Online veiligheid

8 augustus 2019

Back-ups: do’s en dont's

Iedereen die een computer of smartphone gebruikt, krijgt op een goede dag wel eens te maken met een verlies van gegevens, diefstal van een toestel of een defect waardoor het apparaat onbruikbaar wordt. Op zo’n moment zijn back-ups een redding.

Welk type gegevens moet ik opslaan?

U kunt het best alles op een veilige plek opslaan. Door een volledige kopie te maken van een computer of smartphone, recupereert u niet alleen uw gegevens, maar ook uw configuratie. Uiteraard vergt dit tijd en schijfruimte.

U kunt ook voor een beperktere back-up kiezen en dan enkel belangrijke gegevens zoals familiefoto’s, muziek of persoonlijke video’s opslaan. Dat zijn meestal gegevens die u anders nooit meer kunt terugvinden. 

Welk oplossingen zijn er?

Voor een smartphone stellen de meeste ontwikkelaars en uitgevers van software gratis ruimte in hun cloud voor (raadpleeg ook onze tips voor een veilig gebruik van de cloud). U kunt zelf het type gegevens kiezen dat u wilt opslaan. Daarnaast wordt aangeraden om ook regelmatig manueel een back-up te maken door uw smartphone aan te sluiten op uw computer (bijvoorbeeld bij het gebruik van iTunes als u een iPhone hebt). In dat geval kan men een volledige kopie van de telefoon maken. Bij diefstal of verlies kan men deze kopie dan gemakkelijk op een nieuw toestel kopiëren.

Ook voor uw computer bestaan er tal van cloudoplossingen, bijvoorbeeld via DropBox, iCloud, enz. En ook hiervoor raden we aan om regelmatig een volledige back-up van uw toestel te maken. Neem hiervoor een harde schijf die u enkel gebruikt voor back-ups en beveilig ze met een wachtwoord. Zo krijgt iemand met slechte bedoelingen geen toegang tot uw gegevens.

Let op voor computerwormen. Wormen (zoals de recentste cryptoware) zijn een zichzelf vermenigvuldigend computerprogramma. Dit betekent dat de harde schijf waarop u back-ups maakt nooit permanent verbonden mag zijn met uw computer, zo niet zijn ook de back-ups besmet. (Lees onze tips over wat u moet doen tegen cryptoware).

Wanneer back-ups maken?

Bij automatische back-ups van uw belangrijkste gegevens, bijvoorbeeld in de cloud, kan een maandelijkse back-up van uw volledige systeem volstaan. Maar u bepaalt zelf welke frequentie het best bij uw persoonlijke gebruik past.

Denk eraan om ook voor uw smartphone automatische back-ups te configureren. De belangrijkste besturingssystemen voor mobiele toestellen (iOS of Androïd) en de fabrikanten van telefoons hebben systemen voor een automatische opslag in de cloud. Maar let op, soms wordt de back-up enkel in bepaalde omstandigheden gemaakt. Voor iOS bijvoorbeeld moet de smartphone niet alleen aan het laden zijn, maar ook vergrendeld en verbonden met wifi.  

Een laatste tip …

Wanneer u met vakantie bent, of langdurig afwezig, bewaart u de fysieke back-up (uw externe harde schijf) en uw computer best niet op dezelfde plaats. Bij een diefstal of brand tijdens uw afwezigheid loopt u immers het risico alles te verliezen. Geef uw externe harde schijf met de back-up daarom in bewaring bij iemand die u vertrouwt of breng hem naar de bank waar u hem kunt bewaren in een kluis en op die manier onveilige situaties vermijdt.