Online veiligheid

30 mei 2017

Online bewijzen wie u bent nu veel gemakkelijker

itsme: één app voor al uw beveiligde onlinetoegangen

Vanaf vandaag kunt u ‘itsme’ downloaden, een nieuwe app die uw kaartlezer vervangt en straks ook tal van paswoorden overbodig zal maken. Met itsme kunt u ondubbelzinnig bewijzen dat u het bent.

‘Ik ben wie ik zeg te zijn.’

Het internet maakt ons leven een stuk gemakkelijker. Vanuit uw zetel een betaling doen, sociale media beheren of een nieuw boek kopen: dat zorgt voor comfort. Maar het is een hele opdracht om paswoorden en gebruikersnamen fris in het hoofd te houden. Een lijstje in de portefeuille is niet veilig. En al die verschillende kaartlezers … Kan dat hele paswoord- en identificatiegedoe niet eenvoudiger?


Vanaf vandaag dus wel. itsme verstuurt een digitaal certificaat met uw identiteitsgegevens. Zo kunt u overal uw mobiele identiteit authentiseren en zwart op wit bewijzen dat u het bent en niemand anders. itsme is een uniek digitaal paspoort, waarmee uw identiteitsgegevens heel veilig worden gedeeld met wie u online vertrouwt. En de partij aan de overkant kan er ook echt waterdicht op vertrouwen dat u het bent. Geen stress meer door een lang vergeten paswoord of een zoekgeraakte kaart- of eID-lezer. Met itsme op de smartphone moet u geen paswoorden meer onthouden en kunt u uw identiteitsgegevens online veiliger delen.

Wat kunt u allemaal met itsme?

Met itsme kunt u mobiel en veilig digitale transacties goedkeuren, en dus uw bankzaken regelen zonder daarvoor nog een kaartlezer van de bank te moeten gebruiken. Het aantal toepassingen wordt nog flink uitgebreid.

Via de app zult u vlot kunnen inloggen op overheidsapplicaties zoals Tax-on-web of mypension.be, maar ook bijvoorbeeld uw elektriciteits-, mobiele telefonie- of internetcontract beheren. En vanaf eind 2018 wordt het ook mogelijk om officiële documenten digitaal te ondertekenen, bijvoorbeeld om een bankrekening te openen, dienstencheques te bestellen, een document te tekenen bij de notaris en ga zo maar door.

itsme zal de huidige fysieke identiteitskaart en kaartlezer niet vervangen, maar wordt wel een digitale mobiele versie ervan.

Hoe werkt itsme?

U downloadt itsme op uw smartphone, linkt uw identiteitsgegevens met de app via uw bank en kiest vervolgens uw vijfcijferige inlogcode. De validatie van uw identiteitsgegevens gebeurt dus via uw bank, aangezien banken wettelijk verplicht zijn om de formele identiteit van hun klanten op te vragen. Dat zorgt voor extra veiligheid. itsme is zo gebruiksvriendelijk mogelijk ontworpen. De app begeleidt u bij elke stap.

Hoe u itsme activeert en gebruikt, staat heel overzichtelijk op onze webpagina.

Superveilig en privé

itsme is driedubbel veilig. Eerst en vooral is er de vijfcijferige code die alleen u kent. De hoogbeveiligde simkaart voegt daar nog een beveiligingsniveau aan toe. itsme werkt alleen als u de smartphone, simkaart en app samen gebruikt. Ontbreekt er één element, dan blokkeert alles. Met andere woorden, als uw telefoon of uw simkaart niet ontgrendeld is, is ook de app vergrendeld. En zijn de telefoon en de simkaart wel in gebruik, dan is nog altijd de vijfcijferige code nodig. itsme is bovendien ontwikkeld door een consortium van de vier grootbanken ING, Belfius, BNP Paribas-Fortis, KBC/CBC en de drie telecomoperatoren Orange, Proximus en Telenet. itsme combineert dus de meest alerte en doorgedreven beveiligingsexpertise die er vandaag te vinden is.


Dat consortium van banken en telecom, Belgian Mobile ID, waakt ook over de privacy van uw digitale identiteitsgegevens. Tussen u en de partij die uw identiteit wil kennen, wordt enkel het broodnodige gedeeld. En bij elke interactie ziet u als gebruiker welke gegevens u deelt. Als gebruiker houdt u zo de volledige controle over welke gegevens u met wie wilt delen.