Online veiligheid

Laat je WhatsAppaccount niet hacken

Deze techniek om WhatsAppaccounts te hacken is niet echt nieuw. Hij maakt echter furore en neemt momenteel onrustwekkende proporties aan. Het goede nieuws: het is heel eenvoudig om je ertegen te beschermen.

"Het lukt mij niet om de activatiecode van mijn WhatsAppaccount te ontvangen. Ik heb ze naar jouw telefoon laten sturen. Kun jij ze doorsturen?"

Het begint met een bericht van een van je contacten die je vraagt om te helpen zijn WhatsAppaccount te activeren op zijn telefoon. Op hetzelfde moment krijg je een sms van WhatsApp met een zescijferige activatiecode. Het lijkt allemaal logisch. Stuur jij die code door?

Wat je nog niet weet, is dat het WhatsAppaccount van je contactpersoon gehackt is en dat je in contact staat met een cybercrimineel.

Die zescijferige code is een manier om jouw identiteit te controleren

Wanneer je jouw WhatsAppaccount instelt op je smartphone, vraagt de app jou om je telefoonnummer (dat met je WhatsAppaccount verbonden is) in te voeren om je per sms een zescijferige activatiecode te sturen. Met die code kan men controleren of jij inderdaad de eigenaar bent van het telefoonnummer dat bij dat account hoort.

Als je dus een activatie- of een verificatiecode krijgt op je telefoon (dat geldt voor al je online accounts die gebruikmaken van een controle per sms), stuur die dan nooit naar anderen door want het gaat altijd om jouw account. Dat is logisch aangezien jouw telefoonnummer enkel verbonden is met jouw account, en niet met dat van iemand anders. Het is een beveiliging.

Met andere woorden, als je een activatie- of een verificatiecode ontvangt op je smartphone zonder dat je daar zelf om hebt gevraagd, dan betekent dat dat iemand aan het proberen is jouw account te hacken.

De tweestapsverificatie om deze vorm van hacking te verhinderen

De verdediging tegen deze vorm van hacking is een pincode (ook zescijferig, wat soms tot verwarring leidt) die je in de app zelf instelt. Naar die code, die je zelf aanmaakt, word je regelmatig gevraagd wanneer je WhatsApp opent om te controleren of jij het wel bent. Zonder die code kan de cybercrimineel geen toegang krijgen tot jouw WhatsAppaccount.

Als je die beveiliging nog niet hebt ingesteld, doe het dan meteen.

Daarvoor ga je naar WhatsApp > Instellingen > Account > Verificatie in twee stappen. Kies je pincode en valideer.

Een laatste tip: verhinder dat berichten leesbaar worden weergegeven wanneer je telefoon vergrendeld is

Of je nu werkt met Android of iOS, je kunt de inhoud van meldingen die op het scherm van je telefoon verschijnen verbergen wanneer die vergrendeld is. Zo kan een persoon die zich in dezelfde ruimte bevindt, bijvoorbeeld in een café, die activatiecode van 6 cijfers niet zien oplichten op je telefoon wanneer je die op de tafel hebt laten liggen.

Ja, het lijkt overdreven, en toch ...