Online veiligheid

Je verloren gegevens recupereren

Het is een nachtmerrie wanneer dit gebeurt. Je computer en smartphone zijn verloren, gestolen, defect ... en je hebt geen back-up gemaakt. Je bent alles kwijt. Je vakantiekiekjes, familiefotos, je werk, je contacten, alles is weg.

Er bestaan manieren om een deel ervan te recupereren, maar het vergt wat tijd.

Hier enkele tips... 

Je sociale media

Bijna alle grote sociale media bieden manieren aan om je posts te recupereren. Zo kun je bijvoorbeeld alle foto's die je op Facebook hebt gepubliceerd, terugvinden. Deze functie is te vinden in de instellingen van de app. Opgelet: de foto's zijn helaas niet van goede kwaliteit, want ze werden tijdens het uploaden gecomprimeerd of verkleind. 

Je vergeten kopieën

We hebben allemaal wel een reeks externe opslagmedia (geheugenkaarten, cd-roms, externe harde schijven, USB-sticks enz.) die ergens in een doos of achteraan in een schuif liggen. Je zal versteld staan over hoeveel je op deze media kunt terugvinden.

Vergeet ook niet je oude toestellen zoals een oude computer, je vorige telefoon of een fototoestel dat nog ergens stof ligt te verzamelen. 

Vrienden en familie

Aarzel niet om je vrienden en familie te contacteren. Zij hebben ongetwijfeld nog foto's en video's van de leukste momenten van je leven. 

Je e-mails

Als je e-mails online worden opgeslagen, kun je er talloze informatie in terugvinden. Ga naar de website van je e-mailaanbieder. Je e-mails zitten vol persoonsgegevens. (Lees onze tips om je persoonsgegevens online te beschermen.) En vaak kun je heel ver in de tijd teruggaan.

Automatische online opslagsystemen

Moderne automatische opslagsystemen kunnen erg nuttig zijn als je je gegevens kwijt bent. Zo slaan bijvoorbeeld Google Drive, iCloud, Adobe Creative Cloud en Microsoft 365 je bestanden online op. (Lees onze tips voor een veilig gebruik van de cloud.)

Online fotoafdrukdiensten bewaren soms de foto's die je via hun website hebt afgedrukt. Het kan de moeite waard zijn om er een kijkje te nemen.

En vergeet vanaf nu niet om je gegevens te beschermen.