Economie

19 februari 2018

Het economische belang van buitenlandse investeringen

Sebastien D’Hondt

Head of Clients Belgium bij ING België

België heeft altijd al veel Europese beslissingscentra op zijn grondgebied gehad. Dat is goed voor de economie en leidt tot extra strategische investeringen met directe en indirecte tewerkstelling. Dat zegt Sebastien D’Hondt, Head of Clients Belgium, ING

De troeven van Vlaanderen voor buitenlandse investeerders zijn bekend. Er is de goede opleiding van de medewerkers, de aanwezigheid van Europese instellingen, incentives voor een afdeling Onderzoek & Ontwikkeling (O&O) en een competitief belastingregime. Deze zaken verklaren de keuze van buitenlandse investeerders voor Vlaanderen.

Veel van hen komen uit de VS, China, Japan, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. En ze verwachten performante bancaire diensten. Een troef van ING is dat de bank meestal de buitenlandse onderneming die zich hier wil investeren al kent, via haar internationale netwerk in veertig landen. En de bank heeft natuurlijk ervaring in het servicen van multinationals.

Waaier van bancaire diensten

De bancaire diensten spelen zich op verschillende niveaus af. Ondernemingen kunnen rekenen op de vlotte organisatie van hun betalingen en het beheer van hun contanten (vaak cash pooling). Er is lokale financiering mogelijk als een aanvulling op de fondsen van het moederhuis, naast ondersteuning bij wisselkoersen en vreemde munten.

Op Europees niveau bestaan er diverse diensten voor Belgische hubs met een verantwoordelijkheid voor meerdere Europese vestigingen. En voor expatriates in de Vlaamse vestigingen is er een specifiek aanbod van rekeningbeheer, krediet- en betaalkaarten, tot gerichte programma’s in het kader van employee benefits.

Mogelijks gunstige impact Brexit

Wie weet creëert de Brexit nog kansen voor België en Vlaanderen? Met name als buitenlandse bedrijven, met HQ in de VS of Azië, een Europese vestiging zoeken om het hele Europese grondgebied te bestrijken. Al dan niet in combinatie met de verdeling van verschillende activiteiten over meerdere landen. Denk aan een verkoopkantoor, productievestgingen, een afdeling O&O, enzovoort.

Meer lezen?

Hoe kunt u uw onderneming doen groeien, hier en in het buitenland?