Economie

2 december 2020

Coronavirus, wat is de economische impact? Welke strategie volgen?

Luc Charlier

Luc Charlier

Strategist

Philippe Ledent

Philippe Ledent

Expert Economist

Coronavirus laat de beurzen niet onberoerd. Onze experts analyseren de situatie en maken de balans van de te volgen strategie.

Beurzen bereiken historisch record dankzij Biden en optimisme over vaccin

De MSCI World All-Country-index is sinds eind maart met 59% (in lokale munt) gestegen en bereikte een nieuw record nadat uit de tussentijdse analyse van Pfizer & BioNTech en Moderna was gebleken dat hun vaccin voor meer dan 90% doeltreffend is tegen een COVID-19 besmetting. Dit is de meest bemoedigende wetenschappelijke vooruitgang tot dusver. Bovendien gaan beleggers ervan uit dat Joe Biden de Amerikaanse economie in rustiger vaarwater zal brengen.

Er werd nog een andere mijlpaal bereikt, eentje die tot amper enkele maanden geleden nog onmogelijk leek: bijna alle wereldwijde beurzen (exclusief de VS) staan momenteel op het punt om winst te boeken in 2020 (in lokale munt). Terwijl de winst voor de Amerikaanse beurs stagneert op 10%, loopt de rest van de wereld zijn achterstand in!

Beleggers laten zich niet afschrikken door de hoogste beurswaarderingen in twintig jaar – aandelen noteren tegen 27 keer hun jaarwinst. Dit is nagenoeg ongezien sinds het dotcomtijdperk. Bovendien beginnen beleggers ook de economische voordelen van een vaccin in de koersen in te prijzen, vermits het vaccin impliceert dat de overheden de lockdown maatregelen in een niet al te verre toekomst kunnen beginnen opheffen.

Ze werden ook gerustgesteld door de overwinning van Joe Biden. Voor de markten is de huidige situatie in de VS eigenlijk ideaal, ook al weigert Donald Trump vooralsnog zijn nederlaag toe te geven. Ten eerste is het onwaarschijnlijk dat Joe Biden zijn belastinghervorming door een door de Republikeinen gecontroleerde Senaat zal krijgen. Bovendien, en in tegenstelling tot wat alom gedacht wordt, zou Biden met het oog op de tussentijdse verkiezingen van 2022 wel eens met een agenda gericht op economische groei en werkgelegenheid voor de dag kunnen komen, in plaats van met belastingverhogingen. Omdat de kans groot is dat het parlement verdeeld zal blijven, zagen beleggers de hoop dat het Congres een uitgavenpakket van vele biljoenen dollar zou goedkeuren in rook opgaan. Maar optimistische beleggers rekenen op de Fed en haar voorzitter Jerome Powell om rugdekking te blijven geven. Deze steun was cruciaal voor het herstel na de eerste coronadip. Jerome Powell heeft de markten al gerust gesteld dat de centrale bank paraat blijft als Washington niet met het volgens velen broodnodige steunpakket voor de dag komt. En ook dat gaf de markten zuurstof. Immers, als beleggers moeten kiezen tussen een algemeen pakket van economische steunmaatregelen en gerichte liquiditeitssteun door de Fed, zullen ze altijd voor het laatste kiezen vanwege het positieve effect op de koersen.

Beleggers beginnen de economische voordelen van een vaccin in de koersen in te prijzen, vermits het vaccin impliceert dat de overheden de lockdown maatregelen in een niet al te verre toekomst kunnen beginnen opheffen.

Vermits centrale banken blijven inzetten op ultragoedkope leningen om het economisch herstel te stimuleren, zit er voor langetermijnbeleggers dus weinig anders op dan te kiezen voor aandelen – met een voorkeur voor smallcaps – en bedrijfsobligaties in plaats van de veiligste overheidsobligaties of cash. Het geschatte dividendrendement van de MSCI All-Country World Index ligt nog altijd 1,15% hoger dan de gemiddelde opbrengst van de Bloomberg Barclays Investment Grade Bonds-index.

Natuurlijk kun je niet te snel de overwinning opeisen. Het vaccin moet tot bij de mensen geraken en de wereldeconomie moet het hoofd boven water houden in wat wellicht een moeilijke winter wordt. Volgens gegevens van Bloomberg over de dagelijkse activiteit kelderde de productie in maart met bijna 50% wereldwijd. In mei kwam er een snel herstel, maar dat stagneerde op circa 80% van het normale niveau in juli. Bovendien bleek halverwege oktober dat er zich een dubbele dip aan het voltrekken was, toen verschillende ontwikkelde economieën het hoofd moesten bieden aan een heropflakkering van het coronavirus en een tweede lockdown.

De economie moet zich op tijd kunnen herpakken om vele bedrijven te redden die failliet dreigen te gaan. Maar de hoop op een positieve afloop groeit. De eerste fase, een verschuiving weg van defensieve sectoren in de richting van sectoren die profiteren van groei, is al aan de gang. Vandaar dat we iets meer focussen op cyclische namen, onder meer uit de industrie, IT en de gezondheidszorg op sectorniveau en op de opkomende markten vanuit regionaal oogpunt. Als het laatste nieuws inderdaad leidt tot een succesvolle vaccinatie van een groot deel van de wereldbevolking tegen halverwege volgend jaar, dan zal de toenemende vraag wellicht vruchten beginnen afwerpen voor de economieën.

Meer weten?