Online veiligheid

Fraude 419 of Nigeriaanse oplichting

De naam "fraude 419" verwijst naar een artikel van het Nigeriaans wetboek van strafrecht dat het hierna toegelichte type van fraude bestraft.

Via een e-mailbericht deelt een zogenaamde Nigeriaanse prins aan dat hij je hulp nodig heeft om zijn vermogen terug te krijgen, dat door de oorlog geblokkeerd werd. Hij heeft alleen een klein voorschot van u nodig om de kosten voor vrijgave te dekken. Dit is geen recente techniek, maar toch zorgt deze ook vandaag nog voor heel wat ravage. 

Je moet geld voorschieten om meer geld te ontvangen

Dit is het belangrijkste kenmerk van deze op verleiding gebaseerde fraude. Het slachtoffer moet betalen alvorens geld te ontvangen. De beloofde bedragen zijn vaak zeer hoog en kunnen wie aarzelt toch over de streep trekken. Wanneer je het bericht van de fraudeurs (zie een voorbeeld hieronder) grondiger leest, stel je vast dat deze transactie tegen de regels is. Dit maakt deel uit van de techniek, omdat het slachtoffer, dat bedrogen is, minder snel de "dief" zal aanklagen aangezien hij/zij zelf deelneemt aan een frauduleuze transactie.

Fraudeurs gebruiken sociaal erkende functies om hun boodschap te legitimeren

Aangezien de Nigeriaanse prins niet langer een succes is, zoeken fraudeurs nieuwe profielen door zich een bepaalde identiteit toe te eigenen. Ze kunnen zich voordoen als een Syrische bankier, een Amerikaanse soldaat in het Midden-Oosten of zelfs, dichter bij huis, de CEO van ING België.

Dit is bijvoorbeeld een fraudebericht dat ons werd gemeld (wij hebben de taalfouten niet gecorrigeerd):

“ Mijn naam is Peter Adams, de huidige CEO van ING in België, ik ontdek € 900.000,00 van onze overleden klant die vorig jaar stierf aan Covid19 samen met zijn vrouw en dochter en ze hebben geen nabestaanden. Het geld heeft op de bank gestaan en ik wil je nabestaanden maken, aangezien jullie allebei dezelfde achternaam hebben. Dit is zonder risico, ik zal alle benodigde documenten voorbereiden zodat u kunt ondertekenen en het geld zal naar u worden overgemaakt zodra u het geld heeft ontvangen. U maakt dan € 400.000, - aan mij terug als mijn vergoeding. Antwoord me zo snel mogelijk, zodat we verder kunnen gaan. Peter Adams chief executive officer van ING in België.”

Wat moet je doen als je het doelwit wordt van dergelijke fraude?

  • Betaal in geen geval de gevraagde voorschotbedragen. De belofte van grote bedragen is vals, en je zal helemaal niets terug krijgen.
  • Als je je krediet- of debetkaartgegevens hebt gedeeld, blokkeer deze kaart dan onmiddellijk via Card Stop op 070 344 344
  • Breng ook je bank zo snel mogelijk op de hoogte. Door snel je bank op de hoogte te brengen, vergroot je de kans dat de experts fraudebestrijding van de bank de overgemaakte of gestolen bedragen geheel of gedeeltelijk kunnen terugvorderen.