Online veiligheid

Ook jij zou je kunnen laten strikken als geldezel

Ontvang je via sociale media wel eens de vraag om je bankrekening te gebruiken? Dat komt neer op het witwassen van geld. Laat je niet in het zak zetten: word geen geldezel.

Een geldezel is iemand die zijn of haar bankrekening ter beschikking stelt van een onbekende

Een geldezel is iemand die illegaal verkregen geld versluist naar andere bankrekeningen en daarvoor een commissie krijgt. Ze worden 'ezels' genoemd omdat ze net zoals een muilezel helpen bij het transport - in dit geval van gestolen geld - van de ene plek naar de andere, vaak naar een bankrekening van fraudeurs of naar de rekening van een andere geldezel. Dat heet dan het witwassen van geld, en dat is wettelijk verboden. De fraudeurs richten hun pijlen over het algemeen op personen in een moeilijke financiële situaties, en vooral dan jongeren. 

Rekrutering via Instagram, WhatsApp of SnapChat

De fraudeurs benaderen jongeren in hun directe omgeving, bijvoorbeeld via sociale netwerken zoals Instagram, WhatsApp of Snapchat, maar ook via discussieforums van hun klas of school. En ze contacteren hen niet enkel online, maar spreken de jongeren ook aan op plaatsen waar ze lessen volgen of uitgaan.

Snel geld verdienen zonder inspanningen? Te mooi om waar te zijn

Tijdens de rekrutering beloven de criminelen dat je snel geld kunt verdienen door je bankkaart uit te lenen voor zogezegd legale transacties. In werkelijkheid gaat het om criminele activiteiten. 

Geldezels beseffen vaak niet dat ze iets illegaals doen, maar zouden ze het in het echte leven doen? Stel je voor dat iemand, die er best betrouwbaar uitziet, je zou vragen om zijn geld naar Mexico te brengen, zou je dat doen? Waarschijnlijk niet. Doe het dan ook niet via je bankrekening. 

Hoe te vermijden dat je geldezel wordt?

  • Geef nooit je bankkaart, je rekeningnummer of je pinnummer aan mensen die je niet kent. 
  • Wees op de hoede voor mensen die je geld aanbieden in ruil voor je bankkaart of pincode en meld deze bij de autoriteiten.
  • Rapporteer het profiel van de recruiter van geldezels op sociale media.
  • Denk je dat je werd gebruikt als geldezel, laat dan onmiddellijk je kaart blokkeren via Card Stop op het nummer 078 170 170. Contacteer je bank en doe aangifte bij de politie.