Online veiligheid

13 juli 2019

Wachtwoordzinnen voor een betere beveiliging

Cybercriminelen ontwikkelen voortdurend nieuwe technieken om uw wachtwoorden te kraken. Hoe moeilijker uw wachtwoord, hoe beter u bent beschermd – dat weet iedereen. En een moeilijk wachtwoord is in de eerste plaats een lang wachtwoord. Het nadeel is natuurlijk dat hoe langer en complexer uw wachtwoorden zijn, hoe lastiger ze te onthouden zijn. De oplossing? Wachtwoordzinnen!

Wat is een wachtwoordzin?

Een wachtwoordzin is een eenvoudige en makkelijk te onthouden zin, die echter moeilijk te kraken is voor cybercriminelen. Een voorbeeld zegt meer dan een lange uitleg:

Ik ga slapen om 22:30.

Dit is een erg veilige wachtwoordzin, want hij telt veel tekens en gebruikt zowel letters als cijfers en symbolen. En toch is hij gemakkelijk te onthouden.


Tip:

Spaties en leestekens gelden als symbolen. Wachtwoordzinnen zijn ook eenvoudiger te typen, waardoor u minder fouten maakt.

Veilig gebruik van wachtwoordzinnen: 7 tips

Voor wachtwoordzinnen geldt hetzelfde advies als voor klassieke wachtwoorden. We zetten alle tips nog even op een rijtje.

1. Gebruik voor elke account een andere wachtwoordzin

Dat is ons belangrijkste advies en is essentieel voor een goede bescherming.

2. Houd uw wachtwoordzinnen geheim

Vertel noch uw wachtwoordzinnen, noch hoe u ze maakt aan iemand anders. Zodra iemand uw wachtwoordzin kent, is die niet meer veilig.

3. Gebruik geen openbare computers

Computers in hotels of cybercafés kunnen besmet zijn. Open persoonlijke accounts altijd met een apparaat dat u kent en vertrouwt.

4. Wantrouw persoonlijke vragen als authenticatie

Sommige websites vragen u om persoonlijke vragen te beantwoorden, waarmee u dan later een vergeten wachtwoord of wachtwoordzin weer kunt opvragen. ‘Waar bent u geboren?’, ‘Hoe heet uw moeder?’ enz. Wees voorzichtig – het antwoord op die vragen is meestal gemakkelijk te vinden op het internet of de sociale media!

5. Gebruik waar mogelijk authenticatie in twee stappen

Op sommige websites kunt u authenticatie in twee stappen inschakelen. Dat betekent dat u zich eerst moet identificeren met behulp van uw wachtwoordzin en vervolgens een authenticatiecode ontvangt op uw gsm. Zo bent u dubbel beschermd! U leest er meer over in ons artikel over authenticatie in twee stappen.

6. Wijzig uw pincode in een wachtwoordzin

Op sommige mobiele apparaten kunt u uw pincode vervangen door een wachtwoordzin. Aarzel niet om dat te doen en u zo beter te beschermen!

7. Verlies uw accounts niet uit het oog

Laatste belangrijke tip: als u een account niet meer gebruikt, denk er dan aan om hem te wissen. Dat is een kleine moeite en het voorkomt dat hij gekraakt kan worden!

Goed om te weten

Vindt u het moeilijk om al uw wachtwoordzinnen te onthouden? Net als wachtwoorden kunt u ze beveiligd bewaren met behulp van een programma voor wachtwoordbeheer. Dan hoeft u maar twee wachtwoordzinnen te onthouden: die waarmee u de toegang tot uw computer ontgrendelt en die waarmee u het programma voor wachtwoordbeheer opent.

Controleer regelmatig of u goed bent beveiligd