Online veiligheid

Cryptofraude op sociale media

Je hebt ze misschien wel eens gezien op Instagram, Facebook of YouTube: advertenties van zeer lucratieve beleggingen, vaak in cryptovaluta. Met een kleine inleg van 100 euro kun je duizenden euro's verdienen, zo wordt beloofd. Maar als het te mooi klinkt om waar te zijn...

Enkele slachtoffers aan het woord

Izzy: “Als onbekende mensen je aanspreken. Zoek dan eerst background info over hen op.”

Danielle: “Geloof niet in mooie liedjes! Als het te mooi is dan zal het niet waar zijn.”

Het begint met kleine bedragen om mensen te lokken

Oplichting met beleggingen is geen nieuwe vorm van fraude. Doelwit zijn meestal beleggers die veel geld hebben om te investeren. Maar sinds het begin van dit jaar zien we een ander slachtofferprofiel. De mensen die nu geld kwijtraken door beleggersfraude zijn kleine beleggers en mensen die nog nooit eerder hebben belegd.

Het begint vaak met een aansprekende advertentie op YouTube of Instagram, bijvoorbeeld van iemand die in een dure sportwagen rijdt. Soms gebruiken oplichters ook de namen van bekende personen, zoals Bill Gates of Romelu Lukaku, zonder dat zij hier weet van hebben of toestemming hebben gegeven. 

Klik je op de link in de advertentie, dan kom je op een professionele website. Hier wordt je overtuigd dat je met een kleine financiële inleg duizenden euro's kunt verdienen. Op de website staan ook veel valse testimonials van mensen die geld hebben verdiend via dit platform.

Mensen die instappen ontvangen rapporten die hoge winsten laten zien. Dus waarom zou je niet nog meer investeren? En soms gaan mensen dan ook verder dan ze van plan waren. Helaas zijn deze rapporten nep. Het geld wordt niet belegd en mensen zien hun geld nooit meer terug.

Fraudeurs stellen zich voor als beleggingsadviseur en nemen contact met je op via telefoon, e-mail of Whatsapp. Hierbij gebruiken ze vaak zeer agressieve verkooptechnieken om je te overhalen: zo zullen ze je blijven contacteren en manipuleren totdat je je geld ‘investeert’.

Sommige fraudeurs contacteren hun slachtoffers ook na de fraude. Ze doen zich dan voor als een autoriteit (bijv. Europol, FCA) en beloven jouw verloren geld terug te bezorgen in ruil voor een vergoeding.  

Als het te mooi is om waar te zijn...

Als je dit artikel leest, is het misschien duidelijk dat het om oplichting gaat. Toch krijgen banken elke dag meer telefoontjes van slachtoffers. Beleggingen met hoge winsten zonder risico bestaan niet. En die worden ook niet gepromoot op sociale media.

Help mee om andere mensen te helpen

ING doet veel om klanten bewust te maken van deze vorm van oplichting. Maar ook jij kunt je steentje bijdragen om potentiële slachtoffers te helpen. 


  • Ten eerste door nepadvertenties bij sociale media platforms te rapporteren. 
  • Ten tweede door bewustzijn te creëren. We zien dat steeds meer jonge mensen van onder de dertig slachtoffer worden. Iedereen kan het slachtoffer worden van beleggingsfraude.

Het is belangrijk om te beseffen dat oplichters professionals zijn, en dat ze heel goed georganiseerd zijn. Ze leven van het geld dat ze stelen. We moeten ons allemaal inzetten om fraude te bestrijden, op elk niveau.


Bescherm jezelf met deze tips

1. Non-stop opbellen

Wanneer ze je blijven contacteren en je zo proberen te overhalen, wees dan zeker waakzaam.

2. Te mooi om waar te zijn

Opgepast voor beloftes van buitensporige winst. Blijf kritisch en vraag steeds duidelijke en verstaanbare informatie van de tegenpartij. Als een rendement je te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook. Winst is nooit gegarandeerd.

3. Het voelt niet goed

Wanneer iets je wantrouwig doet voelen, vraag dan steeds de mening van mensen rondom je.

4. Controleer de tegenpartij

Controleer steeds de identiteit van de vennootschap (identiteitsgegevens, land van vestiging, enz.). Wees op je hoede als de vennootschap of haar website nog niet lang bestaat. Via de site van FSMA kun je opzoeken of de tegenpartij gekend staat voor fraude. Vind je geen betrouwbare gegevens? Laat het dan voor wat het is.

Slachtoffer. Wat nu ?

  • Denk je dat je slachtoffer bent van fraude, dien dan zo snel mogelijk een klacht in bij de lokale politie. Neem contact op met je bank via +32 2 464 60 01 of stuur een e-mail naar: fraude@ing.be
  • Bij de minste twijfel kun je de FSMA (Autoriteit voor Financiële diensten en markten) contacteren via het contactformulier voor consumenten op haar website.
  • Voor meer informatie rond beleggingsfraude, kun je ook terecht op: https://fsma.be/