Online veiligheid

Trap niet in de gratis wifi-val

Terwijl je wacht op je trein of een afspraak, check je al snel even je mails of Facebookaccount. Soms gebruik je daarvoor gratis wifi, want dat is bijna overal beschikbaar. Toch ben je maar beter op je hoede. Een openbaar gratis wifinetwerk is niet zonder gevaar. Hackers kunnen via die weg gemakkelijk je gegevens achterhalen.

Hackers zijn bijzonder inventief

Cybercriminelen zetten soms zelf een vals wifinetwerk op. Als je daarmee verbinding maakt, stelen de hackers je gegevens (bv. wachtwoorden). Mogelijk sturen ze je ook naar een valse website om malware op je computer te installeren.

Een andere techniek die hackers gebruiken, is wifi-sniffing (Engels voor snuffelen). De cybercrimineel zit dan met zijn laptop in de buurt van een wifihotspot. Met software en een speciale wifi-adapter , bewaart hij alle informatie die via de hotspot gedeeld wordt. Die informatie doorsnuffelt hij vervolgens, op zoek naar waardevolle gegevens, zoals bijvoorbeeld paswoorden of rekeningnummers.

Met deze 5 tips surf je veiliger

  1. Installeer een antivirusprogramma of beveiligingsapp op je smartphone, tablet of computer. Zo ben je beschermd tegen virussen, spyware en hackers.
  2. Let op met wifinetwerken die echt lijken, maar eigenlijk van hackers afkomstig zijn. Controleer of de naam van de hotspot echt is en verbind niet met om het even welk netwerk.
  3. Zorg dat je toestel enkel verbinding kan maken met een netwerk dat je zelf kiest. Zo ben je zeker dat de verbinding veilig is. Laat je toestel niet automatisch verbinding maken met een wifinetwerk.
  4. Vermijd wifiverbindingen zonder wachtwoord. Iedereen kan de draadloze signalen oppikken en zodra je bent aangemeld, blijf je communiceren via een onbeveiligde verbinding.
  5. Tot slot: gebruik het netwerk van je eigen provider om je bankrekening na te kijken, online betalingen te doen of belangrijke gegevens te versturen. Dat is veel veiliger dan een wifihotspot.

Leer jezelf nog beter te beschermen tegen internetfraude

Meer weten over de valkuilen op internet? Tips om jezelf maximaal te beschermen? Ga snel naar onze pagina over online veiligheid en bekijk de voorzorgmaatregelen bij het surfen op je computer, smartphone en tablet.