Economie

31 maart 2022

Doorbreken van de afhankelijkheid van Russisch gas

Samuel Abettan

Samuel Abettan

Econoom bij ING

Nu de Europese regeringen de eerste stappen zetten om hun afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen, beschikken ook bedrijven en huishoudens over een handvol opties zonder hun productie of comfort drastisch te verlagen. Maar als de gasprijzen hoog blijven, zal vermindering van het verbruik een belangrijkere moeten rol spelen.

Actie nodig op het gebied van vraag en aanbod

  • Rusland te verminderen. Van de door ons onderzochte landen zijn Italië en Duitsland het meest afhankelijk van Russisch gas. Landen als Portugal, Spanje en Frankrijk zijn dan weer minder afhankelijk van Russisch gas.
  • De drie meest gasintensieve sectoren zijn de verwerkende industrie, woningen en commercieel vastgoed (gebouwen) en de elektriciteitssector, die elk ongeveer een derde van het Europese gasverbruik voor hun rekening nemen. De verdeling binnen elk land is echter uniek.
  • Om de Russische gasinvoer te beperken, moeten zowel aan de vraag- als aan de aanbodzijde maatregelen worden genomen. In het beste geval zal Europa slechts relatief snel ongeveer 55% van de 155 miljard kubieke meter (bcm) gas die door Russische pijpleidingen komt, kunnen vervangen door niet-Russisch gas.
  • Aan de vraagzijde voor gas hebben bedrijven en huishoudens slechts een handvol opties voor 2022. Deze omvatten een verhoging van de kolengestookte elektriciteitsopwekking, een vermindering van de industriële productie en energie-efficiëntiemaatregelen zoals het verlagen van de thermostaten in gebouwen. Wij schatten de gasbesparing van al deze opties op 10-15% in 2022. Dit cijfer kan oplopen tot 20-30% in 2025.
  • Veel van de opties om de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen, waren al geldig voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Als regeringen echter op welke manier dan ook energiezekerheid nastreven, zullen ze op steenkool uitkomen, wat hun vermogen om hun klimaatdoelstellingen op korte termijn te verwezenlijken, zal belemmeren.

De volledige analyse

>Lees de volledige studie over Europa's afhankelijkheid van Russische gas en de oplossingen om dit te verminderen.