Visa” en “MasterCard SecureCode” als voorbeeld geven, waarbij een bijkomend verificatieproces wordt gehanteerd bij online betalingen, bijvoorbeeld met een wachtwoord of een bevestigingscode verstuurd via sms. Ga goed na of de sites waarop u aankopen wil doen zich houden aan deze protocollen.

Betaalapps: betaal met uw smartphone!

Vandaag de dag bieden de applicaties op uw smartphone de meest innovatieve toepassingen. U hebt geen portefeuille meer nodig om uw aankopen te doen! We bespreken hieronder twee bekende voorbeelden.

Payconiq: betaal zonder bankgegevens

De Payconiq applicatie laat u toe om betalingen uit te voeren zonder dat u de bankgegevens van uw tegenpartij nodig hebt.

  • De winkels waar u gebruik kunt maken van Payconiq worden aangegeven in de applicatie. U kunt er dus al uw aankopen regelen door de winkel te selecteren en uw pincode in te voeren.
  • U kunt via uw telefoonnummer of e-mailadres een betaling uitvoeren aan eender wie van uw contacten die ook gebruik maakt van deze applicatie. U dient enkel een contact aan te duiden en de betaling te bevestigen met uw pincode.
  • Pluspunt: u spaart joyn getrouwheidspunten (Qustomer en CityLife) telkens u Payconiq gebruikt!
Bancontact: betaal dankzij een QR-code

De Bancontact applicatie laat u toe om online of in de winkel te betalen via een simpele scan.

  • Om gebruik te maken van de applicatie moet u uw bankkaarten op voorhand registreren. Bij elke transactie kunt u kiezen met welke kaart u wenst te betalen.
  • U kunt vervolgens betalingen uitvoeren bij alle winkels of webshops die gebruik maken van deze technologie: u moet enkel de QR-code aangeboden door de handelaar scannen. Kijk na of het weergegeven bedrag overeenkomt met het bedrag van uw aankopen en bevestig de betaling met uw pincode.
  • Goed om te weten: u kunt ook betalingen ontvangen. De applicatie zal een QR-code genereren die een andere gebruiker kan scannen om u geld over te maken.

U hebt geen cash en u moet een diner, een bezoek aan een pretpark of de aankoop van een gemeenschappelijk cadeau voor uw vriend terugbetalen? Geen probleem, deze applicaties laten u dat toe in één klik!

Pc-banking: mijn beveiligde omgeving

Naast deze nieuwe betaalmethoden, blijft pc-banking de beveiligde omgeving die de bank u ter beschikking stelt om online uw rekeningen te raadplegen, uw transacties uit te voeren, etc. Dankzij deze tool kunt u betalingen uitvoeren via uw computer als u de bankgegevens van uw tegenpartij kent.

Bovendien laten de meeste websites u toe om betalingen via uw pc-banking systeem uit te voeren. Zo kunt u via de beveiligde omgeving van uw bank transacties uit voeren.

Aan u om te experimenteren!

U bent nu voorbereid op alle onvoorziene omstandigheden en kunt zo steeds een middel vinden om uw betalingen te doen!

Zou u graag meer willen weten over de nieuwe technologieën met betrekking tot betalingen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met uw contactpersoon bij ING, maak een afspraak op ons kantoor, of bel +32 2 464 60 01.

* Aanbod van betaalkaarten of kredietkaarten (Visa Classic, Visa Gold, MasterCard Gold) voor meerderjarige natuurlijke personen die voor privédoeleinden handelen, en geldig onder voorbehoud van aanvaarding en van wederzijds akkoord door ING België. De voorwaarden en modaliteiten van de kaarten (Algemene voorwaarden, tarieven en andere aanvullende informatie) zijn verkrijgbaar via www.ing.be in alle ING-kantoren of telefonisch op het nummer op 02 464 60 01.

** De Home’Bank-, Business’Bank- of ING Smart Banking-diensten (inclusief de functies van het Bancontact/Mister Cash-netwerk (BC/MC)) zijn gratis beschikbaar (buiten de kosten van de telecomoperator en de kosten voor bepaalde verrichtingen zoals internationale overschrijvingen) voor alle houders van een Home’Bank-, Business’Bank- of ING Smart Banking-abonnement (onder voorbehoud van aanvaarding door ING en wederzijds akkoord). De voorwaarden en bepalingen van de Home'Bank-, Business'Bank- en ING Smart Banking-diensten (algemene voorwaarden van de Home'Bank-, Business'Bank- en ING Smart Banking-diensten als bijlage bij het Algemeen reglement van de verrichtingen van ING, tarieven van de verrichtingen en alle andere aanvullende informatie) zijn beschikbaar op www.ing.be in uw ING-kantoor en telefonisch op het nummer 02 464 60 01.

*** Het aanbod van Payconiq is geldig onder voorbehoud van aanvaarding door ING België N.V. en, desgevallend, door ING Bank N.V., en mits wederzijds akkoord. De voorwaarden en modaliteiten van de diensten (Algemene voorwaarden, tarieven en andere aanvullende informatie zijn verkrijgbaar in alle ING-kantoren of op ing.be. Payconiq-diensten worden aangeboden door ING Bank N.V. (Maatschappelijke zetel: Bijlmerplein 888, 1102 MG Amsterdam, Handelsregister Amsterdam nr. 33031431) en aangeboden via ING België N.V. (Partner van Payconiq).

ING België N.V. – Bank/Kredietgever – Marnixlaan 24, B-1000 Brussel – RPR Brussel – Btw: BE 0403.200.393 – BIC: BBRUBEBB – IBAN: BE45 3109 1560 2789. Verantwoordelijke uitgever: Inge Ampe – Sint-Michielswarande 60, B-1040 Brussel © Editing Team & Graphic Studio – Marketing ING Belgium