Online veiligheid

Je wachtwoorden beheren met een password manager

Je wachtwoorden beheren met een zogenaamde password manager is geen overbodige luxe. Er zijn tientallen websites waarop je je aanmeldt. En dan is het geen goed idee om alles op een papiertje op te schrijven en neer te leggen op een onbewaakte plaats. Of voor alles dezelfde inloggegevens te gebruiken.

Wat is een password manager?

Een password manager is een app waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen makkelijk en vooral veilig opslaat, als een soort van ‘digitale kluis’. Bij het beheren van je wachtwoorden moet je dan enkel één ‘hoofdwachtwoord’ onthouden. De app vult automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in, als een site je daarom vraagt. Het is een makkelijker en veiliger alternatief voor het bewaren van de gegevens in een Excel-bestand of de browser. Je kan de meeste wachtwoordmanagers op verschillende apparaten gebruiken, zoals je computer, tablet en smartphone. Enkele betrouwbare password managers zijn Dashlane, LastPass en Keeper.

Starten met je wachtwoorden beheren doe je als volgt:

  1. Je downloadt de app op je smartphone, laptop, tablet of computer.
  2. Vervolgens surf je naar de website van je password manager naar keuze.
  3. Je maakt een account aan en kiest je hoofdwachtwoord. Zorg ervoor dat dit wel te onthouden, maar tegelijk niet makkelijk te kraken is.
  4. Vul daarna je password manager aan met de inloggegevens van je verschillende online accounts, inclusief dat van je mailbox. Verander hierbij meteen voor elke website naar een nieuw wachtwoord dat de app je aanraadt. Bijna elke password manager heeft zo’n optie om je wachtwoorden te beheren.
  5. Gebruik de password manager om online in te loggen. De app zal je gegevens automatisch aanvullen.

Hoe veilig is een password manager?

Veel password managers bewaren je wachtwoorden online en niet op je computer zelf. Dit roept hier en daar vragen op over hoe makkelijk de gegevens gestolen kunnen worden. Je mag gerust zijn: de opgeslagen data in een password manager zijn beveiligd door een zogenaamd encryptiealgoritme. Dit zorgt ervoor dat je inloggegevens niet leesbaar zijn voor anderen. De gebruikte versleuteling is zo sterk dat hackers, overheden en de zelfs de programmeurs van de app niet aan je wachtwoorden kunnen.

Hoe kies ik een veilig master wachtwoord?

Net zoals bij een gewoon account is het natuurlijk cruciaal dat je een sterk wachtwoord voor de password manager zelf kiest. Dat vormt namelijk de belangrijkste bescherming om al je andere exemplaren te beheren. Hierbij geven we je enkele goede tips:

  • Neem een lang wachtwoord, van minimaal 12 tekens. Helaas zijn zo’n lange wachtwoorden ook moeilijker te onthouden. Wachtwoordzinnen zijn daarvoor de perfecte oplossing. Een wachtwoordzin is een makkelijk te onthouden zin, die wel moeilijk te kraken is voor hackers. Een voorbeeld is ‘Ik heb een afspraak om 14u35 op kantoor’. Hierbij kan je bewust schrijffouten maken in je zin.
  • Voeg cijfers, gedachtestreepjes, haakjes, hoofdletters of symbolen toe. Vervang hierbij de "a" niet door de "@" of de "o" door de "0" (nul), want dat ligt te veel voor de hand. En zo wordt je wachtwoord opnieuw kwetsbaarder.
  • Verwijs niet naar je leven of je persoonlijke gegevens. Gebruik dus bijvoorbeeld niet de naam van je partner, kind of hond.

Wil je veilig en eenvoudig inloggen, zonder password manager?