Economie

12 december 2018

Financial News

Bekijk elke maand de video met de economische en financiële analyses van onze experts.

2019: het einde van stabiliteit

Komt er een nieuwe financieel-economische crisis? De wereldeconomie lijkt over zijn hoogtepunt heen, terwijl de schuldenexplosie zorgwekkend oogt. Bovendien kunnen nieuwe politieke crisissen rond de Brexit of de Italiaanse begroting voor grote spanningen zorgen. Wordt een 0%-rente het nieuwe normaal in Europa en valt er nog enig rendement te halen op de beurzen? Peter Vanden Houte, Chief Economist ING België en Steven Vandepitte, Strategist ING België kijken voor u in hun glazen bol en zetten de meest waarschijnlijke financieel-economische trends op een rijtje.

Ontdek de analyse van Peter Vanden Houte, chief economist bij ING België en Steven Vandepitte, Strategist.

Tijd om gas terug te nemen in risicovolle activa …

Hebben de financiële markten een keerpunt bereikt? Te oordelen naar het bedroevende jaarrendement en de toegenomen volatiliteit van de voornaamste risicovolle activa (aandelen, bedrijfsobligaties, technologiesector, conjunctuurgevoelige waarden, grondstoffen…), lijkt het waarschijnlijk dat de piek in de hausse in 2018 werd bereikt. Daaruit afleiden dat het einde van één van de langste beursrally’s uit de geschiedenis nakend is, is voor Steven Vandepitte, verantwoordelijk voor de beleggingsstrategie bij ING België, echter nog een brug te ver. Het einde van een cyclus is immers niet hetzelfde als de laatste fase van een cyclus. Die nuance is belangrijk, want ze betekent dat het moment om in een portefeuille aandelen significant te onderwegen, nog niet aangebroken is.

Dat wil echter niet zeggen dat we op de beurs lichtzinnig te werk mogen gaan. We moeten beseffen dat de volatiliteit die de geleidelijke afbouw van de balansen van de centrale banken, de verzwakkende groei van de wereldeconomie en de toegenomen (geo)politieke onzekerheid hebben veroorzaakt, de risicoaversie bij beleggers zal blijven aanstoken. Bovendien zullen zij ook rekening moeten houden met een lagere winstgroei. Dit jaar zijn de winsten van Amerikaanse bedrijven weliswaar met bijna 25% gestegen, mede dankzij de belastingverlaging die Donald Trump doorvoerde, maar dat positieve effect is wellicht bijna uitgewerkt. Analisten verwachten voor volgend jaar zowat 10% winstgroei in de VS, en ook die lagere prognose dreigt nog te optimistisch te blijken.

Omdat de beurzen op een ongunstige cocktail van hogere rente en lagere winstgroei getrakteerd worden, beveelt Steven Vandepitte aan om een minder conjunctuurgevoelige beleggingsportefeuille aan te houden, met een voorkeur voor defensieve aandelen en ‘waarde-aandelen’ (die eerder goedkoop zijn in verhouding tot de inherente waarde van het bedrijf), zoals de gezondheidszorg. Ook aandelen met een hoge beurskapitalisatie, een solide balans en een stabiel groeiende winstmarge en aandelen met een hoog dividendrendement doen het wellicht relatief beter.

Volgens diezelfde logica is het op de grondstoffenmarkt raadzaam om de voorkeur te geven aan edelmetalen, die van nature defensiever zijn en er wellicht van profiteren dat de Amerikaanse centrale bank zich mogelijk minder agressief opstelt, waardoor de dollar wat aan kracht kan inboeten.

Op de obligatiemarkt, tot slot, vertaalt die defensieve opstelling zich in een uitgesproken voorkeur voor de veiligste staatsobligaties, ten koste van bedrijfsobligaties.

Meer lezen?