Economie

31 mei 2018

Tax-on-web

Ook dit jaar moet u, samen met bijna zeven miljoen andere Belgen, uw belastingaangifte voor het einde van het eerste semester invullen. Dat kan op papier, maar ook online via Tax-on-web. Dit jaar is het de eerste keer dat Vlamingen, Brusselaars en Walen niet dezelfde aangifte ontvangen. Wat verandert er in 2018? Wat is Tax-on-web nu concreet? En wat zijn de voordelen?

Wat verandert er in 2018?

De belastingaangifte van 2018 bevat maar liefst 849 codes. Dat zijn er zo’n 36 minder dan vorig jaar. Hoewel het om de eerste daling sinds 2014 gaat, blijft het toch het tweede hoogste aantal codes dat België ooit gekend heeft. Na Ierland (met 1.300 codes), is België zelfs het land met de tweede langste belastingaangifte in Europa.

Wat zijn de voordelen van Tax-on-web?

Tax-on-web is de onlinedienst van de FOD Financiën waarmee u uw belastingaangifte snel online invult. Het biedt verschillende voordelen:

  • Meer tijd voor uw aangifte: terwijl de papieren versie uiterlijk op 29 juni ingediend moet worden, hebt u tot en met 12 juli 2018 voor de elektronische versie. Twee weken meer dus!
  • Gebruiksgemak: de aangifte op papier moet u volledig met de hand invullen. Dat is niet het geval voor de elektronische versie, die al gedeeltelijk vooraf ingevuld werd. De belastingdienst vult ongeveer 320 codes voor u in. U moet dus alleen nog controleren of ze juist zijn voor u uw aangifte valideert. 
  • De raming van het bedrag: op het einde van uw aangifte wordt er een raming gemaakt van het nog verschuldigde bedrag of - in het beste geval - het bedrag dat u terugkrijgt.
  • Snellere terugbetaling: uw dossier wordt sneller verwerkt. Dat betekent dus ook dat de belastingdienst sneller een eventuele terugbetaling doet.
Verminder uw belastingen

Belastingoptimalisatie, ofwel het verschuldigde bedrag zo veel mogelijk beperken, is uiteraard het uiteindelijke doel van velen. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop u uw belastingen kunt verminderen.

Een eerste manier is via sparen, of dat nu langetermijn- of pensioensparen is. Bij pensioensparen is het maximumbedrag voor aanslagjaar 2018 960 euro, bij langetermijnsparen is dat 2.310 euro. Opgelet: het belastingvoordeel van langetermijnsparen valt onder dezelfde categorie als het belastingvoordeel van uw woonlening. Als u al de intresten of kapitaalaflossingen van uw lening inbrengt, blijft er wellicht geen ruimte meer over. 

Geeft u misschien af en toe geld aan een goed doel? Dan is het bedrag van uw gift voor 45% fiscaal aftrekbaar. Een vriend helpen of een gift aan een kmo doen, kan ook fiscaal interessant zijn. Het voordeel bedraagt maximaal 625 euro per jaar (2,5% op een uitgeleend bedrag van 25.000 euro).

U kunt ook van belastingvoordeel genieten via uw woning. Als uw lening afgelopen is, kunt u er geen fiscaal voordeel meer uithalen. Tenzij u ze laat herfinancieren om uw woning te renoveren. Zo geniet u van een dubbel voordeel: uw woning krijgt meer waarde en u krijgt een belangrijk fiscaal voordeel. Bij sommige provincies en gemeenten kunt u zelfs subsidies voor renovaties aanvragen. 

Waarom Tax-on-web gebruiken?

Dankzij Tax-on-web wordt het eenvoudiger om uw belastingaangifte in te vullen. Hebt u toch vragen bij het invullen? De FOD Financiën biedt technische ondersteuning aan. Aarzel dus niet om ook over te schakelen naar digitaal: als u te veel belastingen betaald hebt, wordt u immers sneller terugbetaald!

Meer weten?

Wilt u op de hoogte blijven van de belangrijkste nieuws updates?

 

Artikel geschreven in samenwerking met TopCompare.be