Online veiligheid

17 september 2018

Gemakkelijk geld verdienen - zonder nadenken?

Kijk uit voor cybercriminelen - ze zijn actief op sociale media, maar ook op plaatsen waar je graag komt, en laten je geloven dat je gemakkelijk en snel geld kunt verdienen.

Word geen geldezel

Criminelen zijn altijd op zoek naar mensen die hun bankrekening laten gebruiken om geld door te sluizen. Dit komt neer op witwassen en zij die hun bankrekening laten gebruiken worden geldezels genoemd. Het is in strijd met de wet en kan ook gevaarlijk zijn voor hen die zich laten misleiden.

Hoe werkt het?

Het klinkt eenvoudig. Ze vragen je om je bankkaart en pincode. In ruil daarvoor word je betaald. In werkelijkheid wordt je bankrekening gebruikt voor het overmaken van gestolen of op een andere illegale manier verkregen geld. Dit is uiteraard strafbaar.

Jongeren als doelwit

De fraudeurs richten zich vooral op jongeren. Ze gebruiken sociale media, zoals Instagram, WhatsApp of Snapchat, en zelfs schoolforums om geldezels te rekruteren. Ook komen ze in bars, clubs en andere populaire plaatsen.

Wat zijn de risico's?

De kans is groot dat je een strafbaar feit pleegt en daarvoor wordt vervolgd. Als je je kaart eenmaal hebt overhandigd, word je bovendien onder druk gezet om meer te doen. Als je vervolgens niet meewerkt, kun je worden bedreigd en zelfs te maken krijgen met fysiek geweld.

Hoe voorkom je dit?
  • Laat je niet misleiden door gemakkelijk geld! Niet op sociale media en niet in persoon
  • Geef nooit je bankkaart of rekeningnummer door. Deel nooit je pincode, met niemand
  • Doe melding van elk verdacht aanbod om geld te verdienen