Economie

De wereld van Bitcoins

U hebt er vast al eens van gehoord: de Bitcoin, een virtuele valuta die aan een wereldwijde opmars bezig is. In tegenstelling tot de traditionele monetaire systemen die we zo goed kennen, blijft de Bitcoinwereld voor velen van ons een ingewikkeld en ontoegankelijk concept. Geen paniek: wij leggen u haarfijn de werking ervan uit.

Bitcoin of cryptomunt, wat is dat?

Cryptovaluta zijn virtuele munten die als alternatief voor nationale valuta's dienen. Ze onderscheiden zich van traditionele munteenheden door hun gedecentraliseerde systeem: betalingen worden rechtstreeks van de ene partij naar de andere verstuurd, van koper naar verkoper. Zo'n peer-to-peernetwerk is kenmerkend voor de cryptomunt. De betalingen worden beheerd door de gebruikersgemeenschap met behulp van blockchain-technologie. Transacties gebeuren uitsluitend online aangezien de valuta's geen fysieke ondersteuning hebben. Ze worden als 'alternatieven' voor de traditionele munteenheden beschouwd en langzaam als legaal betaalmiddel erkend.

De Bitcoin is het bekendste voorbeeld van cryptocurrency en werd in 2008 uitgevonden. De oprichter staat bekend onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto, wiens echte identiteit een mysterie blijft. De koers van de munt, die onlangs meer dan 15.000 Amerikaanse dollar heeft overschreden, geeft aan dat de opmars van de digitale munt nog lang niet voorbij is.

Hoe werkt het?

De exponentiële evolutie van de Bitcoin is erg populair in de pers, al kennen weinigen het mechanisme dat achter de munt schuilgaat. Het principe is echter relatief eenvoudig: voor elke uitgevoerde transactie wordt een unieke transactiecode gegenereerd en verzonden naar het ontvangende bitcoinadres. Om de Bitcoins te verkrijgen, moet de begunstigde in het bezit zijn van een elektronische portefeuille, de zogenaamde wallet. In die portefeuille zitten de sleutels van de adressen waarmee u de code van de verrichting kan decoderen. Eenmaal de code gekraakt is, verkrijgt en bewaart u de Bitcoins op uw ontvangstadres. Merk op dat alle data van de transacties worden geregistreerd in de blockchain, een gedecentraliseerd digitaal grootboek. De boekhouding is bijgevolg volledig openbaar waardoor elke gebruiker de transactie kan valideren en overdrachten slechts enkele minuten in beslag nemen.

Wilt u aan de slag met Bitcoins? Dan moet u eerst een of meerdere ontvangstadressen aanmaken. Dit kan bijvoorbeeld door u naar een gespecialiseerd platform zoals BitAddress.org te begeven. Een bitcoin wallet genereert automatisch een ontvangstadres voor u. De twee eenvoudigste manieren om Bitcoins te ontvangen, zijn goederen of diensten verkopen tegen een betaling in Bitcoins of door euro's om te rekenen.

Hoe ver zal de Bitcoin gaan?

De Bitcoin volgt een inflatiemodel: de waarde kan fluctueren (stijgen of dalen) volgens de grillen van de markt. Merk op dat alle transacties anoniem zijn: het is onmogelijk om de financiën van gebruikers te onderzoeken. Dit kan enkele afwijkingen in het systeem aanmoedigen, aangezien een frauduleuze transactie gemakkelijk kan verborgen worden.

Wat verklaart het fenomeen rond deze valuta? Het is een fantastische investeringsopportuniteit die voor iedereen toegankelijk is, zelfs vanaf uw smartphone of computer. Steeds meer bedrijven accepteren de betaalwijze wegens de voordelen voor beide partijen: meestal komen er geen transactiekosten aan te pas en gebeurt de overdracht vrijwel onmiddellijk. Bij een traditionele bankoverschrijving duurt het vaak enkele dagen vooraleer uw geld beschikbaar is.

De Bitcoin is een innovatieve betaalmethode die een revolutie in het financiële systeem teweegbrengt. Maar de cryptomunt blijft erg complex met een koers die dagelijks fluctueert. Bovendien is het nog steeds moeilijk om de echte waarde van de Bitcoin te evalueren. Wees dus altijd voorzichtig.

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd in financiële onderwerpen en wilt u meer lezen over cryptovaluta?Artikel geschreven in samenwerking met TopCompare.be