Economie

12 december 2019

Financial News

Bekijk elke maand de video met de economische en financiële analyses van onze experts.

Beurs- en economische vooruitzichten 2020

2019 was een zeer matig jaar voor de wereldeconomie met de meeste conjunctuurindicatoren in een neerwaartse trend. Er werd zelfs even gevreesd dat de vertraging zou uitmonden in een recessie, maar dit bleek niet zo te zijn. Dat neemt niet weg dat 2020 vermoedelijk niet beter zal zijn dan 2019. Verder gaapt er een grote kloof tussen de economie die afgeremd wordt door de gespannen handelsrelaties, de (geo)politieke onzekerheid en de beurzen die maar geen einde willen maken aan de langste beursstijging uit de geschiedenis. Hoelang kan dit nog zo doorgaan? Dat is de vraag waarop beleggers een antwoord moeten vinden in de aanloop naar het nieuwe jaar. 

Ontdek de analyse van Peter Vanden houte en Steven Vandepitte

In een notendop
  • De handelsoorlog tussen de VS en China heeft de economische groei zo geschaad dat beide landen snakken naar een staakt-het-vuren.
  • Europa zal ook profiteren van een wapenstilstand in de handelsoorlog. De Eurozone voelde het effect van de krimpende wereldhandel.
  • Hoewel het dieptepunt van de inflatie waarschijnlijk voorbij is, is de kans op een sterke opwaartse beweging klein. Dit laat centrale banken toe om hun soepel monetair beleid verder te zetten.
  • De beurzen zijn met 385% gestegen sinds de start van de beursrally (snelle stijging van de beurs) in 2009.
  • Om de hoge beurskoersen te rechtvaardigen moeten de bedrijven een winstgroei van meer dan 15% genereren. Weinig foutmarge dus voor de beurzen.
  • Het is aangewezen om te blijven kiezen voor de kwaliteitsaandelen, veilige beleggingen zoals overheidsobligaties en beleggingsthema’s op lange termijn.
Meer lezen?
Wilt u persoonlijke begeleiding bij het kiezen van uw beleggingsfondsen?