De technologie staat niet stil. Meer en meer apparaten zijn met internet verbonden. Maar hoe beschermt u het best uw gegevens? Met deze vier basisprincipes
1. Uw beste bescherming, dat bent u zelf
De technologie om gegevens te beveiligen wordt steeds beter. Toch zoeken cybercriminelen voortdurend naar nieuwe manieren om ze te omzeilen. De beste bescherming tegen fraude is en blijft dan ook gezond verstand. De meeste cyberaanvallen kunt u zelf herkennen, zeker als ze zich rechtstreeks tot u richten, zoals ransomware en phishing.
2. Kies een veilig wachtwoord
Zoals u vast wel weet is het essentieel dat u al uw apparaten en online accounts beveiligt met een wachtwoord. Om u nog beter te beschermen, raden wij u aan om ook gebruik te maken van ‘authenticatie in twee stappen’.
Een sterk en uniek wachtwoord
Sterk omdat het veel verschillende karakters moet bevatten om niet gemakkelijk te worden gehackt. Uniek omdat u er een nodig heeft voor elke toepassing / account / apparaat. Weinig tip: gebruik wachtwoordzinnen. Ze zijn langer dan wachtwoorden, dus veiliger, maar ook gemakkelijker te onthouden! Voel je vrij om onze 3 tips te lezen om een eenvoudige en veilige wachtwoordzin te maken.
Goed om te weten
Sterk wil zeggen dat het uit veel verschillende tekens bestaat, zodat het niet eenvoudig te kraken is. Uniek betekent dat u voor al uw applicaties, accounts en apparaten een ander wachtwoord gebruikt.
Gebruik wachtwoordzinnen, die zijn niet alleen langer dan wachtwoorden en dus veiliger, maar ook gemakkelijker te onthouden!
Authenticatie in twee stappen voor extra veiligheid
Nog nooit gehoord over dubbele authenticatie? Die techniek beschermt u met een wachtwoord én een tweede bevestiging, bijvoorbeeld via een code die naar uw gsm wordt gestuurd. Tip: activeer ‘authenticatie in twee stappen’ op al uw accounts en zeker op de software die uw wachtwoorden beheert! Het is een eenvoudige, maar broodnodige vorm van beveiliging. Geïnteresseerd? Lees ons artikel over authenticatie in twee stappen!
3. Bent u ‘up-to-date’ met uw updates?
Cybercriminelen proberen elke zwakke plek in uw software te benutten. Softwarebedrijven werken hun programma’s dan ook voortdurend bij om die zwakke plekken weg te werken. Hoe? Met updates. Daarom is het zo belangrijk dat u altijd de recentste versie van systeemsoftware en applicaties gebruikt.
Tip: maak het uzelf gemakkelijk en activeer automatische updates!
4. Back-ups, back-ups en nog meer back-ups
Zelfs als u al die voorzorgsmaatregelen neemt, kan het gebeuren dat een virus uw computer besmet. In dat geval is de enige oplossing vaak om de harde schijf te formatteren en alles opnieuw te installeren. Maar dat betekent ook dat al uw gegevens worden gewist. Foto’s, filmpjes, persoonlijke documenten... als u die niet wilt verliezen, moet u regelmatig back-ups maken. Hoe? Door ze bijvoorbeeld te bewaren in een beveiligde cloudopslag of op een externe harde schijf.
Controleer regelmatig of u goed bent beveiligd
Aarzel niet om onze pagina ‘Online veiligheid’ te raadplegen om na te gaan of u alle nodige maatregelen hebt genomen om veilig te surfen via uw smartphone, tablet of computer.