Economie

8 november 2019

Financial News

Bekijk elke maand de video met de economische en financiële analyses van onze experts.

Brexit: de saga gaat verder

De cruciale datum van 31/10 is verstreken en het Verenigd Koninkrijk is nog steeds een volwaardig lid van de EU. Als de in oktober onderhandelde overeenkomst in januari, na de Britse verkiezingen, wordt goedgekeurd, kan de overgangsperiode beginnen. Er is echter maar weinig tijd om een vrijhandelsovereenkomst te sluiten: als de overgangsperiode niet voor 30 juni wordt verlengd, loopt deze af op 31 december 2020 en bestaat er een groot risico dat het VK de EU zonder handelsovereenkomst zal verlaten, wat voor beide economieën een grote schok zou betekenen.

Ontdek de analyse van Peter Vanden houte, Chief Economist ING België.

In een notendop
  • De Britse verkiezingen van 12 december moeten leiden tot een meerderheid voor de terugtrekkingsovereenkomst, die vóór 31 januari in stemming moet worden gebracht. Er blijven onzekerheden bestaan over de verkiezingsresultaten.
  • Als de overeenkomst in januari wordt goedgekeurd, start er een overgangsperiode om te onderhandelen over een vrijhandelsovereenkomst. Deze periode zou echter eindigen in december 2020, wat een te korte periode is. Een besluit over de verlenging tot 2022 zou vóór 30 juni kunnen worden genomen, maar veel Britse parlementsleden zijn hier tegen, omdat dit nieuwe Britse bijdragen aan de Europese begroting zou impliceren.
  • Het Britse pond versterkte sinds de zomer omdat de risico's van een harde Brexit zijn afgenomen. Men kan echter niet verwachten dat het pond in 2020 weer op het niveau van vóór 2016 zal komen. Een niveau van rond de 0,88 ten opzichte van de euro in 2020 lijkt waarschijnlijker.
Meer lezen?