Online veiligheid

9 september 2019

Interview: Waarom de anti-fraude experts van ING Itsme aanbevelen

Danny Moerenhout

Danny Moerenhout

ING Anti-Fraud Expert

Kun je in een paar woorden uitleggen wat Itsme is?

"Itsme is een beveiligde digitale identiteit op je smartphone, waarmee je online kunt inloggen en tekenen. Het feit dat deze digitale ID onmogelijk te kopiëren is, maakt alle verrichtingen die je op internet met Itsme doet, veel veiliger. Ook gebruiken steeds meer mensen 'm om hun belastingaangifte te doen, in te loggen bij hun PC Banking of hun online transacties te ondertekenen."

"Als je Itsme gebruikt, laat je dan nooit dwingen om met iets anders ergens in te loggen of online te tekenen. Het gaat dan zeker om een fraudeur.”

Maar als ik mijn smartphone verlies, kan iemand zich toch voor mij uitgeven?

"Absoluut niet. Daarvoor zou de persoon eerst de Itsme-code moeten kennen, die je zelf hebt bedacht. Ook hebben veel mensen een toegangscode op hun smartphone, zodat onbevoegden geen toegang hebben tot de app. En tot slot kan je met Itsme ook je profiel blokkeren op hun internetsite. Dit kan 24 uur per dag. Je profiel wordt dan geblokkeerd voor alle diensten waarvoor deze wordt gebruikt. Veiliger kan niet."

Waarom raad je Itsme aan als bescherming tegen fraude?

"Om twee redenen:

-         Een: fraudeurs houden niet van Itsme. Dus als iemand jou opbelt en zich als jouw bank voordoet, en jou vertelt dat je Itsme niet kunt gebruiken maar wel het systeem met de kaartlezer, hang dan op, want dat is een fraudeur.

-         Twee: de Itsme-app vertelt jou wat je aan het doen bent. Als je bijvoorbeeld inlogt op Home'Bank, vertelt de Itsme-app je dat je je authenticatie op Home’Bank moet bevestigen. Dat is heel praktisch, want als een fraudeur net heeft geprobeerd om jou een frauduleuze handeling te laten plegen, dan weet je dat meteen. Itsme laat je namelijk weten dat je een transactie aan het bevestigen bent, of iets anders dan wat men je vraagt te doen. Je kunt dit trucje dus doorzien en alles stopzetten."

Een laatste vraag: gebruik jij zelf Itsme?

(Lacht) "Ik gebruik niets anders. Persoonlijk vind ik dat veel gemakkelijker te gebruiken dan de kaartlezer. En ik hoef dan niet steeds rond te lopen met mijn kaartlezer, vooral als ik op vakantie ga is dat niet handig."