Online veiligheid

5 juni 2018

Ransomsware – zeg nee tegen chantage!

Ransomware en cryptoware blijven slachtoffers maken. Deze vorm van kwaadaardige software zit verstopt in een e-mail die de inhoud van een computer blokkeert, back-ups inbegrepen. U krijgt enkel toegang tot uw bestanden als u een bepaalde geldsom (ransom) betaalt. Hoe herkent u ransomware en hoe voorkomt u dat uw computer besmet wordt en u uw gegevens voor altijd kwijt bent?

Een wolf in schaapskleren

Ransomware zit dikwijls verschuild in e-mails met een grappige inhoud, in e-mails die beweren dat u de lotto hebt gewonnen , of in mails die lijken te komen van een officiële instantie (de politie, de overheid… ). Deze malware ziet er uit als een .pdf, .pptx. of .doc bestand waarin een uitvoeringsprogrammaatje .exe is verborgen. Eens u erop klikt, bent u verloren! Het bestand blokkeert de inhoud van uw computer.

Via uw Windowws-instellingen kunt u verborgen bestandsextensies echter wel zichtbaar maken. Zo ziet u vooraf of er een uitvoeringsbestand in de e-mail zit.

6 tips om u te beschermen tegen ransomware
  • Installeer een betrouwbare antivirus die automatisch updatet.
  • Werk uw besturingssysteem, browser, en vaak gebruikte programma’s regelmatig bij.
  • Wees voorzichtig wanneer u e-mails met bijlagen ontvangt van onbekenden. Open die bijlagen nooit en klik nooit op hyperlinks die u niet vertrouwt.
  • Let op wanneer er veel spelling- of grammaticafouten in de e-mail staan. Dat is dikwijls een aanwijzing dat de e-mail niet te vertrouwen is.
  • Ga met uw muis altijd eerst over een hyperlink voordat u erop klikt. Vaak kunt u dan zien of de url betrouwbaar is en of het naar dezelfde afzender of bedrijf verwijst.
  • Maak altijd back-ups. Maar opgelet: verbind uw externe harde schijf of usb-stick enkel met uw computer op het moment van een back-up. Cryptoware kan namelijk ook een externe harde schijf besmetten wanneer die aangesloten is op uw computer. Let ook op voor back-ups in de cloud (bv. Google Drive). Bewaar een back-up altijd gescheiden van de pc.
Het kwaad is geschied. Wat nu?
  • Hebt u een back-up gemaakt van uw pc? Formatteer uw harde schijf en installeer uw back-up.
  • Betaal nooit geld om weer toegang te krijgen tot uw bestanden. Doe aangifte bij de politie.
  • Op internet vindt u tips en software om uw data te herstellen, maar verwacht hiervan geen wonderen. Het beste kunt een beroep doen op een specialist om uw besmet apparaat na te zien.