Economie

21 juni 2018

Rusland: hoe is de handelsrelatie met België?

Met 6,86 miljard euro export naar België in 2017 staat Rusland op de derde plaats in de rangschikking van de belangrijkste niet-EU handelspartners van België.

België heeft een heel open economie. In 2017 bedroeg de uitvoer 85,1% van het bbp en de invoer 84,3%. De meeste buitenlandse handel van België situeert zich in de landen van de Europese Unie.

Niettemin was de export van Belgische goederen en diensten naar niet-EU landen in 2017 goed voor 120 miljard dollar, terwijl ruim een derde van onze invoer (145 miljard dollar) afkomstig was van buiten de EU.

Rusland, een strategische partner

Bij onze niet-Europese handelspartners bekleedt Rusland, ondanks de sancties van 2014, een relatief belangrijke plaats. Qua invoer is het bijvoorbeeld de derde niet-EU handelspartner van België na de Verenigde Staten en China. Wat de Belgische uitvoer naar niet EU-landen betreft, staat Rusland qua handelsbelang op de vijfde plaats, na de Verenigde Staten, China, India en Turkije.

Rusland was goed voor 2,5% van de totale invoer van goederen in België in 2017, wat overeenkomt met 6,859 miljard euro. Het Russische aandeel in de Belgische invoer daalde na de invoering van de sancties in 2014, maar begon in 2017 opnieuw te stijgen.

Wat de uitvoer betreft, schommelt het gewicht van de Belgische goederenstromen naar Rusland al vier jaar rond 1% of zo’n 2,630 miljard euro in 2017. Sinds 2015 is er een lichte stijging merkbaar.

Spreiding over sectoren

Als we de spreiding over sectoren bekijken, exporteert België vooral goederen uit de chemische industrie (35,7% van de totale Belgische export van goederen naar Rusland), machines en toestellen (21,3%), kunststoffen (9,9%) en vervoermaterieel (8,7%) naar Rusland. Het zit dus geconcentreerd in een beperkt aantal sectoren en de chemische industrie staat met ruim een derde van de export op de eerste plaats.

Wat de invoer betreft, haalt België uit Rusland voornamelijk parels en edele metalen (41% van de totale Belgische invoer van Russische goederen), minerale producten (35,8%) en metalen (14,1%). Alle overige sectoren samen zijn slechts goed voor 9 %. De invoer is dus sterk geconcentreerd in die drie belangrijke sectoren.

In deze video geeft Charlotte de Montpellier, economist bij ING België, een samenvatting van de handelsrelaties tussen België en Rusland.

Ontdek alle resultaten in de volledige studie