Online veiligheid

30 Augustus 2017

Wat moet je doen bij hacking?

Iedereen beveiligt zijn computer en mobiele apparaten (tablet en smartphone) tegenwoordig zo goed mogelijk. Maar zelfs mét een antivirusprogramma kan je computer ten prooi vallen aan hackers. Hoe weet je zeker dat je computer of mobiele apparaat gehackt is? Wat moet je in dat geval doen? Lees hieronder onze praktische tips om snel te reageren.

Gehackt? Of niet gehackt?

Er bestaat helaas geen sluitende methode om te bepalen of een computer, tablet of smartphone gehackt is. Maar hackers laten wel vaak kleine sporen na. Een overzicht van de meest voorkomende ...

1. Voor computers:
 • Je wachtwoord werkt niet meer.
 • Je contactpersonen ontvangen spam via jouw profiel.
 • Je antivirusprogramma meldt dat je systeem geïnfecteerd is en dat hij een besmet bestand niet kon verwijderen of in quarantaine kon plaatsen.
 • Je internetbrowser opent websites die je niet interesseren of je hebt plots een andere homepage.
 • Wanneer je aan het surfen bent, worden er ongevraagd bizarre vensters geopend.
 • Een programma vraagt toestemming om je systeem aan te passen, terwijl je momenteel geen enkele update uitvoert.
2. Voor mobiele apparaten:
 • Op je factuur staan sms’en waarvoor een hoger tarief wordt aangerekend, maar waar je niets van afweet.
 • Er verschijnen onverklaarbare gegevens.
 • De batterij is sneller leeg dan anders.
 • Er duiken plots icoontjes op voor apps die je niet gedownload hebt.
3. Voor computers en mobiele apparaten:
 • Er staan accounts op die je niet zelf hebt aangemaakt.
 • Programma’s worden automatisch geïnstalleerd.
 • Je computer of mobiele apparaat blokkeert voortdurend.
Hoe reageer je snel om de risico’s te beperken?

Neem snel enkele eenvoudige maatregelen als je pc of mobiele apparaat vermoedelijk gehackt is. Zeker als het om je eigen apparaat gaat. Denk je dat je computer van het werk gehackt is? Doe dan zelf beter niets, maar breng je werkgever op de hoogte. Neem contact op met de helpdesk of meld het bijvoorbeeld aan je manager.

1. Verander je wachtwoorden

Verander al je wachtwoorden, zowel op je computer als op je mobiele apparaten. Doe dit uiteraard enkel via een gezonde en beveiligde computer.

Lees onze tips voor een wachtwoord dat hackers niet zo gemakkelijk kunnen kraken.

2. Volg je antivirusprogramma

Volg standaard de aanbevelingen van je antivirusprogramma: een verdacht bestand in quarantaine plaatsen, repareren of verwijderen.

3. Herinstalleer het besturingssysteem

Dit is iets moeilijker, maar de fabrikanten geven hiervoor gewoonlijk wel de nodige uitleg. Heb je bij aankoop geen handleiding gekregen, download deze dan op hun website. Let op! Herstel je je apparaat op basis van een back-up, zorg er dan voor dat deze zelf niet besmet is. Test dit met een actueel antivirusprogramma.

Sommige computers of smartphones ondersteunen de recentste updates niet meer. Zo’n verouderd besturingssysteem bevat dus enkele lacunes in de beveiliging. Blijf je dergelijke apparaten verder gebruiken, dan zet je zowat de deur open voor hackers.

Goed om te weten:

Zorg er steeds voor dat alle updates uitgevoerd zijn, zowel wanneer je je huidige apparaat herinstalleert als wanneer je een nieuw exemplaar koopt. Schakel bovendien best de functie 'automatisch updaten' in.

4. Neem regelmatig back-ups

Hoe vaker je een back-up neemt, hoe beter. Het maakt niet uit welke oplossing je kiest, als je maar je bestanden ergens kunt recupereren.

En nu?