Online veiligheid

13 april 2016

Een goede basisbescherming tegen cybercrime in 5 stappen

Heeft u een smartphone, een laptop en een tablet? En misschien zelfs ook een smart television en nog enkele andere apparaten die met het internet verbonden zijn? Dan weet u zeker en vast hoe belangrijk het is om ze stuk voor stuk goed te beveiligen. Maar weet u ook hoe? Volg deze vijf essentiële stappen op weg naar een veiliger cyberleven.

1. Gebruik uw gezond verstand

Een goeie firewall is niet genoeg om u te beschermen. U bent zelf de beste verdediging tegen aanvallers. Een telefoontje van de zogenaamde technische dienst van Microsoft? Of een e-mail waarin uw bankgegevens gevraagd worden? Het zijn maar enkele van de sluwe pogingen om toegang tot uw pc en uw vertrouwelijke gegevens te krijgen. Wees dus altijd op uw hoede en gebruik uw gezond verstand!

Tip:

Vraagt iemand u om uw bankgegevens van ING? Geef je toegangscodes nooit door! Bel bij twijfel naar het nummer op de achterkant van uw ING-bankkaart.

2. Update uw software regelmatig

Updates van de software van uw mobiele telefoon, tablet, computer of apps worden niet enkel uitgevoerd om het toestel of de applicatie mooier, beter en sneller te maken. Het zijn voor de fabrikant eveneens gelegenheden om kwetsbaarheden in de technologie te elimineren. Door regelmatig uw toestellen te updaten, maakt u het hackers al heel wat moeilijker. Schakel dus zoveel mogelijk automatische updates in voor toestellen die met een netwerk verbonden zijn.

3. Creëer een sterk en uniek wachtwoord

Waarom geen zin van meerdere woorden compleet met spaties, enkele symbolen en nummers als wachtwoord gebruiken? ’Een wachtwoord als “je zal mijn code nooit raden” kan immers niet gemakkelijk door hackers of computerprogramma’s voorspeld worden en is dus zeer sterk. Zorg er ook voor dat je voor elke online account, toepassing en toestel een uniek, verschillend wachtwoord gebruikt.

Tip:

Schakel indien mogelijk altijd uw twee-factor-authenticatie in! Zo bent u nog beter beveiligd. Weet u niet hoe het werkt? Facebook, gmail en andere diensten bieden deze extra beveiliging vaak aan en leggen u haarfijn uit wat u moet doen om het te activeren voor hun dienst.

4. Versleutel uw gegevens

Het lijkt misschien wat “over the top”, maar niets is minder waar. Ook voor u is versleutelen een eenvoudige en effectieve manier om uw gegevens te beschermen voor ongewenste ogen. U kunt zowel gegevens op uw harde schijf en USB-stick –zogenaamde data in rust- als gegevens die verzonden worden van uw toestel naar dat van iemand anders – data in beweging- versleutelen.

De meeste besturingssystemen bieden een Full Disk Encryptie-functie aan waarmee u data in rust automatisch kunt versleutelen. Ga bij data in beweging, zoals bijvoorbeeld tijdens het online bankieren, op zoek naar het icoontje van een gesloten slot of ga na of het adres met ‘https’ begint. In die geval kunt u er zeker van zijn dat uw gegevens veilig zijn.

5. Back-ups: echte “life savers”

Is uw toestel of account besmet met een virus of gehackt? Jammer genoeg is er maar één manier om alle malware zeker te verwijderen: alle data wissen en een nieuwe installatie doorvoeren. Gelukkig maakt u regelmatig back-ups, toch?

Stel het maken van back-ups nooit uit en zorg er indien mogelijk voor dat je toestel automatische back-ups maakt. Zo raakt u belangrijke gegevens en dierbare foto’s nooit kwijt.