Online veiligheid

itsme®, een wapen tegen fraude

itsme® laat u toe om fraude op te sporen nog voor deze zich voordoet.

itsme® laat u weten wat u valideert

In tegenstelling tot de kaartlezer, is itsme® verbonden met het internet en geeft dus op het scherm van de app het soort actie weer die u gaat valideren. Of u nu inlogt bij Home'Bank, uw ING Banking-app configureert of een betaling ondertekent, u weet altijd wat u valideert voordat u dit doet. 

itsme, online fraudebescherming

itsme® laat u toe om potentiële fraude op te sporen

Met itsme® kan een fraudeur u niet wijsmaken dat het enkel gaat om een identificatie, aangezien de itsme-app® u vraagt om een transactie te valideren. 

Indien u itsme enkel gebruikt® voor uw online banking-activiteiten, kunt u in twee gevallen de fraude opsporen: 

  1. itsme® is niet aanwezig op de website waarop u terechtkwam na het aanklikken van de link ontvangen via sms of in een e-mailbericht: het gaat om een frauduleuze website. 
  2. De actie die u moet valideren via de itsme app® is een andere dan de actie die u zou moeten valideren: dit is fraude. 

In beide gevallen luidt het advies: stop onmiddellijk. Als u de transactie niet hebt gevalideerd, kunnen fraudeurs geen geld van u stelen. Waarschuw ING onmiddellijk door te bellen naar 02 464 60 02 of door een e-mail te sturen naar fraude@ing.be. 

Het gebruik van itsme® is even veilig als het gebruik van uw bankkaart en kaartlezer

Sommige mensen maken liever geen gebruik van itsme® voor hun online bankverrichtingen omdat ze vinden dat itsme® te eenvoudig te gebruiken is, en dus minder veilig is dan de combinatie van de bankkaart en kaartlezer. 

Enerzijds hebben ze gelijk want het gebruik van itsme® is inderdaad heel wat eenvoudiger. 

Maar anderzijds hebben ze ook ongelijk want itsme® en de combinatie van de bankkaart en kaartlezer biedt hetzelde niveau van veiligheid 

itsme® behoort tot Belgium Mobile ID, een organisatie die werd opgericht door de Belgische banken, telefoonoperatoren en de regering. Samen hebben ze itsme® gecreëerd, een mobiele app waarmee je je identiteit kunt bewijzen en transacties op een veilige, eenvoudige en betrouwbare manier kunt goedkeuren. 

Waarom beveelt Danny, expert fraudebestrijding bij ING, het gebruik van itsme® aan als bescherming tegen fraude?

"Voor mij zijn er twee redenen:  

  • De combinatie van 3 elementen, met name de telefoon, de beveiligde app en de itsme-code® maakt het de fraudeurs zo moeilijk dat zij, om te proberen uw gegevens te bemachtigen, u moeten bellen en u moeten vragen een ander identificatiemiddel te gebruiken, zoals een kaartlezer... wat geen enkele bank ooit doet! Indien dit zou gebeuren, weiger dan en haak onmiddellijk in. 
  • De inhoud van de itsme-app® zelf. Wanneer de itsme app® u vraagt om een actie te bevestigen, wordt steeds specifiek het motief voor deze actie vermeld. Een fraudeur kan u onmogelijk laten geloven dat het om een eenvoudige identificatie gaat wanneer u op het scherm duidelijk ziet dat het om een betaling gaat. 

Vergeet ook niet dat itsme® nooit een link verstuurt in zijn sms-berichten. Indien u dus een sms ontvangt met een link, gaat het steeds om een poging tot phishing."