Economie

11 juni 2018

Wie wint de wereldbeker 2018?

Op 14 juni start het sportevenement waar de hele wereld naar uitkijkt en dat miljarden kijkers lokt: de wereldbeker voetbal. Een maand lang nemen 32 teams uit alle uithoeken van de aardbol het tegen elkaar op in diverse Russische stadions, maar slechts één elftal mag op 15 juli de trofee de lucht in steken.

Aangezien geld in het voetbal almaar belangrijker wordt (televisierechten, transfers, sportweddenschappen), stelt ING u voor om uit te zoeken wie wereldkampioen wordt op basis van de markwaarde van elk team.

Samengevat:

  • Geld speelt in het moderne voetbal een almaar grotere rol en blijkt van doorslaggevend belang om prijzen te pakken.
  • Als we die logica doortrekken, kunnen we op basis van de marktwaarde van elk team, berekend aan de hand van de marktwaarde van de spelers waaruit het bestaat, de finale voorspellen.
  • Met een waarde van 760 miljoen euro staan de Rode Duivels in deze rangschikking op de zesde plaats, net achter Engeland. Bovendien behoort België met Hazard en De Bruyne tot het heel selecte clubje van vijf landen met twee spelers die minstens 100 miljoen euro waard zijn.
  • Ook websites voor sportweddenschappen plaatsen België op de zesde plaats in de lijst van potentiële eindwinnaars.
  • Het effect van een eindoverwinning op de economische groei valt heel moeilijk te voorspellen. Het consumentenvertrouwen kan er een boost door krijgen, maar de arbeidsproductiviteit kan er ook onder lijden.
Ontdek de pronostiek in de volledige studie