Online veiligheid

24 oktober 2016

Trap niet in de gratis wifi-val

Terwijl u wacht op uw trein of een afspraak, checkt u al snel even uw mails of Facebookaccount. Soms gebruikt u daarvoor gratis wifi, want dat is bijna overal beschikbaar. Toch bent u maar beter op uw hoede. Een openbaar gratis wifinetwerk is niet zonder gevaar. Hackers kunnen via die weg gemakkelijk uw gegevens achterhalen.

Hackers zijn bijzonder inventief

Cybercriminelen zetten soms zelf een vals wifinetwerk op. Als u daarmee verbinding maakt, stelen de hackers uw gegevens (bv. wachtwoorden). Mogelijk sturen ze u ook naar een valse website om malware op uw computer te installeren.

Een andere techniek die hackers gebruiken, is wifi-sniffing (Engels voor snuffelen). De cybercrimineel zit dan met zijn laptop in de buurt van een wifihotspot. Met software en een speciale wifi-adapter , bewaart hij alle informatie die via de hotspot gedeeld wordt. Die informatie doorsnuffelt hij vervolgens, op zoek naar waardevolle gegevens, zoals bijvoorbeeld paswoorden of rekeningnummers.

Met deze 5 tips surft u veiliger
  1. Installeer een antivirusprogramma of beveiligingsapp op uw smartphone, tablet of computer. Zo bent u beschermd tegen virussen, spyware en hackers.
  2. Let op met wifinetwerken die echt lijken, maar eigenlijk van hackers afkomstig zijn. Controleer of de naam van de hotspot echt is en verbind niet met om het even welk netwerk.
  3. Zorg dat uw toestel enkel verbinding kan maken met een netwerk dat u zelf kiest. Zo bent u zeker dat de verbinding veilig is. Laat uw toestel niet automatisch verbinding maken met een wifinetwerk.
  4. Vermijd wifiverbindingen zonder wachtwoord. Iedereen kan de draadloze signalen oppikken en zodra u bent aangemeld, blijft u communiceren via een onbeveiligde verbinding.
  5. Tot slot: gebruik het netwerk van uw eigen provider om uw bankrekening na te kijken, online betalingen te doen of belangrijke gegevens te versturen. Dat is veel veiliger dan een wifihotspot.
Leer uzelf nog beter te beschermen tegen internetfraude

Meer weten over de valkuilen op internet? Tips om uzelf maximaal te beschermen? Ga snel naar onze pagina over online veiligheid en bekijk de voorzorgmaatregelen bij het surfen op uw computer, smartphone en tablet.